Naslovna » BG svaštara » Beogradski izbori 2018: Imenovana Gradska izborna komisija

Beogradski izbori 2018: Imenovana Gradska izborna komisija

Danas, 10. januara, imenovana je Gradska izborna komisija, što je bila i jedina tačka 44. sednice Skupštine Grada Beograda.

Gradska izborna komisija dobila je predsednika a to je diplomirani pravnik Zoran Lukić. Poslanici gradske skupštine izabrali su za zamenika diplomiranu pravnicu Natašu Đukić.

Gradsku izbornu komisiju čini i petnaest članova, i to Marko Radaković, Jana Ljubičić, Miloš Dejanović, Gavrilo Kovačević, Milan Nenadović, Srđan Smiljanić, Marina Šuković, Dušan Dinčić, Aleksandra Gojković, Irena Ljubomirović Ivanković, Srđan Zoraja, Boško Vojvodić, Grozdana Banac, Vukica Lončar i Marija Leković.

Zamenici članova GIK su Strahinja Danilović, Bojana Vidaković, Dalibor Matijašević, Maja Gavrilović, Katarina Kušaković, Snežana Čingelić, Sanja Lakić, Maja Vasić, Dragan Maravić, Đorđe Krivokapić, Suzana Protić, Jovana Đukić, Ivana Starčević, Vojkan Tomić i Olivera Višnjić.

Gradska izborna komisija ima i sekretara a to je diplomirana pravnica Sandra Pantelić, dok je njen zamenik Milan Brkljač.

Stručne i administrativne poslove za GIK obavljaće Sekretarijat za upravu.

Gradska izborna komisija zbog gradskih izbora 2018.

Beogradski izbori 2018. trebalo bi da budu održani u martu.

Blic je nedavno objavio da je krajnji rok za održavanje beogradskih izbora 23. mart 2018. godine. Pošto je to radni dan, a izbori se obično održavaju nedeljom, poslednji dan za njihovo održavanje je zapravo nedelja 18. mart.

U tom slučaju, izbori bi, po važećim rokovima, najranije trebalo da budu raspisani 17. januara, a najkasnije 1. februara.

Naime, Skupština grada konstituisana je 23. aprila 2014. godine, a po Zakonu o lokalnim izborima, izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni 30 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, što bi bio 23. mart 2018. godine.

Inače, po istom zakonu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može da prođe manje od 45, ni više od 60 dana.

Kandidaturu za prvog čoveka prestonice već je najavilo više opozicionih kandidata, dok su iz vladajuće SNS poručili da će oni svoj tim predstaviti po raspisivanju izbora.

Bliži se rok za raspisivanje gradskih izbora

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas da je bilo neophodno da se u skladu sa zakonom prilagodi broj i sastav Gradske izborne komisije, s obzirom na to da se bliži rok za raspisivanje gradskih izbora. Zakon obavezuje da stalni sastav GIK-a oslikava sastav odborničkih grupa u Skupštini grada.

– Situacija koju smo imali na početku mandata 2014. godine nije ista kao sada, na kraju mandata, budući da smo dobili novu odborničku grupu „Za naš grad“, pa i ta grupa ima pravo da predloži svog člana i zamenika člana u stalnom sastavu – objasnio je Nikodijević Tanjugu.

Da bi se ispoštovale zakonske norme i sve odborničke grupe bile zastupljene u GIK-u, danas je rešenjem imenovan nov sastav komisije.

– Matematika je jasna kada je reč o sastavu komisije. Najveća stranka ne može imati više od pedeset odsto članova jer je tako definisano zakonom. Ostale odborničke grupe dele preostalih pedeset odsto članova – rekao je Nikodijević.

On je podvukao da su se sve odborničke grupe složile sa sastavom Gradske izborne komisije.

– Sada smo spremni i možemo čekati datum raspisivanja izbora – rekao je Nikodijević.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

Jedan komentar

  1. Glasacke listice nismo domili. Znaci apsolutna prevara I muljavina. Nigde nema kontakt telefona gradski izborne komisije. Potpuna prevara.