Naslovna » Izlasci » Akcije » Beogradski kontrapunkt 2018 – Lične slike sveta u pokretu
Beogradski kontapunkt 2018
Beogradski kontapunkt 2018

Beogradski kontrapunkt 2018 – Lične slike sveta u pokretu

Međunarodni skup Beogradski kontrapunkt 2018 – Lične slike sveta u pokretu, biće održan 4. i 5. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovo će biti susret niza značajnih književnika i uticajnih umetnika današnjice, sa raznih strana sveta, ali i istaknutih domaćih autora.

Među njima su Džang Kangkang (Kina), Gunar Kvaran (Norveška), Vladimir Pištalo (Srbija), Jurij Poljakov (Rusija), Fransisko Lopez Sača (Kuba) i Dejvid Homel (Kanada)…

Aktivni učesnici ovog značajnog skupa biće i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

Između ostalog, na okruglom stolu posvećenom temi „Šta sa globalizacijom u kulturi?“, učesnici Beogradskog kontrapunkta posebno će tragati za odgovorima na pitanja šta je danas globalizacija, da li može da „preživi“ aktuelni trend obnove nacionalnih identiteta i multipolarnosti, i kakva je uloga umetnosti i kulture u globalnim procesima koji su pred nama.

U pratećem programu biće održana tribina na temu „Kulture na putu svile“, posvećena kulturnim vezama Srbije i Kine i značaju Kine za svetsku kulturnu baštinu.

Za drugi dan skupa predviđena je zaključna diskusija, sa potpisivanjem zajedničke izjave i predstavljanjem zaključaka konferencije medijima.

Beogradski kontrapunkt

Prvi Beogradski kontrapunkt održan je prošle, 2017. godine, kada su se u razgovoru našli Peter Handke, Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, i njihovi domaćini Emir Kusturica i Vladan Vukosavljević.

Sam naziv i cilj manifestacije objašnjen je u publikaciji objavljenoj tim povodom: „Zašto baš beogradski kontrapunkt? Jer Beograd je mesto kontrapunkta, bilo i ostalo. Beograd je navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. Svako potpunije sagleda sebe u susretu sa drugim. Književno stvaranje i slobodno mišljenje na tom temelju i grade širinu i dubinu upoznavanja sveta i vremena. Beogradski kontrapunkt je i zamišljen da bude pokazni primer uverenja da je čovek biće razgovora i da u razgovoru svako može da potvrdi svoju istinu, a da ne odbaci istinu drugog“.

Beogradski kontrapunkt organizuje Ministarstvo kulture i informisanja kao pokretač, i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao izvršni realizator.

I ove godine planirano je izdavanje višejezične publikacije, ali i izrada filma posvećenog ovom skupu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.