Naslovna » BG servis » Beograd: Novogodišnja rasveta od početka novembra

Beograd: Novogodišnja rasveta od početka novembra

Novogodišnja rasveta uključuje se po Beogradu od 3. do 5. novembra dok će od večeras raditi dekorativna rasveta na fasadama na Kosančićevom vencu.

Gradske vlasti najavile su da će večeras biti puštena u rad dekorativna rasveta na kućama na Kosančiću koje su dobile nove fasade. Rasveta će biti u funkciji tokom čitave godine.

Montirano je oko 180 LED reflektora i osvetljeno 26 novih fasada na Kosančićevom vencu, ali i u ulicama Fruškogorskoj, Zadarskoj i Pop Lukinoj.

Grad je u ovaj posao uložio 23,5 miliona dinara.

Novogodišnja rasveta na 129 lokacija u gradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da uključivanje novogodišnje dekorativne rasvete u čitavom gradu počinje 3. novembra i trajaće dva dana, do 5. novembra, kada će svečana rasveta biti potpuno u funkciji.

Novija informacija: Gradske vlasti donele su odluku da se zbog visokih temperatura odnosno „miholjskog leta“ odloži početak uključenja dekorativne rasvete za desetak dana, tj. 15. novembra.

Narednih dana na ulazu u Knez Mihailovu biće montirana „Kapija Beograda“ koja će biti posebna atrakcija.

– Svečano osvetljenje biće postavljeno na 129 lokacija u gradu, od čega je 49 novih lokacija u odnosu na prošlu godinu – najavio je Vesić i istakao da su mnogi gradovi u Evropi, među kojima Beč i Moskva, već uključili novogodišnju rasvetu, a London će uključivanje svečane rasvete početi 6. novembra.

Po njegovim rečima, lokacije koje će prvi put biti okićene su plato Dimitrija Tucovića, park Mitićeva rupa, Omladinski plato u Zemunu, park Manjež, Ruzveltova ulica kod Vukovog spomenika, Bulevar despota Stefana, ulice Višnjička, Tiršova, Pasterova i Ustanička, park Ćirila i Metodija, parkovi Mali Tašmajdan i Tašmajdan, Kalemegdan, plato ispred Hrama Svetog Save, plato ispred Studentskog kulturnog centra, Cvetni trg, Sava promenada, Studentski park, Obilićev venac, dečije klinike – Tiršova, Institut za majku i dete, Olga Dedijer, kao i centri prigradskih opština.

Vesić je dodao da će novih ukrasa biti na sedam lokacija i to na kružnom toku u Bulevaru Mihajla Pupina, na Brankovom mostu, u Knez Mihailovoj na više mesta i u Skadarskoj.

– Pokloni i kugle nalaziće se na više mesta u Knez Mihailovoj ulici, kao i na prostorima ispred Studentskog kulturnog centra, kod hotela „Moskva“ i „Balkan“ – kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da će „novogodišnja sela“, odnosno trodimenzionalne figure biti postavljene na Trgu Dimitrija Tucovića, u parkovima Mitićeva rupa, Manjež, Tašmajdan, na platou ispred Hrama Svetog Save, Cvetnom trgu, Trgu Nikole Pašića, na više mesta u Knez Mihailovoj ulici, na Obilićevom vencu i Kalemegdanu.

Goran Vesić je poručio da je sva svečana rasveta i oprema koja se nalazi na zemlji sertifikovana, u visokom je stepenu zaštite i radi na 24 volta, tako da je apsolutno bezbedna.

Vesić je pozvao Beograđanke i Beograđane da uživaju u praznicima koji dolaze, a posebno u programima manifestacije „Beogradska zima“, koje je pripremio Grad Beograd. (Beoinfo)