Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Krenite u borbu protiv lažnih vesti
Neke lažne vesti su plasirane sa ciljem da manipulišu
Neke lažne vesti su plasirane sa ciljem da manipulišu

Krenite u borbu protiv lažnih vesti

Kako protiv lažnih vesti, smišljenih da prevare i od vas, kao i onih kojima ih prenesete, naprave svoje podanike i marionete?

Bilo da služe interesima moćnih ili, što je još gore, namerama loših, sasvim beznačajnih, pa i bolesnih anonimnih tvoraca – dezinformacije i lažne poruke nisu vam potrebne i predlažemo da ih se zauvek oslobodite.

Ukoliko pratite novosti iz sveta komunikacija, sigurno ste čuli za nastojanje vlasnika najvećih društvenih mreža da na nov, viši nivo, podignu borbu protiv lažnih vesti. Smišljeno plasirane neistine, u proteklim godinama više nego ikada, na najbrutalniji način su poslužile kao sredstvo propagandnih ratova, i povod za otpočinjanje onih pravih, sa stotinama hiljada stradalih i unesrećenih.

Odgovornost za širenje neproverenih vesti, međutim, lična je obaveza, a neprihvatanje da one utiču na život na bilo koji način jedan je od preduslova i za – lepši dan u Beogradu.

Šta, konkretno, učiniti

Ne prihvatajte informacije koje dobijate pasivno. Ukoliko to radite, veća je verovatnoća da budete žrtva lažnih vesti. Analizirajte sajt na kojem čitate vesti. Kakav je njegov kredibilitet? Možda je vaše poverenje osvojio tako što plasira sadržaje koji su u skladu sa vašim stavovima o politici, zabavi, načinu života… što nikako ne znači da su sve informacije tačne i da ste od manipulacije zaštićeni.

Razmislite o ponašanju “prijatelja” na društvenim mrežama i podsetite se zbog čega ste u kontaktu sa njima.

Kritički preispitajte autoritete – osobe i grupe u koje imate poverenje. Čujte i šta kažu drugi. Svi želimo da budemo u pravu i to je ljudski, ali je često bolje promeniti mišljenje ako objektivni pokazatelji govore da je neodrživo. Automatsko negiranje svega što nije u skladu sa našim stavovima i filtriranje informacija, odnosno prihvatanje samo onih sa kojima se slažemo, su vrsta zavisnosti koju treba prepoznati i osloboditi je se.

Ne formirajte svoj sud na osnovu samo jednog izvora informacija i preispitajte vest sa nekoliko strana. Kakva je ona, koju poruku nosi i zašto je takva…

Budite svesni da deljenjem neproverenih informacija i sami učestvujete u širenju manipulacija i situaciju činite gorom, a za sebe ponekad i opasnom. Odolite potrebi da nekritički podelite nešto sa drugima samo zato što se sa tim slažete, što želite da se pokažete dobro obaveštenima, ili da budete oni koji će im to saopštiti prvi.

Ukoliko šaljete vest dalje na bilo koji način, pročitajte je, bar, do kraja, da biste znali da li je to ono što želite da prenesete. U svetu savremenih komunikacija atraktivne vesti se brzo šire, a da se i ne pogledaju dalje od naslova.

Pokušajte i da napravite pauzu u aktivnostima na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama. Borite se protiv straha da ćete uzdržavanjem od korišćenja društvenih mreža propustiti nešto važno.

***

Oslobodite, dakle, misli tereta nepotrebnih informacija, od kojih su mnoge lažne vesti. Budite samo svoji i odgovorni, opušteni i smireni. uživajte na rekama, ulicama, u kafeima, parkovima, na letnjim festivalima… U Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković