Naslovna » Blog » Daedalus Adventure » Grenada: Ko to tamo… plovi
Grenada: Ko to tamo... plovi (foto: Bojan Aleksić)
Grenada: Ko to tamo... plovi (foto: Bojan Aleksić)

Grenada: Ko to tamo… plovi

Nismo dugo putovali sa ostrva Junion i evo nas na ostrvu Karikou a to vam je Grenada. Odabrali smo malo mesto u Tireluvi za prijavu…

Prijavili smo se cariniku u jednoj sobi, pa onda policiji u… istoj sobi. I carinik i policajac – jedan simpatičan lik. Međutim, da bi kompletirali proces prijave, tj. da bi udarili pečate u pasoše i uplatili novac za vize moramo da odemo 20 km dalje, do glavnog grada na ostrvu.

Grenada - Karikou (foto: Bojan Aleksić)

Tih 20 km na ovom ostrvu je pravi izazov. Peške ići je pakleno teško zbog velike vrućine bez hladovine. Autobus? Niko ne zna kad će da naiđe.

Policajac/carinik se ponudio da nas odveze, ali tek kad bude imao pauzu za ručak. OK, sačekaćemo.

Konačno sedamo u njegov pikap i uz muziku sa lokalnog radija lagano se vozamo po magistrali. Naravno, naš novi prijatelj staje kod svakog prolaznika da se pozdravi i ispriča. Dugo, predugo traje ta pauza za ručak, a 20 km kao da je 100 km.

Konačno smo u gradiću ispred policijske stanice. Koja je i vatrogasna stanica i imigraciono odeljenje… i pošta.

Grenada - Karikou (foto: Bojan Aleksić)

Pauza za ručak traje pa moramo da pričekamo, a zamislite i u ovoj nedođiji – red. Staju u red stranci sa pasošima, lokalno stanovništvo sa nekakvim formularima i mi.

I opet problemi sa nama… Kompjuter im je pošašavio. Dobro zna za Jugoslaviju, ali za rascepkane državice na Balkanu – nema pojma. Rešili smo nekako taj problem i konačno mogu da uživam u čarima koje pruža Grenada.

 

Stoperski vodič po morima i okeanima

I baš je stigao autobus. Pa, dobro, to je više kombi sa tri reda sedišta i četiri klupe iz obližnjeg parka. Važno je da smo živi stigli do „našeg“ seoceta.

Da se Šijan vozio ovim čudom pola sata, „Ko to tamo peva“ bi sigurno bio još urnebesniji.

Jedna od najvećih atrakcija ostrva Karikou, pored ručne izrade drvenih čamaca, jeste i Paradise Beach, malo ostrvo unutar obližnje lagune.

Grenada - Karikou (foto: Bojan Aleksić)

Toliko je neopisivo lepo da smo ostali ceo dan i jednu noć. Ostrvo je fenomenalno ali nismo imali sreće sa vremenom. Najavili su oluju pa smo se vratili na brod.

Nastavili smo plovidbu dalje i nekoliko dana proveli u prestonici Sent Džordžiz.

Grenada - Sent Džordžiz (foto: Bojan Aleksić)

Lep je to gradić u još lepšoj uvali. Na ulazu se nalazi i velika tvrđava iz 18. veka. Centar grada je podignut uz vodu i „penje se“ po obroncima okolnih brda. Grad je baš mali i ceo može laganim korakom da se obiđe za jedan dan, ali je to za nas bilo malo naporno zbog jakog sunca.

I zamislite, u Sent Džorždizu, na naš brod ukrcali su prvi stoperi na našem putu oko sveta!

Eto, sad smo svi saznali da postoje stoperi na morima i okeanima! Ovo dvoje imaju, na primer, 23, 24 godine i zovu se Ana i Oskar.

Plan im je da od Poljske do Kolumbije stignu sa manje od 100 stopova, a onda da putuju po Južnoj Americi devet meseci.

Pošto su uspeli da pređu Atlantski okean i pošto smo im mi tačno 90 stop, odlučili smo da ih prevezemo do naše sledeće destinacije – tajanstveno ostrvo Kurasao…

(Grenada, tj. Sent Džordžiz na još dve fotke…)

Grenada - Sent Džordžiz (foto: Bojan Aleksić)

Grenada - Sent Džordžiz (foto: Bojan Aleksić)

(Tekst i fotografije: Bojan Aleksić za Dan u Beogradu)

Grenada - mapa

Uređuje: DuB volonteri