Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Barbi Marković – Superherojke
Arhipelag: Barbi Marković - Superherojke

Arhipelag: Barbi Marković – Superherojke

Srpsko izdanje romana „Superherojke“ koji je napisala Barbi Marković objavljeno je u izdanju Arhipelaga, u prevodu Marije Glišić.

Barbi Marković je Beograđanka koja živi u Beču i koja je veliki uspeh postigla pre desetak godina kada je objavila roman „Izlaženje“ koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine. Njen novi roman „Superherojke“, ovoga puta napisan na nemačkom jeziku, ali ponovo s velikim uspehom kod publike i kritike.

Tri junakinje u romanu „Superherojke“ žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko uronjene u zahuktali moderni urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju dinamiku i karakter gradova koje doživljavaju kao velike pozornice svojih života, iskustava i izazova.

Otuda ove junakinje imaju živo čulo za savremene događaje, nezavisno da li je reč o politici i društvu, modi i marketingu, ali i za svoje ranije lične istorije pre nego što su došle u Beč, gde sada osmišljavaju svoje priče.

Njihovi susreti u bečkim kafeima i kafanama predstavljaju okosnicu njihovog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča u kojima se pojavljuju lica evropskih gradova: od Beča od Beograda, od Sarajeva do Berlina.

Govoreći iz ličnog iskustva života u ovim gradovima, junakinje u romanu „Superherojke“ iznutra svedoče o njima, o onome što im se u tim gradovima dogodilo i o onome što su u tim gradovima videle. A posebno je uzbudljiv način na koji one čitaju ove gradove.

Širom otvorenih očiju svaka od superjunakinja iz ovog romana čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati i razumeva grafite, ulične natpise i političke i marketinške kampanje otkrivajući iza toga pravu prirodu grada i suštinu izazova s kojima se on suočava.

Retka, inteligentna, oštra, uzbudljiva knjiga.