Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Ujedinjeni Arapski Emirati. Iseljenje u Emirate, studiranje, gde, kako…
Dubai
Dubai

Nova adresa: Ujedinjeni Arapski Emirati. Iseljenje u Emirate, studiranje, gde, kako…

Ujedinjeni Arapski Emirati su, zbog visokog životnog standarda i dobrih zarada, jedna od globalno najpoželjnijih radnih destinacija. Ima li za zainteresovane iz Srbije u Emiratima mesta, i šta ih čeka kada odluče da im privremena adresa bude Abu Dabi, Dubai, Šardža, El Ain…

Najvažnije upozorenje glasi: O detaljima ćete morati da raspitate za svaki emirat posebno. Pravila, zakoni, propisi i običaji se razlikuju. Ovde govorimo samo o nekima, koji dominiraju u dva najveća grada – Dubaiju i Abu Dabiju.

Osnovni podaci o Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ujedinjeni Arapski Emirati (skraćeno Emirati) su ustavna federacija, koju čini sedam emirata – Abu Dabi, Dubai, Šardža, Um al Kajvejn, Fudžejra, Ajman i Ras ul Hajm.

U Emiratima živi blizu pet miliona stanovnika, od kojih su 75% strani radnici.

Glavni grad je Abu Dabi, a valuta dirham. Zvanična religija je islam. Slobodno je praktikovanje drugih veroispovesti.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata je, od 2004. godine, Šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan, a premijer, od 2006. godine, Šeik Muhamed bin Rašid al Maktum. Obe funkcije su, suštinski, nasledne.

Sami emirati, gradovi i naseljena mesta, veoma su neujednačeno razvijeni. Abu Dabi i Dubai, koji su svoj uspon u proteklim decenijama zasnovali na nafti, po bogatstvu su u svetskom vrhu.

Geografijom Emirata dominira peščana pustinja, klima je vrela i suva, rastinje retko. Uz ogromna ulaganja, međutim, deo države postao je trgovinski, bankarski i turistički raj, otvoren za dalji razvoj, posebno u oblasti najnovijih tehnologija. Emirati imaju, jedini u svetu, ministra za veštačku inteligenciju i 3D odštampanu poslovnu zgradu. Leteći taksiji i roboti policajci postaju stvarnost, milijarde dolara ulaže se u obrazovanje…

Državljanima Srbije potrebna je viza za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate.

Zahtev za vizu možete podneti u ambasadi u Beogradu, a od kraja prošle godine i na Terminalu 3 aerodroma u Abu Dabiju. Tranzitna viza važi 96 časova, po ceni od oko 75 evra. Putnicima je omogućeno da svoju tranzitnu vizu zamene za turističku vizu, i na aerodromu, ukoliko planiraju da u UAE ostanu duže od 96 časova. Za dobijanje viza neophodno je da pasoš traje duže od narednih šest meseci.

Državljanstvo Emirata stranci mogu dobiti veoma, veoma retko, pod posebnim okolnostima koje uglavnom podrazumevaju krvne i bračne veze.

Arapski jezik

Arapski je zvanični jezik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je procena da se, na ulicama, više od njega govore istočnoazijski i južnoazijski jezici. Engleski govore, služe se njim, ili ga razumeju – gotovo svi. Saobraćajni znakovi su na arapskom sa prevodom na engleski, kao i većina dokumenata. Ako planirate da duže vreme živite i radite u Emiratima – engleski će vam biti sasvim dovoljan, a arapske izraze ćete, one koje želite, učiti postepeno.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Posla u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima. Na nevelikom pojasu na obali Persijskog zaliva i jedva nekoliko lokacija u unutrašnjosti, u opticaju je na hiljade oglasa u kojima se traže radnici. Njihov broj se ne smanjuje i nova radna mesta se otvaraju svakodnevno. Od zanimanja za koje je potrebno visoko obrazovanje najviše se traže inženjeri svih usmerenja, menadžeri prodaje, administrativni radnici i finansijski stručnjaci. Top menadžeri sa biznis iskustvom, naravno, uvek mogu pronaći dobro radno mesto. Zbog razvijenosti trgovine i turizma traže se menadžeri odnosa sa kupcima i, posebno, menadžeri koji bi preuzeli deo poslova u luksuznim hotelima i restoranima.

U hotelima i restoranima sezonski ili višegodišnji angažman mogu dobiti i osobe bez fakultetske diplomekonobari, kuvari, spremačice, fitnes treneri… Za prodavce, radnike na recepcijama i slična mesta na kojima se sa kupcima komunicira direktno, obično je uslov i elementarno znanje arapskog jezika. Medicinski kadar, stručnjaci za napredne digitalne tehnogije, građevinski radnici, menadžeri veleprodaje i logistike i stručnjaci za potrebe obrazovanja mladih takođe su traženi.

Eksperti sa značajnim iskustvom i ličnom inicijativom, na visokim pozicijama (na primer, direktor banke) u proseku mesečno zarade oko 22 hiljade evra. Finansijski i marketing stručnjaci, advokati i lekari u proseku mogu da računaju na oko 17 hiljada, a inženjeri, uključujući one u IT sektoru, oko 12 hiljada evra. Visoka zarada pripada samo najuspešnijima, pa tako informatičari, programeri, arhitekte… mogu da počnu sa dve i po do četiri hiljade evra mesečno. U ugostiteljstvu, mesečne plate počinju od hilljadu i po evra, ali su tu i bakšiš, pojedinačne povišice i stimulacije za dobro obavljen posao.

Kako do posla u Emiratima

Najpre, savet. Naoružajte se strpljenjem.

Podaci pokazuju da je procedura zapošljavanja u Emiratima – jedna od najsporijih na svetu! Potrebno je prosečno više od 35 dana da postupak bude završen, ali vam se može dogoditi da posao dobijete i u roku od dva dana. Na svaki konkurs prijavi se više stotina kandidata, posle čega obično sledi nekoliko krugova eliminacije. Ne postoje pravila – svaki poslodavac odlučuje o načinu odabira, a u poslednje vreme se primenjuju i nove metode. Intervju je, kako kažu, prevaziđen i prvi utisak nije dovoljan. Testovi veština, video konverzacija, probe sposobnosti u realnim situacijama… možete očekivati ukoliko konkurišete za radno mesto.

Imajte u vidu da su u Emiratima najbolji uslovi za rad u javnom sektoru. Posao u ustanovama kulture, medijima, na carini, u državnim medicinskim centrima, avio kompanijama, čak i u, na primer, upravi grada Dubaija, možete dobiti i ako ste stranac, ali uz dodatne bezbednosne provere.

Pažnja! Od 4. februara 2018. godine svi stranci koji žele da rade u UAE moraju da pribave takozvani „sertifikat dobrog ponašanja“, odnosno potvrdu da protiv njih u poslednjih pet godina nije vođen krivični postupak. Sertifikat je neophodan za dobijanje radne vize.

U Emiratima za strance postoje dve vrste zabrana zabrana ulaska u zemlju i zabrana ponovnog zapošljavanja (na šest meseci ili godinu dana). Prva se može propisati zbog teških prekršaja, ali i neprimerenog ponašanja, puštanje čekova bez pokrića i sličnih prestupa. A druga – ako ste bez ozbiljnog razloga napustili posao. Izuzeci postoje, ali ih je potrebno dobro poznavati.

Sve podatke o radnoj i boravišnoj dozvoli, radnoj vizi, obavezama poslodavca i procedurama za svaki emirat možete potražiti OVDE. Portal Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata sadrži bukvalno sve što može da vam zatreba i kada otputujete – od brojeva telefona na koje se možete obratiti u hitnim slučajevima, do podataka o investitanju, pravnoj zaštiti, porodiljskom odsustvu, ostvarivanju prava na penzionisanje…

Na posebnoj strani pronaći ćete linkove prema najpopularnijim sajtovima za traženje posla.

Porodično u Emiratima

Preporuka građana Srbije koji žive i rade u Emiratima je da ne prihvatate posao uz koji vam nije ponuđen smeštaj. Imajte u vidu, posebno ako su vam primanja za uslove Emirata niska, da je cena iznajmljivanja stana najmanje hiljadu evra.

Troškovi za školovanje dece takođe su visoki, od najranijeg uzrasta. Deca u školu polaze sa pet godina. Izbor dobre škole (pošto ste stranac – privatne) je važan i naporan posao. Obrazovni programi su savremeni, ali postoje liste čekanja i cene najboljih škola se kreću i do 25 hiljada evra godišnje. Ukoliko je vaše zanimanje deficitarno ili ste radnik od velikog poverenja, poslodavac može pristati da plati deo trškova školovanja vaše dece, kako bi vas zadržao.

Ako živite u Dubaiju i želite da dovedete roditelje tako da i oni dobiju boravišnu vizu, pripremite se za prikupljanje obimne dokumentacije, koja je od početka 2018. godine još komplikovanija.

Bezbednosna situacija, posebno u velikim gradovima, je dobra. Stranci nisu ugroženi, pa se život sa porodicom može voditi opušteno i prijatno.

Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u UAE mogu da, na osnovu važeće vozačke dozvole iz Srbije, dobiju vozačku dozvolu Emirata bez polaganja vozačkog ispita.

Računajte, inače, da ćete trošiti mnogo goriva, mnogo struje, i dosta novca na zdravstvene potrebe ako ih bude.

Studiranje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Visokoškolsko obrazovanje u UAE uglavnom je kvalitetno, a nisu retkost ni zajednički programi sa prestižnim evropskim ili američkim univerzitetima. Tehnološka opremljenost, istraživački centri, inovativni pristup, smerovi kojih nema u ponudi u Srbiji, atraktivan životni prostor… samo su neki od razloga da mladi požele da studiraju u Abu Dabiju, Dubaiju, Šardži… Cene osnovnih studija značajno variraju, a master studije koštaju između 10 i 27 hiljada evra.

Za dobijanje studentske vize, budući student treba da ima poziv fakulteta i sponzora koji je stalno nastanjen u Emiratima. Ako nema sponzora, fakultet će pokušati da mu ga pronađe. Čak i postojanje osobe koja za vas garantuje ne znači da ćete sigurno dobiti vizu.

Studentska viza najčešće se odobrava na jednu godinu, posle čega se produžava. Aplikacija za vizu i depozit mogu vas koštati gotovo hiljadu evra. Detaljnom zdravstvenom pregledu studenti se podvrgavaju posle dolaska, a oni koji su pozitivni na HIV, hepatitis B i C, tuberkulozu i još neke bolesti biće deportovani.

Internacionalni studenti obično stanuju u kampusima.

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Abu Dabiju.
Adresa: Mushrif Area West, Sector 22, Street 4, villa No.19, Abu Dhabi
Tel: +971/24476444
E-mail: embsruae@gmail.com

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji

Užička 60, Beograd
Ulaz za Konzularno odeljenje je iz ulice Teodora Drajzera
Tel: 011 40 20 500
E-mail: belgradeemb@mofaic.gov.ae ; belgradeemb.cons@mofaic.gov.ae
Web: kliknite OVDE
Napomena: U trenutku kad objavljujemo ovaj tekst sajt ambasade nije u funkciji

Negativna iskustava doseljenika

Troškovi svakodnevnog života u Dubaiju, i posebno u Abu Dabiju, značajno su veći nego isti u evropskim zemljama ili Severnoj Americi. Računajte na mali stan u udaljenijim zonama i ne baš atraktivnim mestima kao najviše što ćete za početak sebi moći da priuštite.

Da li ste imali sreću sa poslodavcem? To morate zaključiti sami. Jedan broj radnika vraća se iz Emirata sa primedbama vezanim za „eksploataciju na radnom mestu„.

Iako upozoreni, doseljenici teško mogu da zamisle mešavinu kultura prisutnu u Emiratima. Navikavanje može da bude neprijatno, posebno ako ste osoba koja želi i očekuje „red i mir“. Kao negativna iskustva se pominju i birokratska sporost i neefikasnost. Tu su, zatim, loša komunalna rešenja, od odlaganja smeća na periferiji i obeležavanja stambenih kvartova do gužvi u saobraćaju pošto se stalno nešto gradi. Vozači su nestrpljivi i agresivni. Voda iz slavina je bakteriološki ispravna, ali se za piće, ipak, koristi flaširana…

Pravila odevanja za osobe ženskog pola nisu stroga, ali se preporučuje skromnost, dugi rukavi i duge suknje, pantalone. U suprotnom, izazvaćete pažnju. Žene se često žale na višak pažnje i inače, kad lokalni muškarci zaključe da su iz inostranstva. U pojedinim sektorima na radnim mestima su skoro isključivo muškarci, dok je u malim privatnim firmama obrnuto, što je, takođe, neobično.

Evo i jedne zanimljivosti – zbog neprimerenog „ponašanja“ na ličnom Fejsbuk nalogu možete da imate posla sa zakonom.

Na kraju – klima. Kombinacija visokih temperatura i vlažnosti uz obalu može da bude veoma neprijatna. U najtoplijem delu godine skoro da je nemoguće tokom dana boraviti na otvorenom, pa svakodnevni život podrazumeva premeštanje iz jednog klimatizovanog prostora u drugi.

Avio karte za Dubai i Abu Dabi

Iz Srbije putnici uglavnom stižu na aerodrome u Abu Dabiju ili Dubaiju. Let bez presedanja traje oko pet sati, po najnižoj ceni karte od oko 230 evra u jednom smeru. Domaća avio kompanija Air Serbia i njen partner Etihad Airways lete direktno do Abu Dabija, a prevoznik Fly Dubai direktno do Dubaija.

Avio karte za Ujedinjene Arapske Emirate možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.