Naslovna » Izlasci » Akcije » Tesla dani 2018
Tesla dani 2018
Tesla dani 2018

Tesla dani 2018

Tesla dani 2018 traju tokom čitavog jula a posebno se izdvaja 10. jul kada će širom Srbije biti proslavljen Teslin rođendan.

Takođe, tog 10. jula slavi se i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

Priče o Nikoli Tesli i Đorđu Stanojeviću, obilasci hidroelektrana, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi, konferencije, deo su ovogodišnjih Tesla dana.

Tesla dani 2018 započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu, na kojoj do 4. jula naučnici i stručnjaci iz tridesetak zemalja sveta govore o održivom energetskom sistemu, vodenim resursima i biogorivima, obnovljivim izvorima energije i drugim izazovima 21. veka.

Posebna atrakcija pratećeg programa konferencije je Tesla automobil, koji ovih dana krstari ulicama Novog Sada.

Jedan od svakako najzanimljivijih dođaja manifestacije Tesla dani 2018 biće održan u Kragujevcu.

Posetioci će, zahvaljujući Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Kancelariji za mlade, moći da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, da vide kako Teslin transformator proizvodi munje i kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala…

Kao i svake godine, Sportsko-turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

Veče posvećeno Tesli već tradicionalno organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca.

Tesla dani 2018 u Beogradu

Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jul, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima.

U Galeriji „Čubrilo“ na Gardošu biće otvorena izložba „Fotografije iz Teslinog albuma“.

Program Tesla dana 2018 pratite redovno na sajtu rute Putevima Tesle, jer slede i brojna iznenađenja! (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.