Naslovna » BG servis » Novo: Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića

Novo: Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića

Od 29. juna 2017, leva obala Save od Brankovog mosta do Ušća i desna obala Dunava od Ušća do hotela „Jugoslavija“ zove se Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Odbornici Skupštine grada doneli su ovu odluku i tako „ispravili istorijsku nepravdu prema kralju Aleksandru, koji nema ni spomenik, ni ulicu u Beogradu“.

Tim povodom gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je 1934. godine Sava premošćena velelepnim mostom koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, a koji je dobio ime po kralju Aleksandru koji je te godine mučki ubijen u Marselju.

– Ovaj most je srušila naša vojska u aprilskom ratu 1941. godine, a posle Drugog svetskog rata niko nije želeo da na bilo koji način izgradi spomen-obeležje na kralja Aleksandra – istakao je Vesić.

Obala kralja Aleksandra I Karađorđevića biće prepoznatljiva i po novom parku koji će biti izgrađen od Ušća do hotela „Jugoslavija“.

– Za ovu godinu predviđeno je za izvođenje prve faze koja će koštati 275 miliona dinara. Takođe, biće preuređen i kej i izgrađen jarbol sa velikom srpskom zastavom, kao i gondola koja će povezivati Ušće sa Kalemegdanom. To će doprineti da ceo ovaj prostor, koji će biti sećanje na kralja Aleksandra, bude zaista reprezentativan – rekao je Vesić. (Beoinfo)