Naslovna » Izlasci » Film » Dvorana KCB: 7 veličanstvenih – Finska u fokusu
7 veličanstvenih - Finska u fokusu
7 veličanstvenih - Finska u fokusu

Dvorana KCB: 7 veličanstvenih – Finska u fokusu

U petak i subotu, 13. i 14. oktobra, u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće organizovan Bioskop „7 veličanstvenih“ i program „Finska u fokusu“.

Drugi put Bioskop „7 veličanstvenih“ predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina.

I ovoga puta, biće prikazano pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope. Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto je odabrana tema „Finska u fokusu“, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka.

Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.

Već od prve godine Festivala „7 veličanstvenih“ film „Urlači“ postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost ove manifestacije, a donosi nam i dramatično raspevani road movie – „Finska krv, švedsko srce“.

Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih – poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju („Para života“).

Završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena („Soundbreaker“). Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva „Dnevna soba nacije“.

„Finska u fokusu“ je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope. (danubeogradu.rs)

Bioskop 7 veličanstvenih: Finska u fokusu – program

Petak, 13. oktobar
Para života / Miesten vuoro… 19.00
Finska, 2010; 84 minuta
Scenario i režija: Jonas Berghol i Mika Hotakainen

Urlači / Huutajat… 21.00
Finska, 2003; 76 minuta
Scenario i režija: Mika Ronkainen

Subota, 14. oktobar
DNevna soba nacije / Kansakunnan olohuone… 17.00
Finska, 2009; 74 minuta
Režija: Juka Karkainen

Finska krv, švedsko srce / Laulu koti-ikävästä… 19.00
Finska, 2012; 90 minuta
Scenario i režija: Mika Ronkainen

Soundbreaker… 21.00
Finska, 2012; 86 minuta
Režija: Kimo Koskela

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.