Naslovna » Izlasci » Festivali » 34. Beogradski džez festival: Bez granica / No Limits
34. Beogradski džez festival: Kurt Elling (foto: Anna Webber)
34. Beogradski džez festival: Kurt Elling (foto: Anna Webber)

34. Beogradski džez festival: Bez granica / No Limits

Od 25. do 29. oktobra u srpskoj prestonici biće održan 34. Beogradski džez festival pod sloganom „Bez granica / No Limits“.

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom „Džez vizije“ bilo je umetnički najsmelije od njegovog obnavljanja 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera.

Ove godine organizator – Dom omladine Beograda – ide još dalje, jer je i džez otišao dalje – u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice pa odatle i slogan džez „bez granica“!

Globalizovana džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad. Vredni, novi džez autori mogu se naći u svakom delu planete, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove, stalno pomerajući granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: dobrodošli u doba džeza bez granica!

Beogradski džez festival – reprezentacija novog džeza

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa svetske i domaće scene.

Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće oko dvadeset sastava i solista iz celog sveta.

Među hedlajnerima su velike zvezde savremenog džeza.

Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album „The Questions“, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Sa Kube dolazi gigant tamošnjeg džeza, virtuoz na klaviru Čuč Valdes i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge, baš kao što je to uradio na ovom festivalu sa legendarnim sastavom Irakere pre tačno 40 godina.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

Džez iz dalekih zemalja

Po prvi put u novijoj istoriji ovog festivala u glavnom programu će biti gosti iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama.

Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD.

Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat „Infinitude“.

Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.

A iz Izraela, čija scena oduševljava publiku već godinama, pozdravićemo basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju.

Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album „Intervison“, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

Jubileji, duh avangarde, ženski džez…

Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja i na našem festivalu uz sjajnog gosta, čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike.

Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom.

Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.

Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija).

Na kraju, po prvi put na festival dolazi jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Fish in Oil otvara Beogradski džez festival

Konačno, srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival.

Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima. Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa!

Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim showcaseom, u nameri da se domaćoj i inostranoj javnosti izloži uzbudljiva aktuelna ostvarenja naših umetnika mlađe i srednje generacije.

Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2“, Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

Ulaznice

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Kombank dvorani su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i preko Eventim mreže. (danubeogradu.rs)

34. Beogradski džez festival – program

34. Beogradski džez festival: Youn Sun Nah
34. Beogradski džez festival: Youn Sun Nah

Četvrtak, 25. oktobar
19.00… Velika sala DOB
Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)
Ben Wendel Seasons Band (SAD)

22.30… DOB Amerikana
Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)
LAN Trio (Portugal / Norveška / Velika Britanija)

Petak, 26. oktobar
19.00… Velika sala DOB
Marco Mezquida (Španija)
Omer Avital Qantar (Izrael)

22.30… DOB Amerikana
Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)
The Necks (Australija)

Subota, 27. oktobar
19.00… Velika sala DOB
Julia Hülsmann Octet (Nemačka)
Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)

22.30… DOB Amerikana
Jimi Tenor & Band (Finska)
Kompost 3 (Austrija)

Nedelja, 28. oktobar
19.00… Kombank dvorana
Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)
Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba)

22.30… DOB Amerikana
Cortex (Norveška)
The Thing (Švedska/Norveška)

Ponedeljak, 29. oktobar
19.00… Kombank dvorana
Kurt Elling Quintet (SAD)
Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD)

22.30… DOB Amerikana
Uglješa Novaković Quintet (Srbija)
Uroš Spasojević Project (Srbija)
Irina Karamarković (Srbija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.