Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Junski Odjeci 6. Beogradskog Šopen festa

Junski Odjeci 6. Beogradskog Šopen festa

Junski Odjeci kulturno-obrazovne manifestacije 6. Beogradskog Šopen fest biće realizovani 16. i 17. juna čime će biti nastavljena promocija vrhunskog pijanizma.

Organizatori će predstaviti poljskog pijanistu Šimona Neringa i mlade talente.

Šimon Nering dolazi u Beograd ovenčan pobedom na nedavno održanom Međunarodnom pijanističkom takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu, jednom od najvećih takmičenja u svetu.

Posle mnogobrojnih nagrada i nastupa u finalu na prestižnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi 2015. godine, gde je nagrađen i Nagradom publike, Nering je trenutno jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije.

Za Šimona, kritičari kažu da je „pijanista besprekorne tehnike, majstor najsuptilnijih tonskih i dinamičkih nijansiranja, zreo, plemenit i inteligentan u svojim pijanističkim tumačenjima, i jedan od najbriljantnijih talenata na svetskoj pijanističkoj sceni u poslednjih nekoliko godina“.

Humanitarni Junski Odjeci

Nering će nastupiti juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa Simfonijskim orkestrom RTS, pod upravom maestra Bojana Suđića. Izvešće čuveni Šopenov Koncert za klavir i orkestar u e-molu. Na programu su i Betovenova uvertira Osvećenje kuće i Šubertova Treća simfonija.

Karte po cenama od 600, 800 i 1000 RSD su dostupne na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Publika će moći i neformalno da upozna Šimona Neringa najpre 16. juna od 10.30, u Sali Fakulteta muzičke umetnosti, u okviru otvorenog, besplatnog pratećeg programa Susret sa umetnikom.

U okviru Junskih Odjeka, na programu je i humanitarni koncert Mladi pijanisti 16. juna od 20.00, u Sali Skupštine grada Beograda, čime Festival nastavlja tradiciju humanitarnog delovanja.

Nastupiće mladi talenti, dobitinici nagrada na značajnim pijanitičkim takmičenjima: Sarah Skopljak iz Bosne i Hercegovine i Vuk Božilović iz Srbije, sa delima Baha, Betovena, Šopena, Lista i Debisija.

Koncert je u saradnji sa Rotari klubom Beograd – Stari grad, a prikupljena sredstva biće namenjena za Specijalnu osnovnu školu „Novi Beograd“, školu za decu sa smetnjama u razvoju.

Cena donatorske ulaznice je 1000 RSD, a publika će moći da donira dobrovoljni prilog i putem donatorske kutije.

Međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija Beogradski Šopen fest se održava od 2012. godine, sa ciljem promocije mladih talenata i pijanizma kao vrhunske umetnosti. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.