Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Španski gradovi… 15 bisera Španije“ u Beogradu
Izložba fotografija "Španski gradovi... 15 bisera Španije" u Beogradu
Izložba fotografija "Španski gradovi... 15 bisera Španije" u Beogradu

„Španski gradovi… 15 bisera Španije“ u Beogradu

Od 4. decembra 2017. (19.00) do 6. februara 2018. biće otvorena izložba fotografija „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Posle Francuske, Holandije, Austrije, Češke, Nemačke i Italije izložba „15 bisera Španije“ stiže u Beograd.

Izložbu čini 60 fotografija na kojima je predstavljeno petnaest gradova Španije koji nose pečat Svetske kulturne baštine. Posetici će imati retku priliku da zavire u tajanstvene i manje poznate kutke Španije, uz prigodan program pre otvaranja izložbe.

Španija ima mnogo toga da ponudi, a Unesko je to i zvanično potvrdio: reč je o trećoj zemlji u svetu po broju gradova koji su upisani na Listu svetske kulturne baštine!Za dž

15 bisera Španije: Segovija, Kordoba, Avila…

Uz dobro poznate gradove kao što su Segovija, sa svojim impozantnim starim gradom i akvaduktom ili Kordoba, koja čuva remek-dela hispano-muslimanske umetnosti, ljubitelji kulture, istorije i putovanja na izložbi „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ moći će bliže da upoznaju manje poznate, ali ništa manje zanimljive španske bisere koji plene svojom lepotom i nesvakidašnjim pričama.

Posetioci će ove zime u Čika Ljubinoj 19 moći da otkriju višestruki značaj rodne kuće Migela de Servantesa – osim što je u njoj rođen jedan od najpoznatijih svetskih pisaca, ona je i odličan primer kastiljanskih kuća iz XVI veka. Uz to, Alkala de Enares, Servantesov rodni grad, dom je i najstarijeg pozorišnog korala u Evropi.

Na izložbi će kroz šezdeset fotografskih dela biti predstavljeno ukupno 15 gradova: Alkala de Enares, Avila, Baesa, Kaseres, Kordoba, Kuenka, Ibica / Eivisa, Merida, Salamanka, San Kristobal de la Laguna, Santjago de Kompostela, Segovija, Taragona, Toledo i Ubeda.

Putovanje kroz srednjovekovne varošice nastaviće se kroz ulice Avile, čije su zidine najbolje očuvane u celoj Evropi.

Renesansne palate zaštitni su znakovi Kaseresa čiji stari grad, inače pod zaštitom Uneska, zbog raskošne rasvete dobija posebnu draž tokom večernjih šetnji.

Reč je o gradovima koji su monumentalni, ali i živi u isto vreme, vlasnici posebnih i neuporedivih načina života koji ih čine osobenima i privlače putnike iz celog sveta da zavire u njihova blaga.

Zanimljivo je da su fotografije radili lokalni umetnici koji i najbolje poznaju svoj grad. Španija je jedna od najposećenijih zemalja o čemu govori činjenica da je godišnje poseti 68 miliona turista.

Gradonačelnica Kordobe – gošća Beograda

Izložba fotografija "Španski gradovi... 15 bisera Španije" u Beogradu
Segovija

Izložbu će svečano otvoriti Isabel Ambrosio Palos, gradonačelnica Kordobe i predsednica Grupe španskih gradova na listi svetske kulturne baštine.

Pre otvaranja izložbe, u Svečanoj sali Instituta Servantes predstaviće se Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine uz projekciju filma „Gradovi koje volimo“.

Uz Ambrosio Palos, posetiocima će se obratiti i ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares, kao i direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija.

***

Iza postavke „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ stoji Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine, osnovana 1993. godine, koja nastoji da sa što bolje predstavi ovaj izvanredan, raznovrstan i vrlo vredan svetski legat.

Ulaz na izložbu je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.