Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova godina za neraspoložene
Nova godina: Testirajte sposobnost da upravljate emocijama
Nova godina: Testirajte sposobnost da upravljate emocijama

Nova godina za neraspoložene

Upravljajte svojim raspoloženjem. Nova godina i praznični dani nisu vreme za negativne emocije i tugu. Odbacite osećaj usamljenosti koji sami, svesno ili nesvesno, gradite.

Evo nekoliko praktičnih saveta. Nadamo se da, bar neki, mogu da pomognu.

Prva i najvažnija preporuka glasi – ne poredite sebe sa drugima. Proverite svoja razmišljanja i otkrijte koliko vašeg nezadovoljstva potiče od poređenja koja vas uznemiravaju. Ovo je ozbiljna tema i posvetićemo joj pažnju u nekom od narednih tekstova. Za sada, čim pomislite da su drugi srećniji i da sa svoje lagodne pozicije procenjuju vas – skrenite misli. Fokusirajte ih bilo gde, samo ne tu.

Izbegavajte stalno praćenje medija. Hteli vi to ili ne, i oni su često izvori poređenja, negativnih osećanja, bezrazložnog straha od bolesti, uznemirenosti…

Pronađite teme o kojima zaista želite da razgovarate, oblasti u kojima se osećate spokojno i dobro, i potražite sagovornike. I sa osobama sa kojima ste stalno u kontaktu, inicirajte ili skrenite priču u tom pravcu…

Ako praznike treba da provedete sa ljudima koji vam se ne čine kao najbolje društvo – potražite najbolje u njima. Sigurno negde postoji. Imajte poverenja u sopstvene sposobnosti da ga otkrijete.

Mislite na svoja postignuća i lepe dane u godini koja se završava. Sigurno ih je bilo.

Čini vam se da je bes efikasan odgovor na neraspoloženje? Može da pomogne, ali na veoma kratke staze. Na duge, on je bespotrebno gubljenje energije, a osećanje da ste jači tako što ste nekoga, protiv koga je ljutnja usmerena, porazili – takođe nije dobro.

Imajte u vidu da je gubitak samopoštovanja čest pratilac neraspoloženja, što sebi ne smete dozvoliti. Postoje izvesni trikovi koji mogu da pomognu.

Povedite računa o svom izgledu, garderobi, kosi. Iako ste „umorni od svega“ i čini vam se nebitnim – ispravite se. Zategnite mišiće, govorite jasno, prijatnim tonom, gledajte sagovornika u oči. Vežbajte za praznike, jedite zdrave obroke. Ako je to vaš stil, obucite se svečano.

Ukratko – uložite napor da, kada se pogledate u ogledalo, pomislite da situacija i nije baš tako beznadežna.

Ne izbegavajte druge ljude, a u kontaktima ostanite mirni i samouvereni. Nasmejte se što češće… Osetite razliku između loših i dobrih misli. Pokušajte da navedeno postavite sebi kao nove norme, bar na neko vreme.

I zapamtite – vi ste gospodar svog raspoloženja, ma kako da se trenutno osećate.

I za novogodišnje praznike, i posle njih.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković