Naslovna » Izlasci » Akcije » 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

U četvrtak i petak, 19. i 20. oktobra, bogatim programom biće obeleženo 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

U Skupštini Beograda, 19. oktobra od 10.00, održaće se prijem delegacije SUBNOR-a Beograda. U Ulici kralja Milana, kod Spomenika obešenim rodoljubima u 11.00 počeće Memorijalni marš „Korakom slobode“, a na Trgu republike od 11.45 biće održan koncert „Po šumama i gorama“ orkestra Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Na dan oslobođenja, 20. oktobra, na zdanju Domu Vojske u 9.00 biće otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru koji je mnoštvom fotografija zabeležio ratne događaje u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Istog dana u 10.00 biće položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11.15 na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Na aerodromu u Batajnici od 12.00 biće održana vojna parada na kojoj će biti predstavljeni novi „migovi“, dok će od 20.00 u Narodnom pozorištu Dan oslobođenja Beograda biti obeležen svečanom akademijom pod nazivom „Kavkaski orah“, koju će prenositi Radio-televizija Srbije.

Izmene u saobraćaju

Održavanje manifestacije kojom će biti obeležen Dan oslobođenja Beograda u četvrtak, 19. oktobra, od 9.00 do 14.00, dovešće do obustavljanja saobraćaja u ulicama Kralja Milana, Terazije i Kolarčeva.

Zbog zatvaranja pomenutih ulica doći će do izmene režima linija javnog prevoza. Autobusi sa privremeno uspostavljenih linija 21A, 22A i 29A saobraćaće trasom: Studentski trg – Vase Čarapića – Trg republike – Makedonska – Dečanska – Trg Nikole Pašića – Bulevar kralja Aleksandra – Beogradska – Njegoševa – Kursulina – Makenzijeva i dalje redovnim trasama.

• Autobusi sa linije 24 saobraćaće, u oba smera, trasom: Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra (Beogradska – Kralja Milutina u suprotnom smeru) i dalje redovnim trasama.
• Autobusi sa linija 26, 37 i 44 saobraćaće u oba smera trasom: Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra i dalje redovnim trasama.
• Autobusi sa linije 37 i 44, u smeru ka periferiji, koristiće stajalište „Trg republike“ (sa linijama 24 i 26).
• Autobusi sa linije 27, u smeru ka Trgu republike, saobraćaće trasom: Bulevar kralja Aleksandra – Dečanska – Makedonska – Trg republike.
• Autobusi sa linije 31, u oba smera, saobraćaće trasom: Studentski trg – Trg republike – Makedonska – Dečanska – Bulevar kralja Aleksandra – Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija i dalje redovnim trasama.
• Autobusi sa linija 21A, 22A i 29A će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajališta, kao i privremeno stajalište „Makenzijeva 1“ u smeru ka Trgu republike u Kursulinoj ulici ispred broja 14.

Za sve informacije građani mogu da se obrate Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima („Beokom servis“) na besplatan broj telefona 0800/110-011 iz fiksne telefonije „Telekoma“ ili na broj 011/3090-007, za mobilne telefone ili druge telefonske operatere.

Počast braniocima Beograda 1915.

Prošle nedelje, 7. oktobra, na više lokacija u Beogradu obeležena je godišnjica herojske odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i sećanje na žrtve Banjičkog logora u Drugom svetskom ratu. (Beoinfo)