Naslovna » Izlasci » Festivali » Španski metar 2018 od 16. do 30. maja
Španski metar 2018
Å panski metar 2018

Španski metar 2018 od 16. do 30. maja

Na tri lokacije u Beogradu, od 16. do 30. maja biće održan festival najboljih filmskih ostvarenja na španskom jeziku – 11. Španski metar.

Hrabro koračajući u svoju drugu deceniju postojanja, omiljeni filmski festival ljubitelja hispanske kulture ove godine donosi čak tri filmska programa u tri različite beogradske dvorane sa zavidnom filmskom reputacijom: Kulturni centar Beograda, Muzej jugoslovenske kinoteke i Dom omladine Beograda.

Španski metar: Goja, Ženski ugao, Savremeni film…

Festival počinje ciklusom filmova „Počasna nagrada Goja“ 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tokom tri dana publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala legendarna Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost!

Jedna od poznatih muza Pedra Almodovara, gradila je karijeru kako u Španiji, tako i u Francuskoj i Italiji, a počasnu nagradu Goja ove godine dobila je za „plodnu i dugotrajnu karijeru i profesionalni put koji održava sa apsolutnom posvećenošću“.

Posebno osmišljen ciklus filmova „Ženski ugao„, koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih rediteljki, ove godine odvijaće se u Domu omladine Beograda.

Tokom dva dana, 24. i 25. maja, biće prikazan niz filmova kako mladih, tako i već proslavljenih španskih autorki. Ovaj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije.

Omiljena španska filmska poslastica, ciklus „Savremeni film“ ove godine predstaviće uzbudljiva, emotivna, duhovita ali i društveno angažovana ostvarenja iz Španije, Argentine, Venecuele, Perua i Meksika.

Ciklus će se održati od 25. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoriće ga španski film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ rediteljke Ines Paris, koja će biti i počasna gošća Španskog metra.

Ines Paris (Madrid, 1963) jedna je od najznačajnijih predstavnica španskog filma poslednjih godina. Ćerka filozofa Karlosa Parisa, završila je studije filozofije, specijalizujući se za oblasti estetike i istorije umetnosti.

Veliku popularnost stekla je komedijama „Mojoj majci se dopadaju žene“ i „Seme, jedna ljubavna priča“, koje je snimila zajedno sa Danijelom Feherman. U maju 2017. godine postala je prva žena koja se našla na čelu Španskog udruženja autora i izdavača. Njen film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ prošle godine imao je čak 18 nominacija za nagradu Goja.

Uz Ines Paris, gost Španskog metra biće i višestruko talentovani glumac i muzičar Fran Perea, kojeg domaća publika najbolje poznaje po glavnoj ulozi Markosa Serana u španskoj porodičnoj hit seriji „Seranovi“.

Posle velikog televizijskog uspeha, koji je pratio i nekoliko odličnih muzičkih albuma i turneja, Perea je nastavio da gradi karijeru u pozorištu, a istovremeno je sarađivao i sa najznačajnijim španskim filmskim umetnicima, kao što su Antonio Banderas, Aleks de la Iglesija, Paula Ortis…

Novim muzičkim projektima dokazuje se i kao kantautor, a poslednji album „Viaja la palabra“ koji nakon duže pauze stiže ove godine, predstaviće na velikoj muzičkoj turneji koju počinje koncertima u Novom Sadu (13. maj, Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (15. maj, Dom omladine Beograda).

Ulaznice možete nabaviti po ceni od 300 dinara na blagajni DKC-a. (danubeogradu.rs)

Španski metar 2018 – program

Počasna nagrada Goja – Kinoteka, Uzun Mirkova 1

Sreda, 16. maj
19.00… Đavolja kičma
21.00… Cvet moje tajne

Četvrtak, 17. maj
19.00… Divlja deca
21.00… Hladno sunce zime

Petak, 18. maj
19.00… Sve o mojoj majci
21.00… Pukovniku nema ko da piše

Ženski ugao – Dom omladine Beograda, Makedonska 22

Sreda, 23. maj
19.00… Mlada
21.00… Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan

Četvrtak, 24. maj
17.00… Marija Moliner. Širenje reči
19.00… Migel i Vilijam
21.00.. Riot girls: Španjolke u kratkom metru

Savremeni film – Dvorana KCB, Kolarčeva 6

Petak, 25. maj
19.00… Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca

Subota, 26. maj
19.00… Showroom
21.00… Prevrtljivi sjaj

Nedelja, 27. maj
19.00… Obespravljeni
21.00… Nevidljiva ruka

Ponedeljak, 28. maj
19.00… Stari prijatelji
21.00.. 10.000 km

Utorak, 29. maj
19.00… Iluzije doo
21.00… Spajanja

Sreda, 30. maj
19.00… Ludi od ljubavi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.