Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Od 1. juna 2018. kampanja „Zaštitimo pešake!“
Kampanja "Zaštitimo pešake!"
Kampanja "Zaštitimo pešake!"

Od 1. juna 2018. kampanja „Zaštitimo pešake!“

U petak, 1. juna 2018, počinje kampanja „Zaštitimo pešake!“ Saveta za bezbednost saobraćaja – Sekretarijata za saobraćaj.

Prvo će biti emitovan istoimeni video-spot na nacionalnim televizijama. Poruka spota je „Saobraćajne nezgode se ne dešavaju drugima!“, saopšteno je iz ovog sekretarijata.

Grad Beograd ulaže značajna sredstva za poboljšanje saobraćajne infrastrukture, odnosno za modernizaciju ulične mreže. To podrazumeva modernizaciju saobraćajne signalizacije i opreme, naročito u zonama sa povećanim prisustvom dece i pešaka.

Pomenute aktivnosti će se nastaviti i u narednom periodu, kako bi se uticaj faktora puta i okruženja na rizik nastanka saobraćajnih nezgoda sveo na najmanju moguću meru.

Kako se navodi u saopštenju, rezultate sistematičnog rada na unapređenju bezbednosti saobraćaja oslikavaju činjenice da se u poslednjih deset godina, prosečno godišnje, broj teško povređenih smanjuje za 30, a broj poginulih u saobraćaju za deset lica.

Broj poginulih u saobraćaju 2017. godine u Beogradu je po prvi put manji od stotinu.

Kada je u pitanju struktura nastradalih učesnika u saobarćaju, u Beogradu, slično evropskim gradovima približne veličine, pešaci predstavljaju kategoriju učesnika koja je najugroženija, tako da je gotovo svaki četvrti poginuli učesnik u saobraćaju pešak.

Zaštitimo pešake! – poziv za sve učesnike u saobraćaju

U cilju rešavanja ovog problema, Grad Beograd je doneo odluku da, pored investiranja u kvalitet ulične mreže, svoje aktivnosti usmeri i na značajan resurs za unapređenje bezbednosti koji predstavljaju sami učesnici u saobraćaju – njihovo ponašanje, razumevanje pravila i propisa, kao i svesno prihvatanje da su propisi uspostavljeni u njihovom najboljem interesu.
Kampanja „Zaštitimo pešake!“ je poziv svim učesnicima u saobraćaju, a pre svega vozačima da obrate naročitu pažnju na pešake.

Pažnja vozača mora biti usmerena na put i na neposredno saobraćajno okruženje, a brzina u skladu sa uslovima puta.

Strpljenje da se pešacima ustupi prvenstvo prolaza, tolerancija prema potrebama, pa čak i prema greškama drugih učesnika u saobraćaju od izuzetnog su značaja za smanjenje rizika nastanka saobraćajnih nezgoda.

Pešaci mogu najviše da doprinesu unapređenju sopstvene bezbednosti tako što će, pre svega, poštovati saobraćajne propise kada je u pitanju pravilno kretanje i prelazak ulice.

Pešaci su dužni da pokažu nameru da pređu ulicu, kao i da na kolovoz stupe tek kada se uvere da to mogu da učine na bezbedan način. Obaveza svih učesnika u saobraćaju je da preduzmu sve da se saobraćajne nezgode ne dešavaju.

Sekretarijat za saobraćaj poziva građane da podrže kampanju i na Facebook stranici „Zaštitimo pešake!“.

Doprinos i pomoć na terenu prilikom snimanja video-spota dali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao i glumci Dragan Mićanović i Nikola Ivačkov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.