Naslovna » Izlasci » Izložbe » KC „Čukarica“: 78 dana…
KC "Čukarica": 78 dana...
KC "ÄŒukarica": 78 dana...

KC „Čukarica“: 78 dana…

Kulturni centar „Čukarica“ je koncipirao i osmislio izuzetno sadržajan program „78 dana…“ povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja.

Dvadesetogodišnjica NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, danas Srbiju biće obeležena izložbom fotografija „NATO agresija u 78 slika“, koja će biti otvorena 23. marta od 19.00.

Pored ciklusa od 20 predavanja „Živa reč za kolektivno pamćenje“ ova ustanova će štampati fotomonografiju „Dvadeseta godišnjica podsećanja na dane otpora, odbrane i stradanja: NATO agresija u 78 slika“.

Izložba se realizuje u saradnji sa istaknutim fotoreporterima tog vremena i sa osloncem na fototeku i autore kompanije „Novosti“.

Po zatvaranju izložbe, kompletna postavka se seli u druge gradove Srbije (Niš, Vranje, Kraljevo, Pančevo, Valjevo, Aleksinac, Prokuplje, Zaječar…) i Republike Srpske da bi na kraju, na simboličan način, bila predata u trajno vlasništvo Gardi Vojske Srbije.

Pošto se obeležava dvadeset godina od NATO agresije predviđen je i ciklus od 20 predavanja veoma kompententnih ličnosti: Živadin Jovanović, Darko Laketić, Momir Bulatović, Vladimir Lazarević, Milivoje Pavlović, Božidar Delić, Nikola Šainović, Vidoje Kovačević…

Za 78 dana…

Da se podsetimo…

  • Tokom agresije izvršeno je oko 2.300 vazdušnih udara na više od hiljadu objekata širom zemlje.
  • Bilo je angažavano više od hiljadu borbenih aviona NATO snaga i lansirano više od 400.000 projektila, ukupne težine 22.000 tona.
  • Upotrebljeno je više od 1.300 krstarećih raketa ogromne razorne moći.
  • Iako je Ženevskom konvencijom zabranjena upotreba kasetnih bombi, izručeno ih je 37.000 za dejstvovanje po živim ciljevima. Samo od njih stradalo je više od 200 civila.
  • Tokom NATO agresije poginula su 462 vojnika i više od 2.000 civila, među kojima je bilo 88 dece, na desetine starih osoba i bolesnika na lečenju.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.