Naslovna » Izlasci » Izložbe » Institut Servantes: Izložba Luisa Kamaća „Gran Via. Odjeci grada“
Luis Kamaćo: Gran Via. Odjeci grada
Luis Kamaćo: Gran Via. Odjeci grada

Institut Servantes: Izložba Luisa Kamaća „Gran Via. Odjeci grada“

Od 3. aprila (19.00) do 20. juna u Institutu Servantes biće otvorena izložba Luisa Kamaća „Gran Via. Odjeci grada“.

Stogodišnja ulica Gran Via predstavlja jednu od glavnih arterija Madrida i jednu od njegovih najprepoznatljivijih avenija.

Njena izgradnja, između 1910. i 1931. godine, označila je početak modernizacije španske prestonice, zajedno sa podizanjem prvih nebodera u zemlji i dolaskom tada aktuelnih arhitektonskih struja iz Sjedinjenih Američkih Država.Za dž

Izložba „Gran Via. Odjeci grada“ predstavlja svakodnevnu šetnju kroz današnje urbano iskustvo. Putovanje kroz prostor u kom koegzistiraju ritmični likovi, koji dele konflikte i stalno kretanje.

To je sociološko istraživanje o običnim ljudima i njihovom svakodnevnom postojanju. Takođe je putovanje kroz kompleksan i haotičan gradski život današnjice koja stvara krizu identiteta.

Gran Via – moj svet u malom

Luis Kamaćo: Gran Via. Odjeci grada

Priznati španski fotograf Luis Kamaćo, koji živi u neposrednoj blizini ove avenije, navodi da uprkos tome što kroz nju prolazi godinama, nema utisak da se uvek kreće kroz isti prostor.

– Gran Via je moj svet u malom, koji mi je zapao pukom srećom i ne postoji nijedna stvar koju volim da fotografišem, a da je u ovoj ulici nisam pronašao – navodi ovaj fotograf. – Gran Via predstavlja arteriju jedne svetske metropole, poput Pete avenije u Njujorku, Jelisejskih polja u Parizu ili ulice Korijentes u Buenos Ajresu. Sve ove ulice formiraju imaginarni grad, u kom se ljudski pejzaž prepliće i ukršta.

Autor izložbe je radio na projektu skoro četiri godine. Svakog dana je izlazio je na ulicu i pokušavao da uhvati užurbanu atmosferu na ulici pred zalazak sunca.

Ti poslednji trenuci dana inspirisali su umetnika da bude na ulici, da se približi ljudima i da napravi ovu foto priču. Luis Kamaćo ističe da je ovo priča o glavnoj ulici Madrida, ali može da bude i priča o bilo kojoj metropoli s obzirom da živimo u vreme identičnih oglasa i identičnih prodavnica širom sveta.

Ulaz u Čika Ljubinu 19 je slobodan.

***

Luis Kamaćo rođen je 1972. godine u Madridu. Studirao je audiovizuelne umetnosti, sa specijalizacijom iz oblasti fotografije. Član je kolektiva dokumentrane fotografije „Ulica 35“ i osnivač Fotografskog udruženja Viljaverde. Tokom svog fotoreporterskog rada objavljivao je fotografije u brojnim španskim štampanim medijima.

Dobitnik je nekoliko stipendija i nagrada koje su mu pomogle da razvije svoj rad.

Organizovao je više individualnih i kolektivnih izložbi u Španiji, Francuskoj, Italiji, SAD i Danskoj, a njegovi radovi čine deo brojnih javnih i privatnih kolekcija. (danubeogradu.rs)

Luis Kamaćo: Gran Via. Odjeci grada