Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Velika Britanija. Iseljenje u Veliku Britaniju, studiranje, gde, kako…
Velika Britanija... ali, da li je za nas?
Velika Britanija... ali, da li je za nas?

Nova adresa: Velika Britanija. Iseljenje u Veliku Britaniju, studiranje, gde, kako…

Ako je Velika Britanija zemlja o kojoj razmišljate kao mogućoj destinaciji za privremeni ili trajni boravak, evo korisnih informacija.

Uz prihvatanje činjenice da naša draga Vladislava Erdeljan zna više detalja, pozivamo vas da pratite njen blog Beograđanka u Londonu, i pročitate mnogo toga „iz prve ruke“. Nama koji znamo manje, peta nacionalna ekonomija u svetu po razvijenosti deluje, bar na prvi pogled, kao obećana zemlja.

Osnovni podaci o Velikoj Britaniji

Priču o Velikoj Britaniji započinjemo razjašnjenjem osnovnih pojmova.

Naziv Velika Britanija koristi se za najveće britansko ostrvo, na kojem se nalaze Engleska, Vels i Škotska. Ako se njima doda Severna Irska (na ostrvu Irska, na kojem se nalazi i Republika Irska) dobija se zvaničan naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (United Kingdom… skraćeno UK). Imajući sve ovo u vidu, odlučili smo da, za potrebe ovog teksta, koristimo nazive Britanija, Velika Britanija, Britanci… i ograničimo se na navedenu teritoriju.

Na najvećem evropskom ostrvu, smeštenom u Atlantskom okeanu i odvojenom od kontinenta kanalom širokim, na najužem mestu, samo 34 kilometra, živi preko 65 miliona ljudi. Oko 55 miliona njih nastanjeno je u Engleskoj. Ostrvo je sa kopnom povezano najdužim podmorskim tunelom na svetu, otvorenim pre tačno 25 godina.

Reljef Velike Britanije je nizijski na jugu, a planinski na zapadu i severu. Ostrvo je okruženo sa preko hiljadu malih ostrva i komada zemlje koji se pojavljuju iz mora. Najduže rastojanje između dve tačke ostrva Velika Britanija je 968 kilometara, vazdušnom linijom. Zbog veličine teritorije, bogatstvo varijeteta biljnog i životinjskog sveta je donekle ograničeno. Klima je umerena, sa dosta kiše tokom čitave godine.

Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je, po osnivanju, finansijski pomoglo Evropsku koaliciju da pobedi Francusku za vreme Napoleonovih ratova početkom 19. veka. Nastavilo je političku, vojnu, trgovačku i industrijsku tradiciju kraljevstava koja su ga činila, razvilo moćnu Kraljevsku mornaricu i postalo svetska velesila na kopnu i morima.

Glavni grad Velike Britanije je London, koji, sa okolinom, ima oko 10 miliona stanovnika. Drugi veći gradovi su Mančester, Birmingem, Lids i Glazgov, sa više od milion stanovnika, takođe sa pripadajućim manjim mestima. Slede Liverpul, Sautempton, Njukasl, Notingem.

Valuta je britanska funta.

Zvanična religija u Velikoj Britaniji je hrišćanstvo, sa najvećim brojem katolika, protestanata, baptista, metodista. Ostale religije sa velikim brojem sledbenika su islam (oko tri miliona vernika), hinduizam, siikizam, judaizam, budizam. Imigranti se u najvećem broju doseljavaju iz Poljske, Indije, Pakistana, Irske, Nemačke…

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je ustavna monarhija, koja, osim na ostrvima, ima suverenitet na 14 prekomorskih teritorija. Na čelu monarhije je od 1952. godine kraljica Elizabeta Druga, a premijerka je od jula 2016. godine Tereza Mej, predsednica Konzervativne partije. Premijer je na čelu vlade i postavlja se iz partije koja je osvojila najviše mandata u parlamentu.

Privredom Ujedinjenog Kraljevstva dominira sektor usluga sa čak 80%. Najznačajnije su finansijske usluge, a London je najveći svetski finansijski centar. Avio-industrija je druga najveće na svetu, farmaceutska treća na svetu,  značajan pokretački faktor razvoja čini eksploatacija nafte i gasa u Severnom moru…

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Veliku Britaniju i sve prekomorske teritorije u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Viza se ne može dobiti na graničnim prelazima.  Diskreciono je pravo imigracionog službenika da odbije ulazak licu za koje ima razloga da sumnja da dolazi sa ciljem zbog koga mu je viza izdata.

Zvanični jezik u Velikoj Britaniji

Engleski je zvanični jezik u Velikoj Britaniji. Interesantno je da se u kvartovima sa doseljenicima, posebno onim ranije doseljenim, zadržao maternji jezik. Najčešće je to mandarinski i kantonski kineski. Samo 1,3 % stanovnika, međutim, izjavljuje da engleski ne koristi dobro. Engleski se pojavljuje u različitim akcentima i manje ili više zastupljenim dijalektima, ali većih problema u sporazumevanju ne bi trebalo da bude.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Prosečna mesečna brurto plata u Velikoj Britaniji je oko 2500 funti, ali se zarade razlikuju značajno u gradovima i majim mestima, kao i po sektorima.

U narednih deset godina očekuje se velika potražnja za nastavnicima, profesorima i drugim predavačima u obrazovanju. Sličnu budućnost imaju i sportski treneri i terapeuti, lekari i medicinske sestre, veterinarski tehničari, inženjeri.

Britanija će imati potrebe i za iskusnim menadžerima prodaje, zaposlenima na svim nivoima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, ali i za „zanatlijama“. Pržionice kafe, mesare i berbernice opet se otvaraju, pošto Englezi žele kvalitetnu, autentičnu i individualizovanu ličnu uslugu.

Dizajneri i marketing specijalisti spadaju u grupu kreativaca za kojima će takođe biti potrebe.

Plate se izražavaju u bruto iznosu i građani poreze i doprinose uplaćuju u zavisnosti od svog socijalnog statusa. Inženjeri svih struka, konsultanti, arhitekte… mogu mesečno da zarade više od 3000 funti bruto, medicinske sestre oko 2,6 hiljada funti, nastavnici i administrativni radnici nešto manje od dve i po hiljade, menadžeri prodaje 2300 funti. Oko 1800 funti je, na primer, plata iskusnog  šefa kuhinje.

Kako do posla u Velikoj Britaniji

Velika Britanija pruža odlične uslove za razvoj karijere, što privlači mnoge. Izdvajanje iz Evropske unije, međutim, podiglo je nivo neizvesnosti i donekle promenilo odnos prema strancima. Potrebno je da zaista budete stručno lice u deficitarnim zanimanjima da biste imali šanse.

Velika Britanija, inače, stranim radnicima daje jednu od šest radnih dozvola.

Radnu dozvolu za svog zaposlenog radnika može zatražiti isključivo poslodavac. Radnici iz Evropskog ekonomskog prostora imaju brojne povlastice, a za ostatak sveta, u kojem smo i mi, važe stroga pravila. Morate biti primljeni u stalni radni odnos, sa punim radnim vremenom, preciznim ugovorom, i najčešće kod britanskog poslodavca, da bi postupak imao očekivani ishod.

Sve informacije o radnim dozvolama možete pronaći OVDE. Mogućnosti su različite za posebne kategorije (stažiranje za početnike, studentski rad, vize za preduzetnike, investitore, sportiste…) pa je najbolje da na ovoj veb adresi sami istražujete.

Sasvim posebna prilika se, izvan ovog sistema, pruža najobrazovanijima, koji mogu dobiti vizu i bez unapred obezbeđenog posla, po programu za visokokvalifikovane strane državljane.

Evo jednog sajta sa korisnim informacijama koje mogu da pomognu u svim situacijama.  Na njemu se nalaze i oglasi za traženje posla.

A evo i još nekoliko popularnih sajtova za traženje posla Reed, Jobsite, Joblift, Monster

Porodično u Veliku Britaniju

Čak i kad vam sve na Ostrvu odgovara, i uživate u odličnim domaćim pivima, volite noćnu scenu Londona, šoping, englesko zelenilo… život sa porodicom u Velikoj Britaniji može biti komplikovan i skup. Boravak dece u predškolskim ustanovama i briga o njima velika je stavka u budžetu, a cene školovanja u kvalitetnim osnovnim i, posebno srednjim školama, su visoke. Ukoliko to možete da im priuštite, bićete prezadovoljni svim onim što će deca dobiti.

Cene iznajmljivanja nekretnina u stalnom su rastu, kao i cene energenata, osiguranja. Na zakup stana, komunalne i prateće troškove (telefoni, internet…) odlazi polovina prosečne plate.Više od 1200 funti je potrebno izdvojiti, u proseku, za trokrevetni stan u centru grada. U Londonu su cene više, a na periferiji gradova niže. Za jednu osobu u jednokrevetnom stanu računajte na minimum od 750 funti. Visokokvalitetni artikli i usluge potrebni za svakodnevni život (odeća, hrana, automobili…) prosečnom imigrantu su nedostupni, pa su zato tu jeftinije opcije.

Doseljenici su, generalno, zadovoljni zdravstvenom zaštitom.

Velika Britanija nije više sigurna kao što je nekada bila. Posle terorističkih napada u proteklim godinama otvorilo se pitanje bezbednosti, posebno u većim gradovima. Unutrašnja politika takođe je predmet oštrih polarizacija između pristalica i protivnika Brexit-a, pa su Britanci pomalo nervozni, pošto promene u svom načinu i tempu života nisu očekivali.

Studiranje u Velikoj Britaniji

Britanski univerziteti su u samom svetskom vrhu. Svake godine više od 400 hiljada novih studenata iz sveta na njima pronađe i upiše željeni program. U prilog popularnosti studiranja u Velikoj Britaniji ide i engleski jezik, koji se uči od najranijeg detinjstva u mnogim krajevima sveta.

Sredina za život i boravak tokom studiranja je maksimalno stimulativna i multikulturalna. U poređenju sa vrhunskim univerzitetima u drugim krajevima sveta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, cene studiranja u Velikoj Britaniji, na sličnom ili višem nivou, su povoljne.

Kao dodatnu pogodnost vredi naglasiti da sve obrazovne institucije imaju programe podrške za svoje studente, što olakšava finansijski pritisak.

Za pregled britanskih univerziteta i sve potrebne informacije preporučujemo OVAJ SAJT. Na njemu ćete pronaći i podatke  o stipendijama, kao i o redosledu koraka koje treba da preduzmete, od upisa na koledž ili fakultet, do dobijanja studentske vize i obaveza prilikom dolaska. Posebno obratite pažnju na sajt koji pruža informacije o produženju vize i dobijanju radne vize posle završenih studija – možete ga otvoriti OVDE.

Okvirno, godina studija na nekom od britanskih univerziteta košta između 4.000 i 21.000 funti (od 4500 evra naviše). Postoji više vrsta studentskih viza, koje se odobravaju bez problema, po prijemu na fakultet, ali procedura traje izvesno vreme. Ukoliko dobijete neku od stipendija, ona će obično pokriti troškove studiranja i džeparac, a novac za stan i prevoz moraćete da obezbedite na drugi način. Najbolja adresa za sve najnovije informacije o studijama je kancelarija Britanskog saveta u Beogradu, na Terazijama.

Uz studentsku vizu mogu se raditi izvesni poslovi za vreme studiranja, ali ona ne može obezbediti pravu radnu dozvolu.

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Londonu.

Adresa: 28 Belgrave Square, London SW1X 8QB, United Kingdom
Tel: + 44 207 235 9049
E-mail: embassy.london@mfa.rs
Konzulat: consular.london@mfa.rs
Web: kliknite OVDE

Ambasada Velike Britanije u Srbiji

Adresa: Resavska 46, Beograd
Tel: 011 30 60 900
E-mail: Belgrade.PPD@fco.gov.uk
Web: kliknite OVDE

Ambasada Velike Britanije u Beogradu ne bavi se vizama. Za sve informacije o vizama kliknite OVDE i unesite „Serbia“, a u narednim koracima biće potrebno da posetite OVAJ SAJT. TLScontact je kompanija koja zvanično obavlja usluge priprema za izdavanje viza.

Negativna iskustava doseljenika

Tmurna i preterano skupa…

Da li je zaista Velika Britanija takva kakva izgleda pojedinim razočaranim imigrantima? Drugi se nikako ne bi složili sa ocenom i tvrde da je London – prestonica sveta…

Bez uopštavanja, najveće primedbe došljaka zaista se odnose na vreme, koje malo kome prija. Nedostatak sunca i dnevne svetlosti zimi smeta posebno imigrantima iz južnijih zona Evrope i sveta. Briga o deci veoma je skupa za one koji dođu sa porodicom, a i ostali troškovi su iznad očekivanih. Među poznatim primedbama nalazi se i „neprijateljski“ odnos lokalnog stanovništva, uz napomenu da je ovo sigurno suviše gruba reč, posebno kad je multikulturalni megapolis London u pitanju.

U ispitivanjima imigranata čak 20% njih izjavljuje da ne očekuje da će se na Ostrvu ikada osećati „kao kod svoje kuće“, a statistike pokazuju da je, iz godine u godinu, Velika Britanija sve manje popularna kao destinacija za iseljenje.

Avio karte za Veliku Britaniju

Ukoliko želite da letite bez presedanja i pauza između letova od Beograda do Londona, povratna karta za direktan let sa domaćom aviokompanijom Air Serbia i/ili crnogorskom Montenegro Airlines koštaće vas od 250 evra naviše. Putovanje traje oko tri sata. Ako želite da uštedite i napravite kombinacije sa presedanjem, računajte da ćete uštedeti, prosečno, 70 evra.

Avio karte za London i druge gradove u Velikoj Britaniji možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)