Izdvajamo
Naslovna / BG svaštara / Obrati pažnju! / U Beogradu ambrozija najzastupljenija na periferiji
Ambrozija u Beogradu (foto: Shutterstock)

U Beogradu ambrozija najzastupljenija na periferiji

Alergena biljka ambrozija u Beogradu je najzastupljenija u ruralnim delovima opština Palilula, Zemun, Rakovica, na Čukarici i Novom Beogradu.

Ambrozija najmanje cveta u opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac.

Polen biljke ambrozije je najalergogeniji polen našeg područja!

Staništa ambrozije su najčešće zapuštena građevinska zemljišta, vrtovi, neobrađene poljoprivredne površine, u kulturama kukuruza, suncokreta, uz puteve, železničke pruge, dakle svuda gde ima dovoljno svetla.

Zаvod zа biocide i medicinsku ekologiju saopštio je da se hemijsko suzbijаnje abrozije vrši u periodu od junа do polovine oktobrа, ali da suzbijanje tog invаzivnog korovа ne može dа se vrši nа površinаmа koje nisu jаvne.

U saopštenju se ističe da su privatni vlasnici odgovorni za uklanjanje i suzbijanje ambrozije na zemljištu u njihovom vlasništvu, jer to nije u nadležnosti Zavoda. Kako su naveli, koje će površine na teritoriji Beograda biti tretirane, odlučuje se posle monitoringa i poziva građana.

Opasna ambrozija

Ambrozija – Ambrosia artemiisifolia u narodu poznata kao limundžik, opaš, ili fazanuša je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na različitim tipovima zemljišta.

Niče krajem aprila, a počinje da cveta od sredine jula do septembra meseca, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Optimalna temperatura za njeno klijanje i nicanje je temperatura od 20 do 22 stepena Celzijusova.

Ima veoma veliki potencijal reprodukcije i stalnu zalihu semena u zemljištu. Jedna biljka ambrozije proizvede 500 do 3000 ahenija – semena koje mogu da održe klijavost u zemljištu i do 40 godina, a isto tako produkuje više od milijardu polenovih zrna koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površini od više kvadratnih kilometara.

Ambrozija u Beogradu (foto: Shutterstock)

Ambrozija spada u opasne alergene koji izazivaju tegobe kod oko 10% ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Kod najosetljivijih osoba osam do 20 polenovih zrna u jednom kubnom metru vazduha može da izazove jake alergijske reakcije.

Od tegoba letnjih polenski alergija pate u najvećoj meri deca i radno sposobno stanovništvo. Ispitivanja su dokazala da zrna polena sadrže proteaze koje u 30 do 90% slučajeva direktno oštećuju epitel disajnih puteva jer se ne mogu efikasno neutralisati od strane antiproteaza.

Ambrozija izaziva i niz zdravstvenih problema kao što su: respiratorne smetnje (polenska kijavica, sezonski otitis, astma), digestivne i urinarne smetnje (povraćanje, bolove u stomaku, dijareju i urinarne infekcije) i reakcije na koži (koprivnjača, angioneurotski edem i ekcem).

Simptomi nisu uvek opasni po život, ali smanjuju efikasnost u poslu, te uzrokuju značajne gubitke radnih dana.

AMBROZIJA UZROKUJE:
• povećan broj hospitalizacija,
 povećan broj poseta hitnoj pomoći,
• povećan broj izostanaka sa radnog mesta i u školi u vreme pojačane koncentracije polena ambrozije u vazduhu.

AMBROZIJA UTIČE na:
• društvenu aktivnost,
• izbor karijere,
• kućne poslove,
• sportsku aktivnost,
• fizičku aktivnost,
• san i
• uopšte na način života osoba koje imaju problem sa alergijom na ambroziju.

Alergija na polen ambrozije

Ambrozija u Beogradu - alergije (foto: Shutterstock)

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje čitave sezone.

Pored navedenih simptoma preosetljivi na polen mogu otežano da dišu i da se žale na stezanje i bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju.

Osobe koje imaju problema s alergijama imaju vrlo osetljiv imunološki sistem koji burno reaguje i na bezopasne čestice (alergene) kao što su polen. Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sistem reaguje, te dolazi do alergijske reakcije.

Zbog zapušenosti nosa, dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Mogu se javiti i podočnjaci, uzrokovani povećanim dotokom krvi. Ovakvi pacijenti su često razdražljivi, malaksali i bez koncentracije, što im umanjuje radnu sposobnost, a opterećuje okolinu obolelog i otežava uobičajenu komunikaciju. (danubeogradu.rs; foto: Shutterstock / Zavod za biocide i medicinsku ekologiju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.