Naslovna » Porodica » Deca » Fenomen u Beogradu

Fenomen u Beogradu

U Hadži Prodanovoj 16 u Beogradu otvoren je Fenomen – centar za naučne interaktivne radionice.

Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Cilj Fenomen-a je da kod dece uzrasta od sedam do 15 godina razvije prirodnu radoznalost, kreativnost, samostalno i kritičko mišljenje kao i pozitivan odnos prema učenju, nauci i svetu koji nas okružuje.

– Želimo mladima da omogućimo učešće u radionicama sa praktičnim zadacima i eksperimentima, kako bi kroz stručno mentorstvo razvili svoje talente, veštine i logičko razmišljanje. Decu motivišemo da koriste svoje kapacitete, da otkrivaju, rešavaju probleme i da slobodno razmišljaju, sa namerom da kod njih probudimo i razvijemo ljubav, samopouzdanje i pozitivan stav prema učenju – rekla je jedna od osnivača Fenomen-a, Ana Petrović.

Fenomen u srcu grada

Fenomen u Beogradu

Fenomen-alni prostor čine: naučna laboratorija namenjena svim polaznicima, amfiteatar opremljen za uzbudljiva multimedijalna predavanja i deo namenjen interaktivnim naučnim radionicama.

– Sve aktivnosti su prilagođene uzrastu polaznika. Zato i imamo grupe oformljene na osnovu uzrasta, koje su veoma male, do 15 polaznika. Time obezbeđujemo dovoljno vremena i prostora za svakog našeg polaznika i možemo da radimo kvalitetno sa njima. Dug niz godina radim sa decom i mladima, kroz predavanja, mentorstva, radionice i kroz promociju nauke, pre svega kroz Festival nauke i Noć istraživača, i shvatila sam da deca vole da istražuju, vole nauku, da poseduju tu prirodnu radoznalost, ali da nemaju prilike, uslova niti mesta gde bi mogli kroz praktičan rad da to razvijaju – rekla je dr Aleksandra Patenković sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković, takođe osnivačica Fenomen-a.

Svi oni koji postanu deo Fenomen-a dobijaju priliku da do znanja dođu pomoću brojnih ogleda koje se izvode u laboratoriji, kroz istraživačke aktivnosti, zanimljiva predavanja, korišćenjem literature prilagođene uzrastu polaznika, kao i naučnim filmovima, učešćem u debatama, kvizovima i raznovrsnim aktivnostima kroz grupni i samostalni rad.

Fenomen u Beogradu

U stilu Festivala nauke, Fenomen organizuje i gostovanja posebnih predavača koji uz malo eksplozije, dima, živih insekata, munja i varnica razotkrivaju sve ono što nauku čini interesantnom, a svet koji nas okružuje neverovatno razigranim.

Program je osmišljen tako da prati školsku godinu a prirodni fenomeni su obrađeni iz ugla različitih naučnih oblasti. U belim mantilima, sa epruvetama i hemikalijama, kroz sočiva, prizme i lupe polaznici Fenomen-a bacaju novi pogled na naučni svet.

Svaki mesec je posvećen jednom prirodnom fenomenu, pa je tako septembar mesec energije, oktobar je mesec vode, novembar mesec elektriciteta.

Upis novih članova je u toku, a sve informacije mogu se pronaći na sajtu centra Fenomen. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.