Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Big Bend RTS u Domu omladine: SAD džez ambasadori

Big Bend RTS u Domu omladine: SAD džez ambasadori

U četvrtak, 22. februara od 20.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda koncert „SAD džez ambasadori“ održaće Big Bend RTS.

Nastup je organizovan povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, a posvećen je dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.

Ovim koncertom Big Bend RTS započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja, 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Džez ambasadori

Davne, 1956. godine, vlada SAD, napravila je poseban program pod nazivom „Džez ambasadori“, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Beni Gudmena, Dizi Gilespija, Djuk Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka.

Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku. Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa Džon F. Kenedi centrom za izvođačke umetnosti, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila i prebacila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza, i može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

Black History Month

Manifestacija „Black History Month“, koja se održava u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima afroamerikanaca u Americi.

Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je „Black History Month“, danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

***

Ulaznice za koncert su u prodaji preko Eventim mreže, po ceni od 500 dinara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.