Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Češka. Iseljenje u Češku, studiranje, gde, kako…
Prag, Republika Češka
Prag, Republika Češka

Nova adresa: Češka. Iseljenje u Češku, studiranje, gde, kako…

Vest da će Češka ubrzati i olakšati zapošljavanje zainteresovanih radnika iz Srbije od septembra objavili su gotovo svi mediji. Država u jeku privrednog buma nudi i povoljne uslove za kvalitetno obrazovanje, a jezička i kulturna bliskost dodatne su prednosti ukoliko poželite da vaša nova adresa bude baš Češka.

Stopa nezaposlenosti u Češkoj najniža je u Evropi i iznosi svega 2,9%. Privredni rast u protekloj godini bio je najveći u poslednje dve i po decenije, pa je broj novootvorenih radnih mesta veliki, uz stalni deficit obučenih radnika u pojedinim zanimanjima. Njihov broj, prema nekim procenama, dostiže i 200 hiljada.

Osnovni podaci o Češkoj

Češka (zvanično Češka Republika) je kontinentalna država u srcu evropskog kontinenta, sa oko 11 miliona stanovnika. Češka je posebno poznata po bogatstvu kulturnog, umetničkog, istorijskog i arhitektonskog nasleđa i lepoj prirodi, kojom dominiraju planine i šumski kompleksi.

Teritorijalno, zemlju čini osam regiona, koji su podeljeni na ukupno 14 političkih upravnih jedinica.

Klima je kontinentalna, sa hladim snežnim zimama, toplim letima i uglavnom velikom temperaturnom razlikom između zimskih i letnjih meseci.

Glavni grad Češke je Prag, osnovan na reci Vltavi u davnom u 7. veku. U centralnoj gradskoj zoni živi 1,3 miliona stanovnika, a u široj oko 2,5 miliona. Valuta je češka kruna. Drugi veći gradovi su Brno, Ostrava, Plzenj, Liberec, Olomouc…

Češka je parlamentarna demokratska republika. Izbori za predsednika direktni su od 2013. godine, od kada je na toj funkciji Miloš Zeman. Zeman je u januaru 2018. godine izabran za predsednika Češke i drugi put. Premijer ima de fakto veću moć i ta dužnost poverena je od decembra 2017. godine Andreju Babišu.

Statistički podaci pokazuju da su stanovnici Češke među najnereligioznijima na svetu, sa blizu 80% osoba koje se ne deklarišu kao vernici bilo koje veroispovesti. Oko 10% građana se izjašnjavaju kao katolici, a 6,8% izjavljuju da su vernici, ali ne i pripadnici neke crkve ili verske zajednice.

Nešto više od 60% stanovnika izjašnjavaju se kao Česi, oko 5% kao Moravci, a 1,4% kao Slovaci. Pošto nacionalnost nije obavezno navesti u popisu stanovništva, veliki broj građana ovo polje ostavlja prazno.

Češka ima veoma raznovrsnu i razvijenu industrijsku proizvodnju i sektor usluga (usluge sa 60% učestvuju u privredi). Učešće poljoprivrede je samo 2,5%.

Državljani Republike Srbije nosioci biometrijskih pasoša ulaze u zemlje „Šengena“, među kojima je i Češka, bez viza na rok do 90 dana u periodu od šest meseci. Stranci moraju da poseduju i adekvatan dokaz o regulisanom putničkom zdravstvenom osiguranju, u suprotnom sledi kazna.

Češki jezik

Češki jezik je zvanični jezik u Češkoj i govori ga više od 96% stanovnika. Drugi jezici koji se mogu čuti su slovački, nemački, a u nekim krajevima poljski ili rumunski. Češki pripada grupi zapadnoslovenskih jezika, pa su prednosti u razumevanju za nas, kojima je maternji jezik srpski, velike. Češki ima i dijalekte, a za strance koji ga uče posebno je zanimljivo da se govorni jezik u dobroj meri razlikuje od zvaničnog. Engleski (i/ili nemački) jezik govori sasvim dovoljan broj Čeha u gradovima. Problema sa elementarnim sporazumevanjem na engleskom ne bi trebalo da bude. Imajte u vidu, ipak, da to u unutrašnjosti nije slučaj, i da je za pojedine vrste poslova dobro znanje češkog obavezno.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Plate u Češkoj poslednjih godina kontinuirano rastu i u 2017. godini prosečna mesečna bruto zarada iznosila je 1183 evra (porez na zarade obračunaćete sami i platićete na kraju godine).

Najveća primanja imaju senior IT stručnjaci, bankari i inženjeri, kao i zaposleni na najvišim menadžerskim pozicijama u uspešnim kompanijama. Ovi poslednji mesečno prime oko 8000 evra. Zarade početnika sa završenim fakultetom, u Pragu ili Brnu, su prosečno 800-900 evra, ali je dobro što oni veoma brzo dobijaju priliku da napreduju. Oko dve trećine zaposlenih, ipak, ne dostignu napred navedeni nacionalni prosek, pa se, u poređenju sa ostalim zemljama Evropske unije, češke zarade smatraju niskim.

Plate u većim gradovima, posebno Pragu, značajno su više su nego u manjim mestima (prosečno i do 200 evra). U zavisnosti od potreba, trenutne deficitarnosti i samog poslodavca iznosi mogu varirati. U prestonici, na primer, programer početnik može zaraditi između 1600 i 1700 evra, a ukoliko ima 3-5 godina iskustva 1900 evra i više. U sektoru prodaje, administracije, podrške kupcima… takođe u Pragu, plate se kreću između 1200 i 1500 evra za zaposlene bez menadžerskih zvanja, dok su u sektoru finansija za par stotina evra više. Medicinske sestre mogu da zarade prosečno 900-1000 evra (u Pragu), a lekari specijaliste 1600-1800 evra.

Zanimljivo je da je u Češkoj jaz između prosečnih plata muškaraca i žena veliki, i iznosi oko 200 evra, što se uglavnom može objasni sektorskim rasporedom.

U Češkoj postoji deficit radnika sa savremenim znanjima u primeni visokih tehnologija u svim oblastima. Traže se i finansijski konsultanti i bankari, IT i stručnjaci u oblasti telekomunikacija, pošto se ovi sektori naglo razvijaju. Posao se može dobiti i u elektroindustriji, automobilskoj industriji, na proizvodnim fabričkim trakama, u turizmu…

Kao i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope, osobe sa dobrim znanjem engleskog mogu davati časove u privatnim školama, raditi kao bebisiterke, pronaći posao u češkim kompanijama koje komuniciraju sa strancima, ili dobro plaćen posao u nekoj od internacionalnih kompanija. Poslovi u turizmu, sezonski ili stalni, ukoliko znate neki od, ili više stranih jezika, takođe su opcija.

Kako do posla u Češkoj

Zapošljavanje u Češkoj regulisamo je obimnim zakonom o radu, a ugovor poslodavca sa zaposlenim reguliše prava i obaveze do najsitnijih detalja. Probni rad ne može biti duži od tri meseca, za menadžerske pozicije 6 meseci.

Povoljnost za radnike iz Srbije, pomenuta na početku teksta, odnosi se na ukidanje dela restrikcija koje su važile za radnike izvan Evropske unije. Obećano je i da će spora procedura dobijanja viza u ambasadi u Beogradu biti ubrzana.

Prema novinama, češka preduzeća sa više od 10 radnika i poslovanjem dužim od dve godine, a sa preporkom agencije Čehinvest ili asocijacije privrednika, mogu da potraže radnike iz Srbije i po ubrzanom, jednostavnijem režimu zatraže radnu dozvolu. Preduzeća su dužna da radnike iz Srbije zaposle na period od najmanje godinu dana, pod istim uslovima i sa istom platom koju imaju češki radnici. Ako poslodavac zapošljava više od 30 radnika iz Srbije, dužan je da im u dogovoru sa lokalnim vlastima obezbedi smeštaj.

Posao, inače, možete tražiti sami, ili preko neke od agencija, koje obično ne naplaćuju sluge dok posao ne nađu. Na sajtovima su najčešće objavljeni i sezonski poslovi, pa se možete informisati o okvirnim ponudama.

Sajtovi za traženje posla: Hitprace Jooble Startupjobs Careerjet Profesia JobSpin

Veći poslodavci uglavnom nude niz mogućnosti za napredovanje i usavršavanje, što u pojedinim sektorima obezbeđuje brz uspon na poslovnoj lestvici. Ako je zanimanje visoko deficitarno ponudiće i plaćanje smeštaja, preseljenja i druge olakšice.

Ambasada Češke ne daje informacije o vizama i boravišnim dozvolama telefonom, pa koristite e-mail komunikaciju.

Zahtev za izdavanje radne legitimacije predaje u ambasadi stranac koji će u Republici Češkoj raditi duže od 3 meseca. Radna legitimacija je jedan od oblika dugoročnog boravka. Pored neophodnih dokumenata o samom podnosiocu zahteva, potrebno je priložiti i ugovor o radu odnosno sporazum o radnom angažovanju ili predugovor ugovora o radu u kome se strane obavezuju da će u ugovorenom roku sklopiti radni ugovor ili sporazum o radnom angažovanju. Važno je da navedena dokumenta moraju sadržati stavku da, bez obzira na obim posla, ugovorena mesečna zarada neće biti niža od osnovne mesečne minimalne zarade, a broj radnih sati u sedmici neće biti manji od 15. Za ovu vrstu dugoročne vize, odnosno boravišne dozvole potrebno je imati i potvrdu o obezbeđenom smeštaju.

Porodično u Češku

Život sa porodicom u Češkoj je dobro i povoljno rešenje, ukoliko želite da se nastanite i živite duže. Imigranti su veoma zadovoljni svim prikama koje se nude i, posebno, niskim troškovima života u odnosu na druge zemlje Evropske unije. Kvalitet i ovde ima cenu, pa se najbolji proizvodi, od hrane i garderobe do putovanja, moraju platiti više, ali je različitih opcija za životni standard kakav prosečna porodica „srednjeg društvenog sloja“ očekuje sasvim dovoljno.

Javna obdaništa i škole svih nivoa su na češkom i besplatne. Privatne se delom plaćaju (drugi deo dotira država), a u većim gradovima ima i onih sa nastavom na engleskom ili nemačkom jeziku. Za roditelje, ravnoteža između poslovnih obaveza i vremena za porodicu među najpovoljnijima je u Evropi, zdravstvena zaštita je dobra, broj slobodnih dana i mogućnosti za odsustva su zadovoljavajući.

Mladi odrastaju u bezbednom okruženju i relativno lako dolaze do posla, posebno posle završenog visokog obrazovanja, pa doseljenici i tu vide povoljne prilike za decu. Porodice imaju sasvim dovoljno ponuda za zabavu, rekreaciju, putovanja… za sve uzraste, kulturna ponuda je takođe bogata.

Računajte da će vas rentiranje stana sa pratećim komunalnim toškovima mesečno u Pragu koštati prosečno 600 evra, a da su cene hrane slične onima u Beogradu.

Ukoliko jedan član porodice već živi i radi u Češkoj, Ambasada Republike Češke će, pod propisanim uslovima, izdati boravišne dozvole za druge članove u svrhu spajanja porodice.

Studiranje u Češkoj

Češka ima veoma dugu tradiciju visokog obrazovanja, a Univerzitet u Pragu, osnovan 1348. godine, najstarija je akademska institucija u centralnoj Evropi. Kvalitet studija je široko priznat u svetu, pa strani studenti sve više koriste mogućnosti koje se nude – da sa manje sredstava dođu do primenljivih i savremenih znanja.

Ukolko znate češki jezik dovoljno dobro da na njemu možete da studirate željenu oblast – obrazovanje na javnim i državnim fakultetima za sve stepene je besplatno, za pripadnike svih nacionalnosti. Neznatan iznos novca biće vam potreban za administrativne troškove, i za overu semestara ukoliko vaše studiranje traje duže od predviđenog vremena za završetak. Studije na državnim fakultetima na engleskom ili drugom stranom jeziku prosečno koštaju oko hiljadu evra po semestru, a brojni privatni fakulteti približno oko ovog iznosa formiraju svoje cene.

Više od hiljadu studijskih programa na svim nivoima visokog obrazovanja u Češkoj realizuje se na engleskom jeziku.

Vlada Republike Češke, uz posredovanje češke ambasade u Beogradu, dodeljuje stipendije za studiranje u Češkoj, na češkom ali i engleskom jeziku, na unapred određenim smerovima, na osnovnim i master studijama. Pored brucoša, stipendije mogu dobiti i studenti viših godina. Sve informacije se mogu dobiti u ambasadi. Pojedini fakulteti, državne organizacije i institucije takođe stipendiraju studente, pa i ovo treba imati u vidu.

Prijavljivanje za upis na fakultete vrši se obično između februara i aprila, pa ne oklevajte sa prikupljanjem informacija. Odmah po potvrdi o prijemu na fakultet zatražite studentsku vizu u ambasadi u Beogradu, pošto se na završetak procedure čeka i do dva meseca.

Studenti koji studiraju u Češkoj kažu da mesečno ukupno potroše između 300 i 650 evra. Moguće je ostvariti popuste korišćenjem studentske kartice, ali i raditi za vreme studija, što je uobičajena praksa. Po pronalaženju posla dobija se radna kartica, odnosno privremena radna dozvola za konkretno radno mesto kod navedenog poslodavca. Studentski domovi otvoreni su i za strance i mesta na njima traže se uz pomoć fakulteta.

Sve informacije o univerzitetima, fakultetima i studentskom životu u Republici Češkoj možete dobiti OVDE

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Pragu.

Adresa: Mostecka 15, 118 00 Prague 1
Tel: + 4202 / 57-53-20-75
Tel. konzularno: + 4202 / 57-53-39-49
E-mail: embassy.prague@mfa.rs; konzularno.prag@mfa.rs

Ambasada Republike Češke u Srbiji

Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 22, Beograd
Tel: 011 33 36 200, 33 36 235 (konzularno i vize)
E-mail: belgrade@embassy.mzv.cz
E-mail za informacije o vizama i boravišnim dozvolama: consulate_belgrade@mzv.cz.
Web: kliknite OVDE

Negativna iskustava doseljenika

Doseljenici iz drugih zemalja kao najveći problem za život u Češkoj navode savladavanje jezika, što ljudima iz naših krajeva ne bi trebalo da predstavlja veliku prepreku. Posebna primedba je nespremnost Čeha da u zvaničnim prilikama govore engleski čak i ako ga znaju, tako da je, ukratko i jasno – za duži boravak potrebno naučiti češki.

Stanovnici manjih mesta, svedoče imigranti, štedljivi su više od očekivanog, zatvoreni za prisnije porodične kontakte, a neki i otvoreno pokazuju da ne vole strance. Slovensko poreklo i ovde može da bude izuzetak. Među retkim negativnim iskustvima pominje se sporost administracije, nepotpunost usluga koje nisu na nivou zapadnoevropskih, manjkavost korisničkih servisa…

Avio karte za Češku

Direktan let od Beograda do Praga traje oko dva sata i obavlja ga redovno Air Serbia. Povratna karta košta od 126 evra naviše, što je najjeftinija opcija za putovanje. Po nešto višoj ceni, takođe bez presedanja, do Praga leti i kineski avioprevoznik Hainan Airlines.

Avio karte za Prag možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Postovanje, dobio sam radnu vizu na god dana, zeleo bih da nakon nekog vremena preselim celu porodicu u Cesku. Problem je sledeci:zivim sa zenom vanbracno i pored naseg zajednickog deteta imamo i dva njena iz prvog braka. Koje su nase mogućnosti i sanse da uspemo? Hvala.