Naslovna » Izlasci » Akcije » Jubilarna peta sezona karavana „Izađi mi na teglu“

Jubilarna peta sezona karavana „Izađi mi na teglu“

Jubilarni peti karavan „Izađi mi na teglu“, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra.

Karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Prvi u nizu događaja održaće se na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11.00 do 18.00, gde će se takmičiti ekipe iz Beograda, ovog puta sa Gradske opštine Čukarica.

Potom se karavan seli u Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Zaječar, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu.

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

Izađi mi na teglu – jedinstveno!

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni događaj svake godine kraj leta i početak jeseni učini zanimljivim i iznova svojim simpatičnim i provokativnim nazivom mami osmeh na lice.

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen „smederevcem“ za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a ovaj karavan upravo to pruža učesnicima. Svi zainteresovani mogu da prijave svoje ekipe, dobiju sav potrebni materijal i tako naprave za sebe besplatnu zimnicu, a uz to se odlično i zabave, jer će tokom celog dana biti organizovan bogat program.

Pored svega, ako ekipa napravi najbolji ajvar dobiće i vredne nagrade. Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji.

Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana „Izađi mi na teglu“ iznosi oko 2.000.000 dinara.

Organizatori iz Asocijacije BašTa mašta takođe ističu da mi, kao nacija, bolji i originalniji proizvod od ajvara nemamo i da zahvalnost u borbi za podizanje kategorije ajvara i van granica naše zemlje kao extra delikatesnog proizvoda duguju brojnim partnerima koji su podržali i omogućili brz razvoj celokupnog projekta.

Cilj je posve jasan, stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u veliko finalu u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.