Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Bioodrživi svet u Domu omladine Beograda
Bioodrživi svet
Bioodrživi svet

Bioodrživi svet u Domu omladine Beograda

U utorak, 5. juna od 18.00, u Domu omladine Beograda biće obeležen Svetski dan životne sredine manifestacijom Bioodrživi svet. Ulaz je besplatan.

Program počinje panel diskusijom „Kakav je (prirodni) ukus biznisa?“, na kojoj će se razgovarati o koorelaciji biodiverziteta i novih poslovnih mogućnosti odnosno o održivom korišćenju prirodnih resursa, sa posebnim fokusom na pčelarstvo i organsku hranu.

Učesnici u diskusiji su: dr Ljubiša Stanisavljević sa Biološkog fakulteta, Katarina Milenković iz Ama centra – Baštalište, i Vladimir Savanović iz Udruženja pčelara Leskovac. Razgovor sa panelistima će voditi Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – biodiverzitet.Za dž

Bioodrživi svet: kokteli, medenjaci i film

Posle panel diskusije, sve posetioce očekuje iznenađenje – najukusniji kokteli od organskog voća i povrća, i medenjaci koji će ih napuniti zdravom, čistom i pozitivnom energijom, kako bi ispratili, jedan od najznačajnijih filmova o ulozi pčela u prirodi i njihovom posebnom značaju za opstanak ljudi na Planeti, „Više od meda“, čuvenog reditelja Markusa Imhofa.

Ovo višestruko nagrađivano ostvarenje, zahvaljujući izuzetnoj tehnici snimanja, pruža detaljan uvid u život pčela i vodi nas na put oko sveta tragajući za odgovorom na pitanje – „Zašto pčele nestaju?“. Projekcija filma je zakazana za 20.00.

https://www.youtube.com/watch?v=a4UWqOww4Pg

Manifestacija počinje zvanično u 18.00, od kada će posetioci moći da se prošetaju „Zelenim trgom“ i upoznaju se sa proizvođačima organske hrane i mladim pčelarima, zavire u ogledne košnice i hotel za insekte, prošetaju fabrikom peleta kroz tehnologiju virtuelne stvarnosti.

Posetioci sa najboljom kondicijom će sigurno biti zainteresovani da isprobaju vožnju bicikle od Subotice do Palićkog i Ludaškog jezera ili biciklističku rutu EuroVelo 6.

Ulaz na manifestaciju Bioodrživi svet je besplatan ali, zbog ograničenog broja mesta, potrebno je izvršiti prijavu OVDE.

Pored Beograda, manifestacija će biti održana u Subotici i u Sarajevu.

Svetski dan životne sredine je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1972. godine, prvog dana Stokholmske konferencije o čovekovoj okolini, na predlog delegacije Jugoslavije, sa ciljem podizanja svesti o brojnim ekološkim izazovima i potrebi očuvanja životne sredine. Prvi put je obeležen 1974. godine pod sloganom „Samo jedna Zemlja“. (danubeogradu.rs)