Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova adresa: Kina. Iseljenje u Kinu, studiranje, gde, kako…
Moderna Kina, vaša nova adresa
Moderna Kina, vaša nova adresa

Nova adresa: Kina. Iseljenje u Kinu, studiranje, gde, kako…

Ima li mesta u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, čiji je broj stanovnika premašio 1,4 milijarde, za one koji požele da Kina postane njihova nova adresa?

Prostora je, sigurno, dovoljno, pošto je Kina i četvrta po veličini država na planeti, ali se uslovi života i rada u kineskim provincijama u ogromnoj meri razlikuju.

Osnovni podaci o Kini

Narodna Republika Kina zauzima veliki deo istočne Azije, ili, kako obično kažemo, Dalekog istoka. U današnjim granicama nalaze se 22 provincije, pet autonomnih oblasti, četiri gradske zone i specijalne administrativne oblasti Hong Kong i Makao. Ako se poslednje dve izostave, takozvana „Kontinentalna Kina“ obično se deli na šest velikih regija – Severnu, Severoistočnu i Istočnu Kinu, Južnu Centralnu Kinu, Jugozapadnu i Severozapadnu Kinu. Kina smatra i Tajvan svojom 23. provincijom, ali u njihove složene odnose nećemo ulaziti na ovom mestu.

Reljef Kine je raznovrstan, a naseljenost u velikoj meri određuju dve reke – Žuta reka (Huanghe) i Jangce. U njihovim, i slivovima njihovih pritoka (Kina ima oko 23000 reka), toliko je vode da priobalje, u širem smislu shvaćeno, čini oko 64% ukupne površine teritorije. Zemlja ima i visoke planinske vence, stepe, pustinje, primorske oblasti, koje značajno utiču na klimatske uslove, biljni i životinjski svet.

Narodna Republika Kina je socijalistička država, ali sistem uređenja ima i karakteristike kapitalizma. Jedinstven kineski spoj socijalizma, komunizma i kapitalizma poseduje i restrikcije, gotovo nezamislive u savremenom dobu – od ograničene slobode pristupa internetu i okupljanja, preko slobode osnivanja udruženja, do restrikcija vezanih za religijsko opredeljenje, čak i rađanje. Na čelu države je Komunistička partija Kine, što je zapisano u ustavu. To nije jedina partija, ali je Kina, de fakto, jednopartijska država, čijem vođstvu poverenje ukazuje u ispitivanjima između 80% i 95% građana.

Nacionalni narodni kongres je najviše zakonodavno telo, koje bira i predsednika države. Si Đinping je generalni sekretar Komunističke partije Kine, a od marta 2013. godine predsednik Narodne Republike Kine. Predsednik Kine se do nedavno birao na period od pet godina. Si Đinping je ponovo izabran 2018, ovoga puta bez vremenskog ograničenja u trajanju mandata. Premijer je, takođe od 2013.godine, Li Kećijang.

Glavni grad Kine je Peking, u kojem živi oko 21,5 milion stanovnika. Šangaj ima preko 24 miliona stanovnika, a drugi gradovi slične veličine su Čonking, Gvangžu, Šenžen, Tijanđin…

Više od 91,5% populacije Kine su Kinezi koji pripadaju etničkoj grupi Han. Kina prepoznaje i priznaje još 55 etničkih grupa. Među doseljenicima dominiraju Južnokoreanci, Amerikanci i Japanci.

Valuta je renminbi, u svetu više poznata kao njena monetarna jedinica – kineski juan.

Država zvanično proklamuje ateizam, uz slobodu veroispovesti. Dve trećine stanovnika se izjašnjavaju kao nereligiozni, oko 16% kao budisti, dok je hrišćana blizu 3%.

Kina je ekonomska, politička i vojna supersila u usponu, koja počiva na bogatom nasleđu jedne od najstarijih civilizacija sveta. Posle viševekovnih smena perioda delimičnog otvaranja i totalne izolovanosti, definitivan preokret nastaje sa ekonomskim reformama 1978. godine. Danas je Kina najveći izvoznik i drugi po veličini uvoznik robe, nuklearna sila, stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i brojnih međunarodnih organizacija.

Državljani Republike Srbije mogu da borave u Kini 30 dana bez vize, u Hong Kongu 14 dana bez vize, a u oblasti Makao do 90 dana u periodu od 180 dana. Prelazak iz Kine u Hong Kong ili Makao tretira se kao prelazak granice.

Zvanični jezik u Kini

Kineski jezik ima mnogo dijalekata. Mandarinskim (pekinškim) dijalektom, koji je zvanični jezik Kine i Tajvana i jedan od četiri zvanična jezika Singapura, govori više od 70% stanovnika. Postoje i dijalekti koji su toliko među sobom različiti da govornici ne razumeju jedni druge. Kinesko pismo umesto slova ima znakove, koji obeležavaju pojam. Postoji i pomoć – pin-jin, odnosno latinična verzija pisma, kojom se beleži izgovor. Kineski jezik je teško u potpunosti savladati – u svakom slučaju, učenje određenog broja pojmova i izraza se preporučuje. Deca u školama uče engleski, ali upotrebljivost njihovog znanja zavisi od mesta gde žive. Samo u pojedinim sektorima i zonama u velikim gradovima su u prilici da ga dalje usavršavaju i koriste, pa stranci treba da računaju da će im, čak i u predgrađima Pekinga, osnovno znanje mandarinskog biti neophodno.

Najtraženija zanimanja i prosečne plate

Kina je zemlja ogromnih mogućnosti, sa niskom stopom nezaposlenosti. Bilo šta da je vaša specijalnost, može se pronaći prilika za posao i napredovanje u nekom gradu, ili manjem mestu. Ako je to još i struka za kojom postoji veća tražnja, posebno u metropolama, primanja su, za naše prilike, odlična. Odnos zarađenog novca i prosečnih troškova takođe je povoljan – ukratko, u Kini može dobro da se zaradi i lepo živi.

Ukoliko naučite kineski jezik, sve će biti lakše. Za strance koji žele da rade isključivo sa engleskim jezikom, u ponudi je nekoliko opcija.

Prva je predavanje engleskog jezika u školama. Danas u Kini žele da ga uče svi, od vrtića do univerziteta i privatnih škola za decu i odrasle, u selima i gradovima. Sve zavisi od vašeg nivoa znanja i diploma koje posedujete. Predavači sa znanjem engleskog potrebni su i za kurseve iz svih drugih oblasti, na engleskom, pa ako je vaša specijalnost nešto drugo, a znate dobro engleski, možete biti nastavnik. Mesečna zarada profesora jezika je 1500-2500 evra. Privatni čas engleskog je oko 30 evra.

U Kini je poslednjih godina IT sektor u naglom razvoju – ako ste dobar programer kineski vam neće biti neophodan, a odličan  posao možete da pronađete i u drugim inženjerskim granama, posebno u naftnoj, industriji automobila, energetici, građevinarstvu… Prosečne mesečne plate su oko 1300 evra. Ako ste na mestu povećane odgovornosti, kao vođa tima, na primer, plata prelazi 2000 evra. U navedenim sektorima računajte i na domaću konkurenciju.

Sa engleskim jezikom možete da radite u turizmu i hotelijerstvu, marketingu, sektorima izvoza i prodaje velikih kompanija, kreativnim industrijama, bankarstvu, sportu. Ako poznajete još jedan jezik, možete da budete prevodilac.

Plate se razlikuju u zavisnosti od lokacije – najveće su u velikim gradovima, ali su i troškovi života tu najviši, posebno troškovi zakupa stana.

Kako do posla u Kini

Ideja da vaša nova adresa bude Kina može da ima više puteva realizacije. U Kinu se često ide bez radne vize, a onda se, kad se tamo pronađe posao, završavaju formalnosti.

Posao u Kini možete pronaći sami, ili preko agencije. Dobro proverite kojoj agenciji ukazujete poverenje, jer su prevare moguće.

Kad obezbedite posao, zatražićete u Konzularnom odeljenju Ambasade Kine u Beogradu vizu za privremeni rad – Z vizu. Biće vam potreban ugovor sa poslodavcem (na minimum godinu dana), kao i sistematski pregled. Biznis M viza za komercijalnu posetu izdaje se pod posebnim uslovima, traje kraće, ali može da se obnovi i nije vezana za ugovor sa poslodavcem.

Svaku promenu podataka datih u postupku izdavanja kineske vize (adresa stanovanja, mesto zaposlenja, broj pasoša i drugo) potrebno je prijaviti Odeljenju za ulazno-izlaznu administraciju pri policijskoj upravi po mestu boravka u roku od 10 dana. Na ovom mestu ćete se prijaviti i prilikom dolaska na rad u Kinu.

Evo i nekoliko sajtova za traženje posla u Kini – Jobs, Chinajob, China Xpatjobs i sajta jedne agencije (za predavače engleskog jezika)

Komunikaciju oko traženja posla obavljaćete gotovo sigurno preko aplikacije WeChat pa je instalirajte. Na ovoj mreži se, između ostalog, nalaze i grupe za traženje posla.

Porodično u Kinu

Poslovne mogućnosti u Kini su značajne, ali život sa porodicom nije idealan. Zdravstvena zaštita i nega nisu na nivou onih u zapadnoevropskim zemljama, na primer, što može da predstavlja problem kad su u pitanju deca. Slično je i sa obrazovanjem mališana. Internacionalne škole nisu jeftine, a javne ne pružaju ono što bi roditelji za svoju decu želeli. Slobodnog vremena učenici gotovo da nemaju. Osim u velikim gradovima, ni ponuda vanškolskih aktivnosti nije bogata. Dodatni problem predstavlja jezik.

Odnos vremena na poslu i vremena sa porodicom je nepovoljan. Puna radna nedelja oduzima, uglavnom, preko 45 sati, što je više od evropskog proseka.

Kinezi su veoma ljubazni i otvoreni, a gradovi bezbedni, što predstavlja pozitivnu stranu života.

Za upravljanje motornim vozilom u Kini neophodno je posedovanje kineske vozačke dozvole. Bolja opcija je korišćenje javnog prevoza, koji je veoma jeftin i pouzdan (karta za metro je samo 0,45 evra za sve linije, a za autobus je – deset puta jeftinija.

Cene života u velikoj meri zavise od mesta boravka. Najveća stavka u porodičnom budžetu je najam stana. U Pekingu, na primer, najskuplji jednosobni stanovi na dobrim lokacijama mesečno koštaju više od hiljadu evra. Nešto dalje od centra stan se može naći za protivvrednost od 500 evra, a u manjim gradovima i za 200 evra. U malim restoranima obrok se može dobiti za manje od jednog evra. „Zapadni“ obroci u restoranima su skuplji i iznose oko 8 evra. Vodu ćete sigurno piti flaširanu, pošto kvalitet nije zadovoljavajući, i ona je, takođe, jeftina.

Kinu porodice teško prihvataju kao trajnu destinaciju. Obično se planira zarada, a zatim povratak u Evropu, ili lokacije bliže njoj.

Studiranje u Kini

S obzirom na brz razvoj Kine, studiranje u Kini je sve privlačnije za mlade iz svih krajeva sveta. Posle sudija postoje brojne mogućnosti za posao i dalje usavršavanje, sa engleskim jezikom može se i tokom studiranja dobro zaraditi, a poznavanje kineskog, kasnije, otvara sva vrata.

Kineski univerziteti se visoko kotiraju na svetskim rang listama, a više od 600 fakulteta otvoreno je za strane studente. Diplome najpoznatijih, posebno onih u oblasti inženjeringa, ekonomije i medicine, priznate su u SAD i Evropi. U nauku, informatički sektor i nove tehnologije se sve više ulaže, pa se, uz manje troškove nego u drugim zemljama, mogu steći prestižna znanja.

Ukoliko želite da pohađate nastavu na kineskom, obavezan je jednogodišnji pripremni kurs. Stipendije kineske vlade iznose i do 100%. Cene u studentskim domovima kreću se od 800 do 5000 evra na godišnjem nivou. Godišnje školarine za osnovne studije su, obično, u protivvrednosti od 1800 do 6000 evra, a postdiplomskih od 2500 do 9000 evra.

Studentska viza dobija se u Ambasadi Kine u Beogradu i njena obrada, po svedočenju studenata, traje izuzetno kratko – kad su svi papiri prikupljeni, može se dobiti već za sedam dana.

Korisne informacije o kineskim univerzitetima, rangiranju, uslovima i stipendiranju možete pronaći OVDE

U Beogradu je već godinama aktivan Institut Konfucije, koji promoviše kineski jezik i kulturu. Tu se mogu dobiti informacije, učiti kineski jezik i konkurisati za stipendije za učenje kineskog u Kini. Evo LINKA Instituta.

Ambasada Srbije

Ambasada Srbije nalazi se u Pekingu.
Adresa: San Li Tun, Dong 6 Jie 1, 100600 Beijing
Tel: +8610/ 6532-3516, 6532-3016
E-mail: embserbia@embserbia.cn
Web: kliknite OVDE

Konzulat u Šangaju

Adresa: Rm, 801, No.1, Lane 60, Lyon Garden, Ronghua East Road, Gu Bei New Area, Shanghai 201103
Tel: + 8621 / 6208-1388, 6208-1899
E-mail: consulate@srbshanghai.org, serbia@sh163.net
Web: kliknite OVDE

Ambasada Kine u Srbiji

Adresa: Užička 25, Beograd
Tel: 011 369 50 57
E-mail: chinaemb_yu@mfa.gov.cn

Konzularno odeljenje
Adresa: Augusta Cesarca 2V
Tel: 011 206 79 17
E-mail konzularnog odeljenja: consulate_yug@mfa.gov.cn
Web: kliknite OVDE

Negativna iskustava doseljenika

Zagađenost vazduha u velikim gradovima je problem broj jedan, zbog koga strani radnici, posebno oni sa decom, često odlučuju da posle nekog vremena napuste Kinu. U pojedinim krajevima postoje i rizici od prirodnih nepogoda – zemljotresa, poplava, tajfuna…

Činjenica je da „kulturni šok“ postoji – čak i u metropolama, imigranti se teško navikavaju na dominantne obrasce ponašanja i, posebno, na jezik. Poseban izazov su navike u svakodnevnom životu, koje se kreću u širokom spektru – od izražavanja osećanja, do načina poslovanja i zabave.

Gužve su svuda. Kineska hrana je specifična i Evropljani njeno stalno konzumiranje teško prihvataju. Higijena i bezbednost u udaljenim pokrajinama mogu da predstavljaju problem,kao i prevare. Bezbednost u saobraćaju, generalno, nije na visokom nivou.

Za ljude sa naših prostora, problem predstavlja i udaljenost. Višesatna putovanja i čekanja na usputnim aerodromima svode posetu Srbiji i drugim zemljama u našem okruženju na minimum.

Avio karte za Kinu

Direktan let od Beograda do Pekinga više ne postoji. Najpovoljnije opcije za putovanje do Kine su sa presedanjem u Moskvi (prevoznik Aeroflot), ili Abu Dabiju (prevoznik Etihad Airways). U oba slučaja računajte na cenu povratne karte u iznosu od minimalno 500 evra. Let preko Moskve traje kraće – u vazduhu ćete biti između devet i deset sati.

Slično je i sa putovanjem do Šangaja, gde možete pogledati i ponudu kompanije Qatar Airways, sa presedanjem u Dohi.

Avio karte za gradove u Kini možete da rezervišete preko našeg sajta ili pozivom na 011 310 89 82, svakog dana od 8.00 do 20.00.

(danubeogradu.rs)