Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu
Kreativni centar: Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu
Kreativni centar: Razvoj digitalnih materijala za osnovnu Å¡kolu

Kreativni centar: Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu

U četvrtak, 12. aprila, u Medija centru u Beogradu predstavljen je projekat Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu koji sprovodi Kreativni centar.

Ovaj izdavač projekat razvija u saradnji sa ekspertima iz Instituta za psihologiju uz podršku organizacije Helvetas Srbija.

U okviru projekta, tokom aprila i maja u četiri osnovne škole u Beogradu, biće sprovedeno testiranje digitalnih materijala Kreativnog centra namenjenih učenicima mlađih razreda osnovne škole.

O projektu su govorili dr Ivana Stepanović Ilić, direktorka Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; Ljiljana Marinković, direktorka izdavačke kuće Kreativni centar; Martin Dietz, rukovodilac organizacije Helvetas Srbija i Milica Simić, studentkinja, učesnica u projektu.

Za efikasno učenje

Imajući u vidu da je koncept elektronskog učenja i razvijanja digitalnih materijala relativno nov u Srbiji, razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu je od velikog značaja zato što omogućava saradnju eksperata i izdavača, koja je veoma važna kako bi digitalni materijali za učenike bili podrška smislenoj proveri znanja i kako bi omogućili efikasno učenje.

Ovim projektom je omogućeno studentima master studija Obrazovnog modula na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta da prođu trening iz oblasti psiholoških znanja u vezi s klasičnim i elektronskim udžbenicima, što su im omogućili eksperti iz Instituta za psihologiju.

Posle toga omogućeno im je da obave praksu u Kreativnom centru i osposobe se da aktivno učestvuju u kreiranju digitalnih materijala, kao i da u završnoj fazi izrade, sa ekspertima Instituta za psihologiju, sprovedu istraživanje kojim će proveriti kvalitet, a pre svega iskustva učenika u radu s razvijenim digitalnim sadržajima.

Kreativni centar: Razvoj digitalnih materijala za osnovnu školu

Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković rekla je:

„Naša namera jeste da stvorimo vrhunski materijal, koji treba suštinski da unapredi učenje, a ne da bude samo ‘modni dodatak’ štampanim udžbenicima, što je, nažalost, sa elektronskim materijalima često slučaj. Uvođenje digitalnih materijala u osnovnu školu vidimo i kao neophodnost savremenog trenutka i kao izazov da kreiramo sadržaje koji će biti podjednako dobri kao i naše štampane knjige.

Elektronski obrazovni materijal nije samo druga forma klasičnih udžbenika. On ima svoja pravila i svoje zahteve i za njegovo kreiranje potreban je stručan i mulitidisciplinaran pristup. Zato smo se odlučili za saradnju sa Institutom za psihologiju, našom referentnom naučnom ustanovom za rad na udžbenicima, čiji su stručnjaci bili aktivno uključeni u kreiranje nove generacije udžbenika u Srbiji, započeto 2004. godine.

Takođe, saradnici Instituta bili su uključeni u rad na mnogim udžbenicima Kreativnog centra kao eksperti za obrazovni dizajn. Smatrali smo stoga da je njihovo stručno znanje neophodno i za dizajniranje novih elektronskih materijala, onih koji će biti ne samo tehnološki savremeni već i koji će na najbolji način motivisati učenike za samostalan rad.

Uz njihovu pomoć došli smo do saznanja kakvi materijali treba da budu da bi doneli nešto suštinski novo u odnosu na štampane udžbenike, kao i da bi odgovarali obrazovnim standardima i saznajnim mogućnostima dece različitog uzrasta. Usredsredili smo se na interaktivne materijale namenjene deci, pre svega za proveru znanja. Materijal su naši autorski timovi kreirali sa studentima – učesnicima u projektu, čiji su mentori bili saradnici iz Instituta. Materijali prate školski plan i program i sadrže 20 raznovrsnih tipova zadataka. Svaki zadatak se automatski pregleda posle rešavanja, čime nastavnici i roditelji mogu da prate napredak svakog učenika. Naše elektronske materijale testiraćemo na tabletu i kompjuteru jer ih podržavaju svi operativni sistemi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.