Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Smanjite količinu informacija
Ograničite prijem informacija na vreme!
Ograničite prijem informacija na vreme!

Smanjite količinu informacija

Sigurno ste preterali – fascinirani količinom lako dostupnih, zanimljivih i kvalitetnih informacija konzumirate ih više nego što je potrebno, pa je neophodno smanjiti njihov uticaj na vaše dane u Beogradu.

Govorili smo ovde, već, o borbi protiv lažnih vesti, kao i o potrebi da ograničite vreme pred ekranima kompjutera i mobilnih telefona – offline i online.

Danas je na redu još jedan fenomen, opasniji pošto se takvim ne čini. Ogroman broj tačnih i korisnih informacija koje vas privlače treba preskočiti i zanemariti, kako zbog vremena koje oduzimaju, tako i zbog konfuzije koju prouzrokuju. „Predoziranost informacijama“ u oba slučaja čini da se osećate loše.

Evo i primera. Ako se sretnete sa nedoslednim i dosadnim tekstom, brzo ćete odustati. Ali ako je vest zaista interesantna i važna, nastavićete da je čitate. Problem je što na internetu danas takvih, dobro utemeljenih, informacija ima bezbroj i one vam oduzimaju vreme a da toga niste dovoljno svesni. Iako su u suštini korisne – prelaze u svoju suprotnost i postaju štetne. U trenutku kad postavite sebi pitanje o svrsi čitanja, vreme za mnoge druge stvari će biti bespovratno izgubljeno, pa i za primenu „naučenog“.

Ubeđenje koje ste sami formirali da o svemu morate biti obavešteni je – pogrešno.

Kako se zaustaviti?

Rešenje je povratiti samokontrolu, koja je u opasnosti da bude izgubljena na duži rok.

Evo nekoliko koraka koje predlažu upućeni.

Postavite sebi ciljeve. Ne suviše udaljene, nego one praktične, konkretne i realne, za sledećih mesec dana, najviše godinu dana. Oni mogu da budu u nekoliko oblasti koje su vam najvažnije. Razradite taktike kako stići do ostvarenja ciljeva i precizirajte poslove koje treba da obavite.

Čim naiđete na novu informaciju koja vas je zainteresovala, zapitajte se čemu ona može da vam posluži. Ako ne koristi ostvarenju vaših ciljeva – preskočite je. Ukoliko može da se upotrebi, sledeće pitanje je – kada? Podaci koji nisu neophodni za akcije u narednih nekoliko dana takođe su beskorisni. U većini slučajeva ćete ih zaboraviti do trenutka kad postaju upotrebljivi. Čitajte samo ono korisno za posao koji neposredno predstoji. Budite krajnje sebični i grubi. Uspeh u borbi protiv viška informacija leži u tome da ne popustite, i koristite isključivo ono što je potrebno vama, i odmah.

Sa informacijama je kao sa lekovima – postoji minimalna efektivna doza, odnosno minimalna količina u kojoj lek deluje pozitivno. Sve preko toga je suvišno, beskorisno, i može da izazove negativne nuspojave. Predstavite sebi predoziranje informacijama na ovaj način.

Postanite svesni trenutka u kojem dodatno informisanje na internetu koristite da biste odložili neke druge poslove. Ova pojava je veoma česta. Čitajući sve više i više tekstova, gledajući sve više video materijala, fotografija… na sajtovima i društvenim mrežama, vi uveravate sebe da činite nešto što vas obrazuje, upućuje, što je dobro, korisno… Bežeći od drugih obaveza, obmanjujete sebe da su informacije koje upravo konzumirate podjednako značajne, ili čak važnije. Da li vam je ovo poznato?

***

Da zaključimo. Ogroman broj tačnih i pouzdanih informacija vam jednostavno – ne treba. Kontinuirano pristizanje novih podataka, koje vas tera da ih pratite, čini vas zavisnim i neproduktivnim. Višak informacija vam oduzima vreme za akciju, i mnoge lepe aktivnosti u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.