Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Učimo arapski: Maktub. Verujete li u sudbinu?
Maktub. Koliko ljudi, toliko sudbina...
Maktub. Koliko ljudi, toliko sudbina...

Učimo arapski: Maktub. Verujete li u sudbinu?

Maktub. Tako je zapisano. Arapski pojam „maktub“ otvara više tema, a mi ćemo se ovom prilikom baviti samo jednom – da li je vera u (sve)moć sudbine dobra ili loša za naše dane u Beogradu.

„Maktub“ potiče iz islama. Sama reč znači „zapisano je“ i muslimani veruju da je, već na njihovom rođenju, sve što će im se događati zapisano u Knjizi života. Maktub takođe znači i „obavezu“, „dužnost“ da se u praktikovanju vere ponaša – onako kako je zapisano.

Napribližnija asocijacija na reč „maktub“ u prvom značenju, u našem pojmovnom okviru, je „sudbina“. Važno je naglasiti da će, samo donekle slično nama, Arapi „maktub“ upotrebiti najpre u situaciji kad se dogodi nešto loše. „Prihvatamo sudbinu“, „moralo je tako da bude“, „tako je pisano“… najčešće se koristi da uteši, i da podseti da je u pitanju samo način da Bog testira veru ljudi, koje, inače, voli.

„Maktub“, kao i srpska reč „sudbina“, pomaže čoveku da na pozitivan način „izađe na kraj“ sa neizvesnošću i tugom, čuvajući ga od osećanja krivice, ali i odgovornosti. Ako je nešto bilo „tako zapisano“, ništa nismo mogli da učinimo…

Ipak, da li je baš sve predodređeno?

Pitanje sudbine, kažu psiholozi, treba posmatrati tako da svakodnevni život učinimo boljim. Ideja je da se „sudbina“, „poziv“, „svrha postojanja“ postepeno otkriva, i da se živi u skladu sa njom.

Poslovni sastanak, svađa sa bliskom osobom, odlazak na koncert, u prodavnicu, proslava rođendana… sve dobro i loše, predstavlja samo „kockice“ svakodnevice. Iznad toga nalazi se „viši“ smisao, nalaze se naše mogućnosti, talenti, vreme koje je pred nama. Sudbinu „ispunjavamo“ i postepeno gradimo, ona je pokretni cilj oko kojeg se vredi potruditi.

Sudbina treba da bude izvan frustracija, promašaja, nezadovoljstva sobom i drugima.

Sudbina se zasniva na ličnim vrednostima koje prihvatamo, uspostavljamo, sledimo…

„Verovanje u sudbinu“ ne znači da se treba predati kad nastupe teškoće. Sudbina je put kojim se nastavlja dalje.

***

Reč „maktub“ nam je poslužila kao polazna tačka za razmišljanje, i otkrivanje sličnosti među ljudima uopšte. Gotovo sve svetske religije i filozofije bavile su se, ili se bave, potragom za smislom.

I mi sami otkrivamo dan za danom svoje živote, sudbinu, maktub…

Pokušajte, dakle, da usmerite misli dalje od svakodnevice, da bolje upoznate u razumete sebe, pa će i vaša „sudbina“ postati suštinski deo vas.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković