Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Austrija. Iseljenje u Austriju, studiranje, gde, kako…
Austrija - dobra kombinacija istorije, kulture i standarda
Austrija - dobra kombinacija istorije, kulture i standarda

Nova adresa: Austrija. Iseljenje u Austriju, studiranje, gde, kako…

Visok životni standard, niska nezaposlenost sa konstantnom potražnjom radnika, i blizina našim prostorima, samo su neki od razloga zbog kojih je Austrija postala zemlja izbora za par stotina hiljada srpskih iseljenika.

Privremeno, sezonski ili trajno, na studije, usavršavanje, ili zbog ulaganja, poneseni tradicionalnim vezama, na put prema Beču građani Beograda i Srbije kreću i danas. Od poznanika i prijatelja većina poseduje informacije šta ih tamo čeka, čemu dodajmo kratak pregled najvažnijeg.

Osnovni podaci o Austriji

Austrija (zvanično Republika Austrija) je parlamentarna republika, savezna država sastavljena od devet pokrajina, od kojih je jedna grad Beč. Kontinentalna alpska zemlja u srcu Evrope graniči se sa čak osam drugih, i među retkim je državama koje su se obavezale na vojnu neutralnost.

Glavni grad Austrije je Beč, koji ima blizu dva miliona stanovnika. Valuta je evro. Veći gradovi su Grac, sa oko 300.000 stanovnika, Linc (200.000), Salcburg (150.000)…

Na čelu savezne države nalazi se predsednik, koji se bira sa mandatom od šest godina. Trenutno je na toj funkciji (od januara 2017. godine) Aleksander Van der Belen. Posao predsednika vlade (kancelara) od decembra iste godine obavlja Sebastijan Kurc.

Dominantna religija u Austriji je katoličko hrišćanstvo. Ukupan broj stanovnika je oko 8,7 miliona.

Austrija je po svim kriterijumima bogata i uređena država, zemlja izuzetne kulture, istorije i očuvanih prirodnih lepota. Klima je kontinentalna, sa umereno toplim letima (nešto toplije je na jugoistoku zemlje) i padavinama, posebno snežnim, čija količina raste sa nadmorskom visinom.

Dve trećine teritorije Austrije nalazi se na nadmorskoj visini iznad 500 metara. Austrija je, između ostalog, poznata po zimskim sportskim centrima, turističkoj ponudi, po ulaganju u obrazovanje i umetnost, po proizvodnji luksuznih dobara, gajenju organske hrane…

Državljani Republike Srbije nosioci biometrijskih pasoša ulaze u zemlje „Šengena“, među kojima je i Austrija, bez viza na rok do 90 dana u periodu od šest meseci.

Nemački jezik

Nemački jezik je zvaničan u Austriji, uz nekoliko dijalekata u pojedinim oblastima, pored kojih lokalno stanovništvo govori i „čist“ nemački. Engleski jezik se uči u školama od najranijeg uzrasta i govore ga gotovo svi. Sporazumevanje nije, međutim, isto kao traženje posla, pa će, pošto nemački nije „egzotičan“ jezik, okruženje podrazumevati da treba da ga naučite.

Zanimljivo je da je jedan od jezika koji često možete čuti u Beču srpski. On je, pored turskog, među najzastupljenijim maternjim jezicima doseljenika, a govore se i drugi slovenski jezici, manje ili više slični našem.

Evo i jednog sajta za besplatno učenje nemačkog namenjenog imigrantima.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Prosečna mesečna neto zarada u Austriji je oko 2000 evra.

U Austriji postoji potreba za građevinskim radnicima i majstorima različitih profila koji rade na infrastrukturnom opremanju zgrada. Traže se i medicinske sestre, inženjeri svih struka, od mašinskih, građevinskih i elektroinženjera do IT eksperata. Austrija je i turistička zemlja, pa poslova ima u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, posebno sezonskih. Imajte u vidu da, za razliku od ostalih zemalja Evropske unije, dominiraju mala i srednja preduzeća, tako da nije isključeno da ćete, ukoliko želite, raditi u porodičnim kompanijama.

Plate diplomiranih inženjera i programera su 3000-3500 evra, građevinskih radnika i majstora od 1600 do 3000 evra, radnika u ugostiteljstvu i turizmu oko 2000 evra, održavanje higijene i rad u domaćinstvima plaća se oko 1300 evra, u prodavnicama 1500 evra, a u fabričkoj proizvodnji malo iznad 2000 evra. Najplaćeniji su zaposleni na upravljačkim funkcijama sa oko 7000 evra mesečno.

Kako do posla u Austriji

Za rad u Austriji obavezno je dobiti radnu i boravišnu dozvolu. Zahtev za izdavanje radne dozvole, za osobu koju namerava da zaposli, traži i dobija poslodavac u Austriji, pre dolaska radnika. Nakon toga, radnik podnosi zahtev za dobijanje boravišne dozvole ili vize, koja je poseban dokument.

Austrija ima i specijalnu ponudu za visokokvalifikovane stručnjake, osobe u profesijama od ključnog značaja, i radnike u deficitarnim zanimanjima (Rot-Weiß-Rot-Karte), koja uključuje i članove njihovih porodica. Čak i bez poznavanja nemačkog jezika po ovom sistemu se, ukoliko su zadovoljeni svi propisani uslovi, odobrava dvogodišnja dozvola, a nakon nje i „crveno-belo-crvena karta plus“ sa slobodnom pristupu tržištu rada i perspektivom za trajnu imigraciju. Ponuda se odnosi isključivo na zemlje van Evropske unije. Austrijska vlada jednom godišnje ažurira uslove i spisak zanimanja, a za zainteresovane je obezbeđena i verzija sajta na srpskom jeziku.

Plava EU karta“ je još jedan način za dobijanje posla u Austriji. I nju koriste osobe zemalja izvan Evopske unije, koje se doseljavaju u EU. Uslove možete pogledati OVDE

Sajt Zavoda za zapošljavanje je glavno mesto za onlajn traženje posla. Evo i njegove veb adrese, uz napomenu da je na nemačkom jeziku.

Pošto postoje podaci o pokušajima prevara, i ponuda „radnih dozvola“ po uplati određene sume novca, iz Ambasade Austrije u Beogradu pozivaju sve zainteresovane da se obrate direktno njima za tačne informacije.

Porodično u Austriju

Austrija je bezbedna zemlja, pogodna za odlazak sa porodicom i školovanje dece. Kvalitet života, prema kriterijumima međunarodnih organizacija koje se ovom vrstom procena bave, je među najvišima na svetu. Zdravstvena i socijalna zaštita i usluge su na podjednako visokom nivou.

Činjenica je, međutim, da su u poslednjih par godina cene gotovo svega značajno porasle, od zakupnine i zabave do namirnica, i to iznad proseka Evropske unije. Stanovništvo sa visokim prosečnim primanjima, uz gunđanje, poskupljenja još uvek dobro podnosi, a da li ćete biti među njima zavisi od zanimanja i radnog mesta.

Oko trećinu prihoda, prosečno, u Austriji treba izdvojiti za hranu, i još toliko za troškove stanovanja i prevoza. Cena celodnevnog boravka deteta u privatnom obdaništu je oko 230 evra mesečno. Komunalije prosečno, zajedno sa internetom, koštaju oko 200 evra. Najam jednosobnog stana van centra grada je oko 500 evra. U Beču su stanovi skuplji, ali su zato troškovi svakodnevnog života niži nego u drugim gradovima – uvek se može pronaći jeftinija hrana, restoran…

Tokom privremenog boravka državljana Srbije u Austriji, priznaje se srpska vozačka dozvola u periodu od 6 meseci. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Austriji mogu da zamene srpsku vozačku dozvolu za austrijsku, za sve kategorije, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

Studiranje u Austriji

Austrija je zemlja visokog kvaliteta i izuzetno bogate istorije u oblasti obrazovanja, što su studenti sa Balkana koristili još u prošlim vekovima. Tradicionalno se na studije tehničkih nauka, medicine, filozofije i umetnosti odlazilo sa ovih prostora, a poslednjih decenija, sa uvođenjem mogućnosti nastave na engleskom jeziku, trend je postao još izraženiji.

Studije u Austriji, u najvećem broju slučajeva, koštaju manje nego u drugim evropskim zemljama, u pojedinim oblastima čak manje nego kod nas. U ponudi su studentske stipendije za deo školarine, savladavanje poslovno atraktivnog nemačkog jezika čak i ako studirate na engleskom odvija se „u hodu“, diplomcima se otvaraju prilike za zapošljavanje… pa je veliki broj zainteresovanih iz svih krajeva sveta.

Studentski život u Austriji je raznovrstan i zanimljiv. Za duži boravak je potrebna D (boravišna) viza, a za studentsku D vizu neophodno je obezbediti potvrdu o upisu na fakultet. Najveći broj fakulteta nalazi se u Beču.

Uobičajen privatni smeštaj ili smeštaj u studenskom domu u Austriji ima popularnu alternativu. WG stanovi su veliki zajednički stanovi za 6-7 studenata, gde svaki student ima malu nameštenu sobu, po mesečnoj  ceni od 300-500 evra, a ostali prostor deli sa cimerima. Soba u nekom od domova koštaće studenta, ako uspe da je obezbedi, u proseku polovinu ovog iznosa. Još jedan obavezan studentski trošak je zdravstveno osiguranje.

Studenti mogu da rade u režimu skraćenog radnog vremena i istovremeno studiraju, ali im je za to potrebna radna dozvola, koju obezbeđuje poslodavac.

Informacije o studijama možete potražiti OVDE, a o stipendijama OVDE

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Beču.
Adresa: Ölzeltgasse 3, 1030 Wien
Tel: + 43(1) 713 25 95
E-mail: embassy.vienna@mfa.rs

Konzularno odeljenje
Adresa: Gumpendorferstrasse 83, 3 Stock, A-1060, Wien
Tel: + 43(1) 544 75 85
E-mail: consulate.vienna@mfa.rs

Konzulat u Salcburgu
Adresa: Schallmooser Hauptstrasse 99, 5020 Salzburg
Tel: + 43662 845 254
E-mail: genconsulate.salzburg@mfa.rs

Počasni konzul Srbije u Gracu
Herr Univ. Doc. Dr. Dieter H. M. Szolar, v.
Weblingergürtel 25, A-8054 Graz
Tel: +43(0)316 24 77 66

Ambasada Austrije u Srbiji

Sime Markovića 2, Beograd
Tel: 011 3336 500
E-mail: kontakt forma na sajtu
Web: kliknite OVDE

Negativna iskustava doseljenika

Doseljenici u Austriji uglavnom imaju primedbe na „hladan odnos“ lokalnog stanovništva, posebno u manjim mestima“. Kulturni obrasci diktiraju veću zatvorenost nego na nekim drugim meridijanima, pa iako uvek postoje izuzeci, dominira ocena da se drugarstva sklapaju teško, da su porodični i prijateljski krugovi mali i da Austrijanci uglavnom pre „gledaju svoja posla“ nego što konkretnim ponašanjem pokazuju dobrodošlicu.

Situacija se sa dobrim znanjem nemačkog donekle menja, a upravo je jezik druga nepovoljnost koju ističu imigranti. Za onoga ko ga nije učio, posebno ako je već u zrelim godinama – nemački nije lak.

Cene smeštaja, iznosi poreza i praćenje svih zahteva finansijski disciplinovane države takođe pripadaju ne baš povoljnoj strani života i rada u Austriji, na šta često primedbe imaju i Austrijanci.

Avio karte za Austriju

Austrija ima na svojoj teritoriji šest međunarodnih aerodroma (Beč, Salcburg, Klagenfurt, Linc, Grac i Insbruk). Za jedva nešto više od sat vremena avioni kompanija Air Serbia i Austrian Airlines direktno će vas odvesti u Beč, po početnoj ceni od oko 150 evra. U drugoj polovini 2018. godine najavljeno je i uspostavljanje redovne linije WizzAir-a između Niša i Beča, po početnoj ceni od 20 evra.

Avio karte za Beč i druge austrijske gradove možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.