Naslovna » BG svaštara » Književnost » Vesna Aleksić dobila nagradu Plavi čuperak za 2018.
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Sazvežđe violina
Kreativni centar: Vesna Aleksić - Sazvežđe violina

Vesna Aleksić dobila nagradu Plavi čuperak za 2018.

Nagradu Plavi čuperak za 2018. godinu dobila je Vesna Aleksić za knjigu „Sazvežđe violina“ u izdanju Kreativnog centra.

Roman Vesne Aleksić „Sazvežđe violina“ jedan je od četiri ravnopravna dobitnika nagrade Plavi čuperak, koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

Podjednak broj glasova dobile su i knjige „Lepo živi miš u bioskopu“ Gorana Novakova, „Smešna strana sveta“ Peđe Trajkovića i „Sara i januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog.

Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu Nagrade Plavi čuperak za 2018. godinu, upućenom na adrese mnogobrojnih pisaca, kritičara, teoretičara i profesora dečje književnosti, odazvalo se njih 31, a za knjigu godine predloženo je ukupno 46 naslova.

Nagrade će biti uručene tokom 62. Junskog festivala Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

Nagradu Plavi čuperak dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre u saradnji sa časopisom za decu „Neven“ od januara 2013. godine, a ustanovljena je s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Republici Srbiji.

Dodeljuje se svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu „Neven“. Nagrađuje se najbolja knjiga za decu (beletristika) objavljena u Srbiji tokom prethodne godine.

Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija bira pet knjiga za decu i rangira ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.

Roman Vesne Aleksić „Sazvežđe violina“ uvršten je i u uži izbor Nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade za najbolju knjigu proze ili poezije za decu objavljenu na srpskom jeziku u 2018. godini. Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš, a organizator je Niški kulturni centar.

Žiri u sastavu pesnik Peđa Trajković (predsednik), bibliotekar Dragana Pešić Glavašević i prof. dr Valentina Hamović saopštiće ime dobitnika 2. aprila (Međunarodni dan knjige za decu), a svečana dodela biće organizovana tokom maja 2019. godine.Kreativni centar: Vesna Aleksić - Sazvežđe violina

Vesna Aleksić: Sazvežđe violina

Roman „Sazvežđe violina“ govori o odrastanju generacije X – dece rođene osamdesetih godina prošlog veka.

Danas su to zreli ljudi koji se sećaju prvih glomaznih kompjutera, video-igrica sa džojstikom i besomučnog krčanja prilikom priključivanja na internet.

Odrastali su u ratovima i demonstracijama, uz dobru muziku, filmove i stripove. Bili su svedoci prekrajanja atlasa i još kao deca vojni i politički komentatori, kao i muzički i modni. Bili su zaljubljenici u svoje snove i istovremeno njihovi zarobljenici, kao što se to događa u svačijoj mladosti.

Kako je u tim uzburkanim vremenima, kao sa stranica crnobelih stripova, došlo do velikog izlivanja zla u stvarnost? Kako pronaći nevidljivo sazvežđe u sveopštoj tami?

To su samo neka od pitanja na koja pokušava da odgovori ova nežna i u isti mah opora priča, namenjena novoj generaciji, koja takođe ima pravo na snove, ali i na neke odgovore.

Iskrenost i jednostavnost su gorivo za knjige za mlade, za sve dobre knjige. Ako ove vrline progovaraju kroz neki lik a da se pritom ne oseti prisustvo pisca u njemu, već da lik bude toliko životan kao da je sam sebe stvorio, kao da je sam ušetao među stranice, e to je opet mrak! Zanat! Vrh! Čitaoci se najčešće vezuju za takve likove, ističe autorka Vesna Aleksić.