Naslovna » BG servis » Upis u vrtiće od 7. do 18. maja
Upis u vrtiće
Upis u vrtiće

Upis u vrtiće od 7. do 18. maja

Konkurs za upis u vrtiće u Beogradu trajaće od 7. do 18. maja, a kriterijumi su isti za sve.

– Kao i prošle godine, insistiraću na maksimalnoj transparentnosti procesa; završeno je upisima preko veza – izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak u intervjuu za list „Politika“.

On je rekao da je sada u državnim i privatnim vrtićima, koji su u sistemu subvencija Grada Beograda, ukupno oko 71.000 dece, te da se nada da će do 2020. godine taj broj porasti na 80.000 dece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem u Beogradu.

Gak je najavio da će se projekat „Mreža škola“, u okviru kog su već otvorena dva vrtića u školama, širiti dalje.

– Preostalo nam je još šest škola, ali nastavićemo da adaptiramo i objekte u vlasništvu grada i opština. Na Vračaru je opština ustupila 800 kvadrata, Surčin je ustupio staru školu kao i Sopot. I Ministarstvo odbrane će nam dati svoje prostore – istakao je Gak.

On je poručio i da je do sada u sistemu refundacije novca za boravak dece u privatnim vrtićima 267 objekata, a da u ovom momentu u njima boravi 13.601 dete.

– Ovo je dobar model za nova zaposlenja, ali i otvaranje mesta za decu – ocenio je Gak.

Ove godine za kapitalna ulaganja u vrtiće u budžetu obezbeđeno je 350 miliona dinara, a da će, ako bude potrebno, biti obezbeđeno i više.

Na ime pravosnažnih tužbi za preplaćene vrtiće ranijih godina Grad Beograd je do sada isplatio 573,3 miliona dinara.

Na pitanje da li za privatne i državne vrtiće važe ista pravila, Gak je poručio da nema još razumevanja privatnih predškolskih ustanova da obračun u slučaju nedolaska dece rade kao Grad Beograd, iako je, kako je rekao, više puta apelovao da je fer da se prilagode državnim vrtićima. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.