Naslovna » BG servis » Novi red vožnje i nova glavna železnička stanica – Beograd centar

Novi red vožnje i nova glavna železnička stanica – Beograd centar

Stanica Beograd centar u Prokopu postaje glavna železnička stanica za skoro sve vozove u unutrašnjem putničkom saobraćaju. Tu je i novi red vožnje.

Iz dosadašnje glavne železničke stanice Beograd u unutrašnjem putničkom saobraćaju od danas saobraćaju samo tri para vozova između Beograda i Novog Sada, dok se čitav međunarodni putnički saobraćaj i dalje odvija preko glavne železničke stanice Beograd, objavljeno je na sajtu „Infrastruktura železnice Srbije“.

Novi red vožnje i druge izmene

Na srpskim prugama stupio je na snagu novi železnički red vožnje u unutrašnjem i međunarodnom putničkom i robnom saobraćaju, koji će važiti do 8. decembra 2018. godine.

U vreme prelaska na novi železnički red vožnje na srpskim prugama bilo je ukupno 49 vozova, od čega deset u putničkom i 39 u teretnom saobraćaju.

„Infrastruktura železnica Srbije“ je u novi red vožnje ušla sa 160 kilometara pruga na kojima je brzina vozova povećana na 80 do 120 kilometara na sat i smanjenim dužinama laganih vožnji za 50 kilometara, zahvaljujući sveobuhvatnim projektima modernizacije i rekonstrukcije železničke infrastrukture u Srbiji.

Po novom redu vožnje, u putničkom saobraćaju predviđeno je ukupno 398 vozova. Od toga, 26 je međunarodnih, 236 u unutrašnjem saobraćaju, 133 vozova beogradske gradske železnice BG voz i tri agencija voza.

U međunarodnom putničkom saobraćaju najveća je novina da će voz između Beograda i Soluna po novom železničkom redu vožnje sada saobraćati svaki dan, dok će između Beograda i Sofije saobraćati tokom letnje turističke sezone, od 15. juna do 17. septembra 2018. godine, a u ostalom delu godine saobraćati na relaciji Dimitrovgrad – Sofija.

Dosta izmena u organizaciji saobraćaja biće i u sistemu beogradske gradske železnice BG voz.

Broj polazaka BG voza dnevno po novom redu vožnje povećan je za 30 i sada iznosi 133. Granične stanice BG voza biće u novom redu vožnje Batajnica, Resnik i Ovča. Tokom trajanja novog reda vožnje, zbog radova na izgradnji pruge za velike brzine, između Beograda i Budimpešte, na deonici Beograd Centar – Zemun, BG voz će između Batajnice i Ovče saobraćati na svakih 60 minuta, ali će naknadno biti objavljeno kada će ta izmena početi da važi.

Takođe, pošto u drugom kvartalu 2018. godine bude završena rekonstrukcija pruge Topčider – Resnik, biće uspostavljena organizacija saobraćaja na relaciji Resnik – Ovča – Resnik, a vozovi će u zavisnosti od doba dana saobraćati na 15, odnosno 30 ili 45 minuta.

Po novom redu vožnje, pošto BG Voz počne da saobraća do Resnika, u Resniku je planirana veza vozova iz sistema beogradske gradske železnice i vozova iz unutrašnjeg saobraćaja, koji saobraćaju na relacijama za i iz Niša, kao i za i iz Užica.

U stanici Batajnica planirana je veza vozova iz sistema BG voza sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju za i iz Šida, odnosno za i iz Novog Sada i Subotice, dok je u stanici Pančevački most planirana veza vozova iz sistema BG voza sa vozovima iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju iz i za Vršac, kao i iz i za Zrenjanin. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.