Naslovna » Izlasci » Akcije » Parada ponosa Srbije: Matičarka, normalno!
Parada ponosa Srbije: Matičarka, normalno!
Parada ponosa Srbije: Matičarka, normalno!

Parada ponosa Srbije: Matičarka, normalno!

U subotu, 23. juna, biće organizovana prva Parada ponosa Srbije ove godine, kao centralni skup Meseca ponosa, koji se obeležava u celom svetu u junu.

Učesnice i učesnici Parade ponosa Srbije u organizaciji udruženja građana Egal, Glic i Loud & Queer, a čiji je slogan „Matičarka, normalno!“ okupiće se tog dana u Pionirskom parku od 11.00.

Prenosimo saopštenje organizatora:

Stotine hiljada nas, lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans* i interseks osoba, okupljeni smo u zajednicu koja mora da se krije, a jednom delu nas država ne daje šansu ni da budemo pravno vidljivi.

Više od 20.000 trans* osoba u Srbiji još uvek ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Trans* osobe ne mogu da se zaposle, otvore račun u banci, dobiju lična dokumenta, ostvare zdravstvenu zaštitu, i drugo. Zato, uzvikujemo „Matičarka, normalno!“ jer je upis statusa trans* osoba u matične knjige prvi korak u ostvarivanju pravne vidljivosti svake građanke i građanina.

Takođe, naša država nam ne daje mogućnost da naše veze budu pravno priznate, oduzimajući nam mogućnost da ostvarimo mnoga prava. Stotinama hiljada nas, građankama i građanima Srbije, ne garantuje se da posetimo svoje partnerke i partnere u bolnici, zatvoru, da stičemo zajedničku imovinu, delimo je posle raskida, nasleđujemo svoje voljene kada umru, samo zato što država nije spremna da prihvati realnost da istopolna partnerstva postoje i da niko ne može da nam naređuje koga da volimo. I zato ponosno uzvikujemo „Matičarka, normalno!“, jer država je dužna da prizna naše zajednice.

Podsećamo da je naša država obećala i jedno i drugo usvajanjem Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. godine i da njoj otkucava časovnik, a da mi nigde ne idemo. Nećemo samo da strpljivo čekamo naša prava, već se svakog dana borimo za njihovo ostvarenje.

Mi organizatori Parade ponosa Srbije posebno ističemo težak položaj obolelih od HIV/AIDS-a. Apelujemo da se svim raspoloživim sredstvima zajednički radi na strategiji prevencije, koja je od suštinskog značaja za borbu protiv HIV infekcije u svim ključnim populacijama. Pored toga, skrećemo pažnju da su osobe obolele od HIV/AIDS-a ne samo izopštene iz društva, već i osuđene na lečenje zastarelim lekovima u objektima koji su ruglo našeg zdravstvenog Sistema, kao da država nastoji da se što pre iskoriste usluge matičnih službi, ovog puta upisa u matične knjige umrlih.

Naši zahtevi su jasni, precizni i laki za ispunjavanje, pošto nam država godinama već govori da će to učiniti:

1. donošenje zakonskog okvira kojim će se trans* osobama omogućiti pravna vidljivost (bez sakaćenja i sterilisanja),
2. donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i
3. stvaranje sistema prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, i pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima.

Druga Parada ponosa

Još jedna Parada ponosa biće organizovana ove godine. Šest organizacija okupiće se i prošetati beogradskim ulicama 16. septembra pod sloganom „Reci da“.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.