Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Australija. Iseljenje u Australiju, studiranje, gde, kako…
Australija - moderan i aktivan život u velikim gradovima
Australija - moderan i aktivan život u velikim gradovima

Nova adresa: Australija. Iseljenje u Australiju, studiranje, gde, kako…

Daleka Australija… Prve asocijacije na ovu državu su – „druga strana globusa“, „leto kad je kod nas zima“, „dugo putovanje avionom“… Velika zemlja-kontinent ima prostora za svakoga, a da li je to što nudi dovoljno privlačno da razmišljate o životu i radu u Australiji?

Australija je poznata po svojim prirodnim lepotama i divljini, ogromnim nenaseljenim prostranstvima, pustinjama, plažama, i visokourbavizovanim zonama koje se nalaze u vrhu liste najboljih mesta za život.

Osnovni podaci o Australiji

Australija je šesta po veličini zemlja sveta, stabilna, moderna, demokratska, razvijena, multikulturalna država, jedna od najsnažnijih globalnih ekonomija, sa budućnošću koja obećava još više i bolje. Izolovanost i udaljenost (sa naše tačke gledišta, od Evrope) dodatno je doprinela njenoj specifičnoj istoriji i razvoju.

Australija je okružena Indijskim i Tihim okeanom i najsuvlji je kontinent, ako se izuzme Antarktik. Teritorija je uglavnom ravna, sa veoma malo planina uzimajući u obzir površinu. Na Australijskim alpima, međutim, godišnje padne više snega nego u Švajcarskoj. Veliki koralni greben – „najveći živi organizam na svetu“ jedna je od najpoznatijih atrakcija. Životinjski svet je veoma specifičan – uz nacionalnu životinju – kengura, treba pomenuti i emua, koalu, tasmanijskog đavola, termite, kamile i čak 17 vrsta najotrovnijih zmija.

Australija u svom sastavu ima šest država i dve teritorije, koje funkcionišu veoma slično državama. Prostire se u tri vremenske zone.

Komonvelt Australija, kako glasi zvanično ime, je federalna parlamentarna ustavna monarhija. Kraljica Elizabeta Druga ima specifičnu ulogu i ovlašćenja, a zastupa je generalni guverner Australije. Od marta 2014. godine to je ser Piter Krosgrouv. Premijer Australije je od avgusta 2018. godine Skot Morison iz Liberalne stranke. Australijanci stariji od 18 godina imaju obavezu da glasaju na izborima – ukoliko to ne učine moraju platiti kaznu.

Glavni grad Australije je Kanbera, koja je, sa nešto više od 400 hiljada stanovnika, najveći grad u unutrašnjosti, a tek osmi po veličini u zemlji. Najveći grad je Sidnej, sa više od pet miliona stanovnika. Gradovi u kojima živi preko milion stanovnika su Melburn, Brizbejn, Pert, Adelejd. Prosečna gustina naseljenosti je među najnižima u svetu. Čak 90% stanovništva živi u priobalnim zonama. Četvrtina Australijanaca su doseljenici prve generacije i taj udeo se kontinuirano povećava. Domorodačko narodi i njihove kulture čine jednu od važnih osobenosti kontinenta.

Valuta je australijski dolar.

Australija nema zvaničnu religiju i gotovo trećina stanovnika se izjašnjavaju kao nereligiozni. Više od polovine građana pripada nekoj od hrišćanskih crkava, najviše katoličkoj. Od ostalih velikih religija, najzastupljeniji je islam, sa 2,6%.

Po prosečnom bogatstvu stanovnika, Australija je na najvišem mestu u svetu. Turizam, obrazovanje, finansijske i druge usluge učestvuju sa 70% u bruto domaćem proizvodu. Zbog ogromnih prirodnih bogatstava Australija je veliki izvoznik sirovina – ruda, zlata, uglja, tečnog naftnog gasa, kao i poljoprivrednih proizvoda, posebno žita, vune i vina. Interesantno je da u Australiji živi tri puta više ovaca nego ljudi.

Državljanima Srbije je za svako putovanje u Australiju potrebna viza. Zahtev za vizu može se podneti i elektronski, praćenjem uputstava na sajtovima koje preporučujemo. Savetuje se putno i zdravstveno osiguranje.

Australija odobrava veliki broj različitih vrsta viza. Kad god se u tekstu koji sledi pomene neka od viza – studnetska, radna, porodična – imajte u vidu da najpreciznije informacije o potrebnoj dokumentaciji i cenama možete dobiti OVDE  i OVDE

Za informacije o bilo kojoj vrsti putovanja u Australiju, kao i za pomoć u toku boravka, posetite OVAJ SAJT

Zvanični jezik u Australiji

Australija nema zvanični jezik, ali to, de facto, jeste engleski. Australijski engleski razlikuje se uglavnom po akcentu i rečniku, nešto manje u gramatici, od onog koji se koristi u Velikoj Britaniji. Za više od 72% Australijanaca engleski je maternji jezik. Drugi jezici koji se registruju kao maternji su kineski, arapski, i azijski jezici.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Australija ima problem sa radnom snagom i Vlada veliku pažnju poklanja ažuriranju liste deficitarnih zanimanja. Informacije o aktuelnom spisku radnika za kojima postoji najveća potražnja možete pronaći OVDE. Pored dugoročnih, srednjoročnih, kratkoročnih i regionalnih potreba i predviđanja, pogledajte ostale uslove koji su potrebni, kao što su minimalna stručna sprema, iskustvo, zdravstveni preduslovi, eventualna nostrifikacija diplome…

Prosečna mesečna plata u Australiji je 4200 evra. Najplaćeniji su lekari i stomatolozi raznih specijalnosti i sa iskustvom, koji zarađuju, u proseku, više od 10 hiljada evra mesečno. Oko osam hiljada evra mesečno, u proseku, zarade inženjeri (građevinski, mašinski, hemijski…), a prosečno 6.000 evra IT inženjeri, finansijski stručnjaci, analitičari i menadžeri u oblasti finansija.

Sva navedena zanimanja su tražena, i u različitim specijalnostima i subspecijalnostima nalaze se na listama deficitarnih. Treba im dodati agroinženjere i tehničare, arhitekte, medicinske sestre, stručnjake iz oblasti životne sredine, sportske i fitnes trenere, majstore u građevinarstvu i druge visokokvalifikovane majstore, kuvare i radnike u ugostiteljstvu…

Deficitarna zanimanja se, inače, donekle razlikuju u pojedinim državama, pa i to treba imati u vidu. Liste se ažuriraju sa, ponekad i za upućene iznenađujućom, potražnjom radnika, tako da ih treba proveravati redovno.

Kako do posla u Australiji

Prva informacija koja vam je potrebna je da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih. Ponavljamo LINK još jednom.

Važno je da znate da postoji nekoliko radnih viza i da svaka ima specifičnosti. Na linku koji smo ranije u tekstu dali pogledaćete sve uslove koje treba da ispunite, a mi navodimo da možete tražiti privremenu ili trajnu radnu vizu, u nekoliko varijanti. Uglavnom je potrebno da vas sponzoriše poslodavac, ili da imate ponudu australijske vlade, uz prisustvo vašeg zanimanja na nekoj od lista i ispunjavanje drugih uslova, kao što su godine starosti, na primer. Privremena radna viza obično podrazumeva angažovanje na period od maksimalno četiri godine.

Za iseljeničke vize nije vam potrebna ponuda i garancija poslodavca, ali jeste određen broj poena na testu bodova, odnosno specifičan skup kvalifikacija i ličnih kvaliteta potreban australijskom tržištu.

Evo i nekoliko sajtova za traženje posla u Australiji. Seek, Careerone, Jobactive, SimplyHired

Porodično u Australiju

Ukoliko imate porodicu sa decom, odmah ili što pre ćete, zbog udaljenosti, u Australiji živeti svi. Prednosti je mnogo a, ako imate dobar posao, nedostataka nema.  Standard, izvanredan obrazovni i zdravstveni sistem i ukupan kvalitet života su superiorni u odnosu na druge slične destinacije. Rast i struktura ekonomije garantuju veliki broj novih radnih mesta i sigurnu budućnost za decu, ako žele da ostanu.

Australijanci imaju treći najduži prosečan životni vek u svetu i u samom su vrhu po „sreći stanovništva“. Prijatna klima podrazumeva mnogo sati dnevno na otvorenom, na čistom australijskom vazduhu, obično pored mora. U multikulturalnoj zajednici, u najboljem smislu te reči, život za strance je veoma prijatan.

Niska stopa kriminala, visoka bezbednost građana, pouzdan i uređen javni gradski prevoz… posebno odgovaraju porodičnom životu i odgajanju dece. Engleski jezik je još jedan plus za brzu integraciju.

Partner viza omogućava da bračni ili vanbračni partner dobije vizu za boravak u Australiji.

Studiranje u Australiji

Iako je Australija daleko, sve veći broj mladih sa naših prostora odlučuje da se uputi na studije u Australiju. Jedan od razloga je i mogućnost da se odmah po završetku studija traži i dobije posao, pod stimulativnim uslovima u određenim australijskim državama.

Univerziteti i fakulteti nude visok kvalitet i fleksibilnost obrazovanja, kao i širom sveta priznate diplome, po cenama nešto pristupačnijim nego u SAD, na primer. Prevedeno u evre, na poznatim fakultetima godišnja školarina iznosi od 10.000 evra naviše.

Prijemni ispiti se za osnovne studije ne polažu – dovoljno je poslati dokumentaciju i ispunjavati zahteve vezane za znanje jezika. Ukoliko budete primljeni, u Beogradu ćete zatražiti studentsku vizu pre polaska na put. Za nju će vam biti potreban dokaz o posedovanje određene količine novca za prvu godinu života u Australiji, i zdravstveno osiguranje.

Cene smeštaja u domovima univerziteta variraju – računajte na protivvrednost od minimum 300 evra mesečno. Možete živeti i kod neke od australijskih porodica koje su se prijavile za ovaj vid usluga, po nešto nižim cenama.

Stipendije za studije dodeljuje Vlada (odnosno nadležno ministarstvo), univerziteti, kompanije i druga pravna lica. Za osnovne studije se obično traže i dobijaju delimične, a za master i doktorske kompletne stipendije, koje uključuju i troškove boravka, o čemu više informacija možete pronaći OVDE.

Imajte u vidu da semestri počinju u februaru i julu.

Australijski obrazovni sistem nudi i VET programe – to su praktični programi (posle srednje škole) za sticanje stručnih diploma. Posle njih se može nastaviti obrazovanje na fakultetima, koji će dobar broj ispita priznati, ili potražiti posao. Poslodavci cene ove diplome.

Studenti mogu raditi poslove sa skraćenim radnim vremenom tokom semestra, ili punim radnim vremenom tokom raspusta, a postoji i opcija dobijanja vremenski oročene radne vize za diplomce koji su najmanje dve godine studirali u Australiji.

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Kanberi.
Adresa: 4 Bulwara Close, O’Malley, ACT 2606, Canberra
Tel: + 612 / 6290-2630, 6290-2948
E-mail: embassy.canberra @serbia.org.au
Web: kliknite OVDE

Konzulat u Sidneju
Adresa: 12, Trelawney Street, Woollahra, N.S.W.2025
P.O.Box 190 Edgecliff, N.S.W.2027, Sydney
Tel: + 612 / 9362-46-37, + 612 / 9362-30-03
E-mail: gkrssid@optusnet.com.au

Počasni konzul Srbije u Australiji
Mr. Luke Simpkins
3 Risana Close, Madeley WA 6065
Tel. +61 8 9302 4644
E-mail: serbiaconsulatewa@gmail.com

Ambasada Australije u Srbiji

Adresa: Vladimira Popovića 38-40, VIII sprat, Novi Beograd
Tel: 011 3303 400
Tel. za vize: Home Affairs’ Global Service Center +61 2 6196 0196
Web: kliknite OVDE

Negativna iskustava doseljenika

Sa kojim se problemima imigranti susreću u, inače, savršenoj Australiji? Cene stanova i, posebno, kuća, mogu da budu više od očekivanih, pa je potrebno raspitati se dobro o svemu. Cene hrane i sredstava za svakodnevnu upotrebu rastu značajno poslednjih godina, što je za nekoga sa niže plaćenim zanimanjem pritisak na kućni budžet.

Zdravstvene usluge u privatnim ordinacijama i bolnicama i školovanje u privatnim internacionalnim školama nije dostupno svima.

Oziji (što je uobičajeno sleng ime za Australijance) su ležerni na poslu, otvoreno govore o svemu pred svojim nadređenima i snose individualnu odgovornost, što znači da treba biti pripremljen na ozbiljnu radnu utakmicu.

Ako ste se doselili u manji grad, posebno u unutrašnjosti, nedostajaće vam zabava, kulltura, umetnost, raznovrsnost ponude…

Australijska varijanta engleskog je jezik koji treba usvajati…

I još nešto – pušači se žale na visoku cenu cigareta i zabranu pušenja na svim javnim prostorima, uključujući plaže i parkove.

Avio karte za Australiju

Povratna karta za Australiju koštaće vas najmanje 1200 evra, a jedino što možemo da predložimo je da analizirate što više opcija, u skladu sa željama i potrebama. Ukoliko imate strpljenja i vremena za duga čekanja između presedanja na nekom od usputnih aerodroma, moguće su uštede.

Računajte da ćete, na primer za Sidnej, koju god opciju i avio-kompaniju izaberete, „biti u vazduhu“ oko 24 sata.

Avio karte za gradove u Australiji možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)