Naslovna » BG servis » Dan primirja 2018: Radno vreme za praznik
Dan primirja
Državni praznik Dan primirja

Dan primirja 2018: Radno vreme za praznik

Dan primirja obeležava se kao državni praznik 11. i 12. novembra, ali zanatski i trgovinski objekti uglavnom će raditi.

Po običaju, svi tržni centri u Beogradu imaće redovno radno vreme.

Privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost radiće u skladu sa odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji Beograda, kojom se uređuje radno vreme.

Pošto je 11. novembar nedelja, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugo) moraju da rade najmanje od 9.00 do 12.00, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

U ponedeljak, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini-marketi i drugo) moraju da rade, takođe, najmanje od 9.00 do 12.00.

Bioskopske repertoare za 11. i 12. novembar pogledajte OVDE, a pogledajte i repertoare POZORIŠTA i pregled IZLOŽBI. Sve ostale značajnije događaje 11. i 12. novembra potražite na OVOM LINKU.

Nespecijalizovani trgovinski objekti, u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana, i posebni trgovinski objekti mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji Beograda rade od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6.00 do 20.00.

Dežurni prodajni objekti, koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju svoju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti na dan državnog praznika, preciznije 11. i 12. novembra, mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od navedenog radnog vremena, ističe se u saopštenju.

U ponedeljak, 12. novembra, u zoniranim delovima grada „Parking servis“ neće naplaćivati parkiranje.

Radno vreme pijaca na Dan primirja

Zelene pijace radiće u nedelju od 6.00 do 19.00, a u ponedeljak od 6.00 do 13.00.

Garaža na pijaci „Zeleni venac“ 11. i 12. novembra radiće po redovnom radnom vremenu od 6.00 do 21.00.

Otvoreni tržni centar – Novi Beograd, popularni Buvljak, u nedelju, 11. novembra, biće otvoren od 8.00 do 16.00, a u ponedeljak 12. novembra pijaca neće raditi.

Dušanovac – prodaja iz vozila radi uobičajeno od 22.00 do 6.00. „Pijaca za promet starih stvari i robe sa greškom – Miljakovac“ 11. novembra će raditi redovno (6.00-19.00), a 12. novembra pijaca neće raditi.

Tržni centar „Krnjača“ (cvetna pijaca) radiće 11. novembra od 11.00 do 19.00, a 12. novembra u periodu od 11.00 do 8.00 narednog dana. (Beoinfo / danubeogradu.rs)

Dan primirja

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji.

Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Ovaj dan se praznuje neradno. (Wikipedia)