Naslovna » Izlasci » Akcije » Noć istraživača 2018
Noć istraživača 2018
Noć istraživača 2018

Noć istraživača 2018

Ove godine, Noć istraživača biće održana u petak, 28. septembra od 17.00 do 22.00 u Beogradu, Novom Sadu i još desetak gradova Srbije.

Pored navedenih Beograda i Novog Sada, odrzaće se i u Bečeju, Kikindi, Šapcu, Smederevu, Ranovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Knjaževcu, Užicu, Čačku, Novom Pazaru, Nišu i Leskovcu.

Evropska Noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način.

Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, ono je što očekuje posetioce na samoj noći.Za dž

Evropska Noć istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru.

Pored Srbije, Noć istraživača će se održati tog 29. septembra u više od 250 gradova na Starom kontinentu.

Manifestaciju Noć istraživača podržava Evropska komisija u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Prošle godine pod sloganom „Znanje na prvi (p)ogled“ evropska Noć istraživača održana je u jedanaest gradova Srbije. Tokom jedne večeri samo u Beogradu zabeleženo je 15.000, a u Novom Sadu 22.000 posetilaca.

Noć istraživača 2018 u Beogradu

Manifestacija Noć istraživača u Beogradu će biti održana na popularnim gradskim lokacijama, a ovogodišnja tema je kulturno nasleđe.

Među njima su: Savsko šetalište, Letnja scena na Kalemegdanu, nekoliko muzeja i galerija, kao i strani instituti u prestonici.

Beograđani će biti u prilici da prošetaju ulicama svoga grada kakve do sada nisu videli – zahvaljujući UV svetlu!

Kroz alternativnu fotografsku tehniku cijanotipije moći će da otkriju građevine, spomenike, razne objekte, kuće i kafane koje su nekada oplemenjivale duh starog Beograda, a kojih danas nema na tim istim lokacijama.

Zaljubljenici u daleke krajeve i putovanja moći će da obiđu ceo svet za svega šezdeset minuta. Od ulica Londona preko morskih plavetnila uz izlet do Marsa, ovu Evropsku noć istraživača obeležiće jedno veliko putovanje uz svega nekoliko klikova.

Oni koji su pak strastveni gledaoci kriminalističkih serija upustiće se sami u rešavanje detektivskih slučajeva! Kroz obradu mesta zločina i analizu bioloških tragova uz pomoć forenzičara saznaće kako se otkrivaju počinioci krivičnih dela. Ljubitelji arheologije zahvaljujući našojsimulaciji života u Lepenskom viru moći će kreiraju sopstveni pejzaž ili vrt iz tog doba! Oni najuspešniji svoje rezultate mogu da fotografišu i podele ih sa celim svetom na društvenim mrežama uz oznaku#zaviriuvir.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.