Naslovna » Izlasci » Festivali » Zabava za sve uzraste: 11. Festival nauke – Jedan na jedan
Festival nauke
Festival nauke

Zabava za sve uzraste: 11. Festival nauke – Jedan na jedan

Od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu biće organizovan najveći naučni festival u regionu, 11. Festival nauke, najbolja naučna zabava za sve uzraste.

Popularna manifestacija još jednom će zagolicati maštu i provesti kroz svet nauke desetine hiljada posetilaca željnih naučne zabave i novih naučnih saznanja.

Pod sloganom „Jedan na jedan“ svi zainteresovani i ove godine moći će da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

– Posle prošlogodišnjeg jubilarnog, desetog festivala, kada smo zabeležili kako rekordan broj učesnika tako i rekordan broj posetilaca iz celog regiona, ovogodišnji Festival nauke, predstavlja početak jednog novog ciklusa. Težimo da iz godine u godinu rastemo i razvijamo se, kako bi publici mogli da kroz interaktivne postavke približimo novitete i najsavremenija naučna saznanjima na razumljiv i popularan način. U nauci, baš kao i u prirodi, sve se kreće, menja i napreduje. Sve teče, sve se menja, poznato je svima, jer još je Heraklit primetio kako je sva priroda podvrgnuta stalnoj promeni i da na svetu sve prolazi, ništa ne ostaje. Kretanje ima veliku važnost u svakodnevnom životu svih nas, a ono predstavlja i jednu od osnovnih osobina živih bića – navodi direktorka i jedna od osnivača festivala Ana Petrović.

Objašnjavajući pokret, kao centralnu temu festivala, Ana Petrović dodaje:

– Čitava nauka leži iza pokreta, koji ćemo pokušati da vam približimo na ovogodišnjem Festivalu nauke!

Festival nauke, a „nauka u pokretu“

Festival nauke

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine.

Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama 7, 8 i 9, dok je eksplozivna Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5.

Kao jedna od najzanimljivijih festivalskih poslastica, s posebnom pažnjom osmišljen je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama pod nazivom Nauka u pokretu.

Želja organizatora je da nauku predstave direktno, „jedan na jedan“, kroz predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice i dokumentarne filmove.

Program je veoma raznolik ove godine, sa dosta novih učesnika.

Posetioci će proći kroz različita geološka doba i postanak planete, kroz život u najširem obliku, formiranje i kretanje živih bića, i čoveka bilo kroz pokret, sport, energiju koja pokreće prevozna sredstva, do demonstracije čeonih sudara, prve pomoći, kao i raspoloženja Nao robota.

Pored zone Nauka u pokretu (hala 9), novitet na ovogodišnjem festivalu je i Mala naučna bina „Jedan na jedan“, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti, prilagođeno kako starijim, tako i mlađim posetiocima.

Najmlađe radoznalce i ove godine dočekuje razigrana Mala zona (hala 8), dok će tinejdžeri zaljubljeni u nauku moći da se druže sa svojim genijalnim vršnjacima u zoni Ekspertinejdžera (hala 9).

Naučne zvezde iz celog sveta

Festival nauke

Festival će ovog decembra na Beogradskom sajmu okupiti i veliki broj naučnih zvezda iz celog sveta.

Na Naučno-fantastičnoj bini zablistaće boje Poljske, Estonije, Bugarske, Izraela.

Iz Francuske stiže Pariska cirkuska akademija La belle Apocalypse, koji će u saradnji sa fizičarem publici pojasniti kako to cirkuski izvođači uspevaju da prkose gravitaciji.

Iz Austrije na festival dolazi kompanija OMAi, koja će iPAD pretvoriti u alat kojim će posetioci moći da izraze svoju kreativnost uz virtuelno slikanje grafita.

Najveća zvezda ovogodišnjeg festivala je Amerikanac Stiv Vulf, komunikator nauke, koji će demonstrirati naučne principe koji stoje iza specijalnih efekata u holivudskoj filmskoj industriji.

Sa svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom, Vulf i njegov tim stoje iza brojnih kaskaderskih vratolomija i neverovatnih scena koje oduzimaju dah u svetskim blokbasterima, a do sada je sarađivao sa zvezdama kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Tom Henks i mnogi drugi…

– Iako kaskaderi dobijaju honorar, sila zemljine teže zapravo radi posao. U filmovima eksplozije, sudari i padovi deluju strašno, ali zapravo su vrlo jednostavni ako znate nauku koja se krije iza njih – objašnjava Vulf uoči svog dolaska na Festival nauke.

11. Festival nauke – informacije

• Beogradski sajam, hale 5, 7, 8 i 9
14-17. decembar 2017; 10.00 – 19.00

• Linije gradskog saobraćaja koje vode do Beogradskog sajma

Iz centra grada:
– autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 56E, 56L, 58
– tramvajima br: 3, 12

Iz pravca Novog Beograda:
– autobusom br. 88
– tramvajem br. 13

Iz pravca Banovog brda:
– autobusima br: 23, 37, 51, 52, 53, 58
– tramvajima br: 12, 13

• Cene ulaznica

Cena ulaznice za grupnu posetu je 400 RSD (minimum 15 osoba). Cena pojedinačne ulaznice je 450 RSD, a cena parkinga po satu je 100 RSD. Deca do pet godina uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaz.

***

Deseti Festival nauke zabeležio je više od 32.000 posetilaca iz celog regiona, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.