Naslovna » BG servis » Uskoro novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima
Uskoro novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima
Uskoro novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima

Uskoro novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima

Vlada Srbije najavila je da će uskoro biti izglasan novi pravilnik za veću bezbednost dece na igralištima.

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević izjavio je da je cilj ovog pravilnika obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostor.

U okviru javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, istaknuto je da su njime propisani najsavremeniji standardi za dečja igrališta.

Pomenutim dokumentom je definisano kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni i kako se postavljaju.

Takođe, definisano je i kakva treba da bude podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine, a sve mora da bude u skladu sa standardima, koji su preuzeti iz evropske prakse.

Posle donošenja pravilnika dečja igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj. To će morati da se radi planski.

Pravilnikom je definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu. Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti posle niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu, okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.