Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Motorpsycho u Domu omladine Beograda
Motorpsycho (foto: Geir Mogen)
Motorpsycho (foto: Geir Mogen)

Motorpsycho u Domu omladine Beograda

Norveški bend Motorpsycho nastupiće po prvi put u Srbiji, 9. marta od 21.00, u Domu omladine Beograda.

Promovisaće album „The Tower“ koji je Radio BBC 6 proglasio za album 2017. godine.

Ulaznice mogu da se kupe po promotivnoj ceni od 1500 dinara (ograničen kontigent ulaznica dok se ne prodaju ili do 28. februara) na prodajnim mestima Eventima, Gigs Tix-a, DD Tickets-a i u Felix Shop-u. Kada se rasprodaju promotivne ulaznice, regularna pretprodajna cena do dana koncerta iznosiće 1800 dinara, a na sam dan za ulaznicu je potrebno izdvojiti 2100 dinara.

Motorpsycho – progresivni velikani iz Trondhajma

Priča o bendu Motorpsycho startuje 1989. godine kada su se dva školska druga, Hans Magnus ’Snah’ Ryan i Bent Sæther, ponovo srela u Trondhajmu, gde je Bent studirao i radio kao DJ na univerzitetskoj radio stanici. Pored toga, svirao je sa Kjell Runar ‘Killerkjell’ Jensenom u grupi kojoj je bio neophodan gitarista, te su regrutovali Ryana i ostalo je istorija.

Naziv benda izabrali su nakon što su odgledali istoimeni film Rasa Mejera (Russ Meyer), a prvi album „Lobotomizer“ objavili su u septembru 1991. godine. Sledećeg meseca, na mesto bubnjara dolazi Håkon Gebhardt i do kraja godine kreću sa prvim
svirkama u inostranstvu.

Nakon mini albuma „Soothe“ i nekoliko singlova, bendu se pridružuje četvrti član Helge ‘Deathprod’ Sten, koji umnogome doprinosi novom, eksperimentalnom zvuku grupe, koji je do tada bio prilično u klasičnoj matrici post-hardcore gitarskog roka.

Svojim avangardnim pristupom postavio je nove standarde u bendu, te je pod ovim uticajima objavljen progresivni, dvostruki album „Demon Box“ 1993. godine koji im je doneo nominaciju za Spellemanprisen, odnosno norveški Gremi, kao i ogromnu bazu obožavalaca širom Evrope.

Deathprod je kao član benda učestvovao još na trostrukom izdanju „Timothy’s Monster“, logičnom nastavku eksperimentalnog muzičkog univerzuma prigrabljenog na prethodnoj ploči, nakon čega se povlači i ostaje samo u ulozi producenta.

Visokooktanski rok

Devedesete su bile veoma produktivan period za Motorpsycho budući da su skoro svake godine objavljivali novi materijal, a do kraja 20. veka u četiri navrata su osvojili pomenuti norveški Gremi.

Bend je zatim isprobavao razne projekte i menjao članove, dok na mesto bubnjara nije stigao Kenneth Kapstad čime startuje nova faza u životu grupe. Album „Little Lucid Moments“ iz 2008. predstavlja povratak visokooktanskom roku sa početka karijere, a takođe označava i početak saradnje sa norveškom avant-garde/džez ekitetom RuneGrammofon.

Kako bi proslavili dvadesetogodišnjicu postojanja, Motorpsycho 2009. godine objavljuju vinilno izdanje „Child of the Future“ snimljenog u Čikagu sa Stivom Albinijem.

U ovoj deneciji, trio je uzeo učešće u mnogim interesantnim projektima, a prošle godine su objavili aktuelno studijsko izdanje „The Tower“. Na ovom albumu umesto Kapstada, koji je napustio bend, ulogu bubnjara obavlja Tomas Järmyr.

Iako su uvek nastojali da prošire svoje muzičke vidike i istraže nove načine da izraze sebe, ovo je avanturistički album čak i za Motorpsycho standarde. „The Tower“ je dokaz kojim bend želi svima da stavi do znanja da je živ i da potvrdi da još nisu za staro gvožđe. (danubeogradu.rs)