Naslovna » Izlasci » Sport » Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda 2018
Beogradska internacionalna regata - Trofej Beograda
Beogradska internacionalna regata - Trofej Beograda

Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda 2018

Tokom vikenda, 12. i 13. maja, na Adi Ciganliji biće održana Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, a takmičiće se 245 posada iz četiri zemlje.

Na Savskom jezeru tradicionalno takmičenje, s istorijom dugom gotovo četiri decenije, okupiće sve domaće klubove ali i timove iz Bugarske, Grčke i Bosne i Hercegovine.

Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije, biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta.

Ovo je takmičenje za sve uzrasne kategorije, uključujući i studente i veterane, s tim što će se za Trofej Beograda boriti samo veslački podmladak.

Ujedno, na predstojećoj regati kadeti i kadetkinje iz naše zemlje boriće se za bodove u okviru Druge regate Kupa Srbije čiji će ukupni pobednik (posle četiti regate) postati vlasnik trofeja ovog takmičenja.

– Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda 2018 otvara sezonu međunarodnih takmičenja na Adi Ciganliji. Zbog termina, koji je nešto drugačiji u odnosu na prethodne godine, neke zemlje koje su tradicionalno imale učesnike na ovoj regati, kao što su Hrvatska, Turska i Mađarska, ove godine će preskočiti popularni BIR budući da se ovogodišnji termin poklapa sa njihovim regatama. Bez obzira na to srećni smo što će učestvovati klubovi iz Bugraske, Grčke i Bosne i Hercegovine – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Ovogodišnji regata biće i poslednja kriterijumska regata za sastav srpske juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Francuskoj 26. i 27. maja, ali i odlično test takmičenje pred Svetski kup koji će na Savskom jezeru biti održan 1. i 3. juna.

– Juniori i juniorke su imali prvu kriterijumsku regatu na Croatia Open, a drugu na Prvenstvu Srbije u malim čamcima. Za vikend ih očekuje poslednji krug „izbora“, posle čega ćemo imati jasniju sliku oko sastava juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Gravelinu. Takođe, BIR ćemo staviti i u funkciju priprema za prvi ovogodišnji Svetski kup koji će biti održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru od 1. do 3. juna. Biće to idealna prilika da proverimo instalacije na stazi, jednog dela volontera i Organizacionog komiteta – istakao je Jevremović.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 9.45, a finala u 13.00. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.