Naslovna » Izlasci » Akcije » Performans „Bajs minus“ ispred Starog dvora
Performans "Bajs minus"
Performans "Bajs minus"

Performans „Bajs minus“ ispred Starog dvora

U četvrtak, 21. marta od 10.00, ispred Starog dvora biće održan performans „Bajs minus“ u organizaciji UG „Ulice za bicikliste“.

Lažni Siniša Mali i Goran Vesić biciklistima će deliti „Bajs minus“ kartice.

Ova reakcija biciklista dolazi zbog izjava oba zvaničnika da biciklistima nisu potrebne pare za prevoz, jer „već imaju svoj prevoz“.

– Praksa iz evropskih gradova nam pak govori suprotno, da su biciklisti dodatno stimulisani i čak plaćeni da dolaze biciklom na posao a da im se naknada za prevoz ne ukida, o čemu potvrđuju i naslovi iz stranih medija. Potpuni je apsurd da se vozačima motornih vozila koji stvaraju gužve, usporavaju javni prevoz i zagađuju refundira novac preko računa za benzin, a da se pritom taj novac za prevoz biciklistima i pešacima uskraćuje – saopštili su organizatori povodom performansa „Bajs minus“.

U saopštenju još piše:
„Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, bicikisti donose uštede zdravstvenom sistemu, jer se manje razboljevaju, pogotovo od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pritom, ne zagađuju, ne stvaraju gužve i buku i ne zauzimaju mesto u pretrpanom gradskom prevozu. U bilo kojoj zemlji EU ovakve izjave Vesića i Malog bi doživele osudu, zbog prostog nepoznavanja uloge biciklista u rasterećenju zdravstvenog i saobraćajnog sistema“.

Više o uštedama za društvo pri korišćenju bicikla kao sredstva transporta može da se pročita OVDE.