Naslovna » Izlasci » Festivali » DKCB: Festić od 26. do 30. oktobra

DKCB: Festić od 26. do 30. oktobra

Dečji kulturni centar Beograd posle pet godina pauze organizuje Festić – festival pozorišnih predstava za decu i mlade vama – od 26. do 30. oktobra ui Takovskoj 8.

Sedamnaesto izdanje 26. oktobra u 12.00 u sali Donka Špiček otvara predstava „Mali princ“ Narodnog pozorišta Pirot.

Zatekavši prilično izmenjenu sliku na sceni za decu i mlade od one koju je ostavio 2012. godine, Festić se fokusirao na predstavljanje malih formi nastalih u privatnim produkcijama, a danas ravnopravno prisutnih uz ostvarenja velikih nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća. Ove „male predstave“ stvaraju školovani glumci, režiraju profesionalni i afirmisani reditelji, scenografija im je vešto idejno osmišljena i, što je najvažnije, izuzetno vode računa o pedagoškom momentu, odnosno poruci koju šalju najmlađima.

Stoga Festić ove godine publici predstavlja pozorišta „Taliju“ (Pipi menja čarape, ali ćud nikada), „Teatrić“ (Tužno pače), „Čarapu“ (Tri praseta). Mjuzikle za decu izvešće Pozorište „Guliver“ (Čuvari osmeha) i „Happy Theatre“ (Vilinska zavrzlama – priče iz Maštošume).

Una Saga Serbica prikazaće najmlađima „Lepoticu i zver“ uz dosta akrobacija, baleta, stepa, džez baleta, folklora, hip-hopa, savremene igre, a SBB fondacija predstavom „Ko to tamo prlja“ kroz igru suptilno podvlači ideju odgovornosti prema zajedničkom (gradu, mestu življenja) i neophodnost urednosti i higijene. Pozorišna trupa „Ura“ se kroz priču o porodici, o ljubavi i prihvatanju različitosti na suptilan i dirljiv način bavi temom autizma (Dar).

Na Festiću će svoje predstave izvesti i Pozorište „Boško Buha“ (Uspavana lepotica) i Pozorišta lutaka „Pinokio“ (Lepotica i zver).

Deca za decu

Posebnost Festića uvek je bio blok „Deca za decu“, u kojem mladi glumci – članovi dramskih studija i sekcija – igraju predstave za svoje vršnjake.

Ove godine Studio „Centar“ izvešće predstavu „Rijaliti škola“ koja govori o medijskom i tehnološkom nasilju nad mladim svetom, o odrastanju današnjih mladih generacija.

Glumačko-plesni ansambl Studija „Bis“ predstavom „Let“ poslaće snažne afirmativne životne poruke, u izuzetnim koreografijama praćenim divnom muzikom i u bajkovitim kostimima. (danubeogradu.rs)

17. Festić – program

Festić 2017 - program

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.