Naslovna » Izlasci » Akcije » Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zemunu i drugim delovima Beograda

Bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zemunu i drugim delovima Beograda

U petak, 19. januara pre podne, i ove godine biće organizovano tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst širom Beograda.

Zemun

Već smo najavili plivanje za Časni krst u Zemunu. U međuvremenu, tradicija se nastavlja i u Lazarevcu, Grockoj i Obrenovcu na rekama ali i jezerima, dok će po prvi put biti organizovano plivanje za decu.

Bogojavljenje 2018. na Adi Ciganliji

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno, dvadeseto plivanje za Časni krst održaće se u petak, 19. januara, na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, Gradske opštine Čukarica i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“.

Praznična liturgija, u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 8.30, a litija polazi u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, gde će se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana Jezero, održati tradicionalna „Molitva na jezeru“.

Start trke je u 12.15 na splavu, a za Časni krst, plivaće više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Pobednički plašt najboljem plivaču dodeliće predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Lazarevac

Na jezeru Očaga, 19. januara od 11.00, plivaće se 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a za sve učesnike obezbeđeni su prigodni pokloni.

Prijavljivanje je do 17. januara do 14.00 u zgradi GO Lazarevac (IV sprat, kancelarija 10). Obavezni su lekarski pregledi za sve učesnike. Info: 8120-690.

Obrenovac

Po peti put biće organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst u Obrenovcu, preciznije na Zabrežju kod Kajak kanu kluba.

Program počinje od 10.30, a učesnici će plivati 33 metra. Prijavljivanje je kod sekretara Sportskog saveza Obrenovca (064/1748-082, Dragoljub Tasić). Biće služena liturgija pred početak plivanja.

Grocka

Kao i svake godine, u Crkvi Svete Trojice u Grockoj, na Bogojavljenje će se služiti liturgija od 8.00, a u 11.30 litija će krenuti ka Dunavskom keju.

Od 12.00 počinje svečani program, a onda i plivanje za Časni krst. Gročani će po prvi put biti u prilici da čuju Policijski orkestar. Očekuje se učestvovanje šezdesetak plivača.

Prijavljivanje je na 066/8062-111 i 066/8064-111.

Plivanje za Časni krst za decu

Kancelarija za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke organizovaće ove godine plivanje za Časni krst za decu – na Krstovdan, 18. januara od 11.00.

Plivanje će se odvijati na tri lokacije: Palilula (bazen „Tonus“), Voždovac (bazen Royal For Kids) i u OŠ „20. oktobar“ na Novom Beogradu.

Devojčice i dečaci od 1. do 4. razreda osnovnih škola odvojeno će plivati za Časni krst u pomenutim zatvorenim bazenima. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.