Naslovna » BG svaštara » Književnost » KC: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca – Ilustrovani ključ za dečje krize
Kreativni centar: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca - Ilustrovani ključ za dečje krize
Kreativni centar: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca - Ilustrovani ključ za dečje krize

KC: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca – Ilustrovani ključ za dečje krize

Novi priručnik Kreativnog centra je „Ilustrovani ključ za dečje krize„, objavljen u ediciji Dobar roditelj a napisale su ga An-Kler Klajndinst i Linda Koraca.

Na slikovit i duhovit način opisane su brojne metode koje se mogu primeniti u radu sa svom decom, a naročito su pogodne za hipersenzibilnu decu.

U osnovi ove knjige nalazi se pristup pod nazivom Pozitivna disciplina, koji je osmišljen osamdesetih godina prošlog veka i koji se narednih tridesetak godina razvijao uglavnom u Sjedinjenim Državama.

Novu energiju dala mu je 2011. Beatris Sabate, koja je vodila prve obrazovne grupe i radila na osnivanju Udruženja Pozitivna disciplina u Francuskoj. Od tada ovaj pristup ne prestaje da se razvija u mnogim zemljama sveta i da donosi mnogobrojne odgovore roditeljima i nastavnicima.

Autorke An-Kler Klajndinst i Linda Koraca u knjizi „Ilustrovani ključ za dečje krize“ nude konkretne savete o tome kako da se postupa u situacijama u kojima dete nešto neće (neće da uradi domaći, neće da raspremi sobu, neće da se obuče…), u kojima ne ume da vlada sobom (kada je reč o tabletu i mobilnom telefonu, o ponašanju u restoranu ili kolima…), ima nisko samopoštovanje (ne voli da gubi, misli da je bezvredno…) ili teško ostvaruje socijalne kontakte (nema nijednog prijatelja, nasilno je prema drugima, ponaša se nevaspitano…).

Roditeljski rad počinje prihvatanjem sebe, onoga što čovek jeste uz sva svoja ljudska ograničenja … kako bi u najvećoj meri uradio za sebe ono što treba i kako bi napredovao, to jest odmakao od one tačke u kojoj se nalazi. (An-Kler Klajndinst i Linda Koraca)

Na kraju priručnika autorke pružaju roditeljima deset korisnih saveta za napredovanje na vaspitnom putu, od kojih su neki: Naučimo da uđemo u svet svog deteta i da se povežemo s njim, Shvatimo koje se potrebe kriju iza detetovog napornog ponašanja, Neprestano podešavajmo vaspitni stav kako bismo pratili detetov razvoj i mnogi drugi.

Knjiga „Ilustrovani ključ za dečje krize“ nastala je zahvaljujući susretu dveju mama – kliničkog psihologa An-Kler Klajndinst i ilustratorke zainteresovane za psihologiju Linde Korace. Njih dve su u ovoj knjizi objedinile i ukrstile svoje tačke gledišta, svoj senzibilitet i iskustva.Kreativni centar: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca - Ilustrovani ključ za dečje krize

To su učinile kako bi pozvale sve roditelje da promene ugao gledanja da bi razumeli decu i ono što se odigrava u svakodnevnim kriznim i konfliktnim situacijama.

Knjiga „Ilustrovani ključ za dečje krize“ – info

  • Autorke: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca
  • Izdavač i godina: Kreativni centar, 2019.
  • Uzrast: Za odrasle
  • Broj strana: 192
  • Tehnički detalji: 24×17 cm, meki povez, pun kolor, latinica

An-Кler Кlajndinst je majka četvoro dete. Kao klinički psiholog radi s decom koja imaju različite poteškoće (i s njihovim roditeljima) i organizuje radionice Pozitivne discipline kako bi pomogla porodicama u njihovom svakodnevnom životu. U knjizi Ilustrovani ključ za dečje krize donosi svoju holističku i integrativnu viziju ljudskog bića, kao i iskustvo koje ima u stvaranju trajnih međuljudskih odnosa.

Linda Кoraca je ilustratorka zainteresovana za psihologiju. U okviru radionica za rodetelje pod vođstvom An-Кler Кlajndinst pronašla je mnoge odgovore koje je dugo tražila i koji su joj pomogli da izgradi čvršću vezu sa svojom decom. Svoja saznanja odlučila je da podeli s drugim roditeljima koji se bore s problematičnim dečjim ponašanjoma. Stalo joj je do toga da pruži konkretne odgovore roditeljima kako bi uspešnije upravljali svakodnevnim životom i bolje reagovali na krize svoje dece.

Ilustrovani ključ za dečje krize – primeri iz knjige

Kreativni centar: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca - Ilustrovani ključ za dečje krize

Kreativni centar: An-Kler Klajndinst i Linda Koraca - Ilustrovani ključ za dečje krize