Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Aerodrom „Nikola Tesla“: Gradi se novi kontrolni toranj

Aerodrom „Nikola Tesla“: Gradi se novi kontrolni toranj

Novi kontrolni toranj biće izgrađen na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, saopštila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Usvojen je plan za izgradnju na beogradskom aerodromu posle više od godinu dana priprema. Izabrano je konačno rešenje za novi kontrolni toranj koji treba da poveća i modernizuje kapacitete postojeće službe, prenosi Beobuild.

Novi kontrolni toranj nalaziće se u okviru parcele zgrade Centra kontrole letenja, odnosno u okviru posebno planiranog aneksa ukupne bruto građevinske površine 5.142 kvadratnih metara.

Novi kontrolni toranj od 75 metara!

Aerodrom "Nikola Tesla": Novi kontrolni toranj

Novi aneks (Po+P+3) će toplom vezom biti direktno povezan sa glavnom zgradom, a u okviru njega nalaziće se i osnova budućeg kontrolnog tornja (Po+P+16) visine 75 metara.

Pozicija budućeg tornja nalaziće se u severnom delu ograđene parecele Kontrole letenja uz saobraćajnicu Aerodrumski put. Kada se završi izgradnja novog aneksa sa kontrolnim tornjem, u okviru kompleksa biće dograđeno i novih 50 parking mesta na otvorenom.

Postojeći toranj u okviru aerodromske zgrade izgrađen je 1962. godine sa visinom od 46 m (P+9+kupola), međutim tehnička ograničenost, problemi sa prostorom i zastarelim instalacijama predstavljaju značajno usko grlo za očekivani rast operacija.

Radovi na izgradnji novog tornja počeće na jesen 2018. i trajaće godinu dana.

Projekat novog tornja izradili su projektanti Energoprojekta, a izgradnju će finansirati SMATSA iz svojih prihoda.