Naslovna » Izlasci » Festivali » 2. Festival italijanskog filma u Kinoteci
Festival italijanskog filma: Potpuni stranci
Festival italijanskog filma: Potpuni stranci

2. Festival italijanskog filma u Kinoteci

Od 16. do 24. septembra u Jugoslovenskoj Kinoteci biće održan drugi Festival italijanskog filma uz nekoliko programskih celina.

Biće premijerno prikazano nekoliko najnovijih italijanskih filmova. Pored poslovnih susreta u cilju stvaranja novih koprodukcija između Italije i Srbije, planirane su i posebne izložbe inspirisane italijanskim filmom.

Specijalni gost festivala biće Paolo Đenoveze, jedan od trenutno najpoznatijih italijanskih reditelja, koji će na otvaranju festivala predstaviti svoj film „Potpuni stranci“ (“Perfetti Sconosciuti”) koji je u Italiji postigao rekordnu gledanost. Posle projekcije predviđen je susret autora sa publikom.

»»» Program pogledajte na OVOM LINKU.

Ovaj događaj predstavlja najznačajniju manifestaciju u regionu u potpunosti posvećenu savremenom italijanskom filmu i njegovim klasičnim ostvarenjima. Fokus drugog izdanja ovog festivala u Srbiji, posle velikog uspeha postignutog prošle godine, stavljen je na prve i druge filmove nove generacije italijanskih autora predstavljenih na Venecijanskom filmskom festivalu.

Selekciju filmova i umetničku superviziju priredio je prestižni Institut Luče/Činečita iz Rima koji se bavi promocijom filmske kulture.

Na festivalu će po prvi put u Srbiji biti prikazani italijanski filmovi: „Naši koraci / Navika lepote“, režija: Mirko Pinčeli; „Čista srca“, režija: Roberto De Paolis, „Posle rata“, režija: Anarita Zambrano; „Imam prijatelje u raju“, režija: Fabricio Marija Korteze, „Pero“, režija: di Roan Džonson, „Najveći san“, režija: Mikele Vanuči; „Zatvorenih pesnica“, režija: Pjerpaolo De Sanktis, „Mi i Đulija“, režija: Edoardo Leo, „Plemeniti cilj“, režija: Emilio Briguljo.

Ovogodišnji Festival nastavlja priču o italijanskom filmu dvadesetog veka, započetu tokom izdanja festivala iz 2016. godine, i pruža priliku da se ponovo vide neka od klasičnih autorskih ostvarenja koja su obeležila italijansku kinematografiju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.