Naslovna » Izlasci » Festivali » 7. Beogradski festival evropske književnosti
7. Beogradski festival evropske književnosti: Havijer Serkas
7. Beogradski festival evropske književnosti: Havijer Serkas

7. Beogradski festival evropske književnosti

Od 26. do 29. juna izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizovaće 7. Beogradski festival evropske književnosti.

– Sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija. – Glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas.

Čitaoce na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja.

Tokom četiri celovečernja multimedijalna književna programa publika će moći da prati sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o kulturi u tranziciji, izložbu crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika Iz neposredne nestvarnosti.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 7. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom „Najbolje od svega. Najbolje za sve„.

Glavna književna zvezda festivala je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas, autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobune i Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja.

Među piscima koji učestvuju na ovoj manifestaciji nalaze se britanska pesnikinja Fiona Sampson, nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin, poznati britanski prozni pisac Peter Salmon, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski i jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold.

Teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filsmi reditelj Stevan Filipović će na panelu Kultura u tranziciji razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

Izložba i filmoviZa dž

Izložba crteža i fotografija 12 autora različitih generacija i poetika „Iz neposredne nestvarnosti“ posvećena je prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera koji poslednjih godina, posle decenija gotovo potpunog zaborava, doživljava, svetsku slavu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan španski film „Mlada“ Paula Ortisa, nastao po drami Federika Garsije Lorke „Krvava svadba“, nemački film Buketa Alakusa „Jednog Hansa sa toplim sosom„, po istoimenom romanu Hatidže Akin, francuski film Dominika Kabrere „Isceliti žive„, po istoimenom romanu Majlis de Kerangal, kao i italijanski film Enrika Paua „Anđeo milosti“ koji je nastao po istoimenom romanu Mikele Murđije.

Na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

***

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Rej Robertson, Barbi Marković, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni programi u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Svakog dana od 19.00 i u 20.00 su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a od 21.00 je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

7. Beogradski festival evropske književnosti – program

Utorak, 26. jun
19.00… Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i fotografija 12 autora: Iz neposredne nestvarnosti (po motivima romana Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti)
20.00… Na sceni: Havijer Serkas (Španija)
21.00… Književnost na filmu: Mlada (po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba)

Sreda, 27. jun
19.00… Panel: Kultura u tranziciji
Milena Dragićević Šešić, Saša Rakezić, Stevan Filipović; moderator: Marija Nenezić
20.00… Na sceni: Hatidže Akin (Turska/Nemačka)
21.00… Književnost na filmu: Jednog Hansa sa toplim sosom (po istoimenom romanu Hatidže Akin)

Četvrtak, 28. jun
19.00… Na sceni: Venko Andonovski (Makedonija)
20.00… Na sceni: Peter Salmon (Velika Britanija)
21.00… Književnost na filmu: Isceliti žive (po istoimenom romanu Majlis de Kerangal)

Petak, 29. jun
19.00… Na sceni: Fiona Simpson (Makedonija)
20.00… Na sceni: Jelena Lengold
21.00… Književnost na filmu: Anđeo milosti (po istoimenom romanu Mikele Murđije)

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.