Naslovna » Izlasci » Festivali » 12. Španski metar: Filmovi Pilar Miro, Ženski i savremeni filmovi
12. Španski metar
12. Å panski metar

12. Španski metar: Filmovi Pilar Miro, Ženski i savremeni filmovi

Popularni festival španskog filma, 12. Španski metar, biće održan od 15. do 27. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Predstojeće izdanje festivala održaće se kroz tri različita tematska programa, a biće predstavljeno više od dvadeset filmova.

Tokom prethodnih izdanja festivala, pred beogradskom publikom poklonili su se brojni istaknuti filmski stvaraoci iz Španije. Počev od legendi španskog glumišta kao što je Ana Belen, preko istaknutih filmskih stvaralaca poput Monća Armendarisa i Ines Paris, do zvezda mlađe generacije koje predvodi popularni Fran Perea, ovdašnoj publici poznatoj po seriji „Seranovi“.

Rastući iz godine u godinu u saradnji sa lokalnim kulturnim centrima i drugim prijateljima festivala, Španski metar danas važi za jedan od najznačajnijih beogradskih filmskih festivala i predstavlja ključni događaj za sve filmofile koji žele da se upoznaju sa naboljim hispanskim filmovima, aktuelnim filmskim tendencijama kao i kultnim ostvarenjima sedme umetnosti.

Filmski festival Španski metar prvi put je organizovan 2008. godine sa zajedničkom željom Instituta Servantes i Kulturnog centra Beograda da domaćoj publici predstavi najznačajnija savremena filmska ostvarenja na španskom jeziku.

12. Španski metar: Pilar Miro

U Kinoteci je na programu ciklus filmova „Nagrada Goja“. Rediteljka i scenaristkinja Pilar Miro svojim jedinstvenim filmskim glasom i televizijskim rukopisom označila je dolazak čuvenog rediteljskog trojca u periodu tranzicije, koji su uz nju činile Hosefina Molina i Sesilija Bartolome.

Među odabranim filmovima naći će se neki od njenih najprepoznatljivijih naslova koje je režirala tokom petnaest godina karijere i deo je programa kojim Institut Servantes želi da podseti na doprinos žena španskoj kinematografiji.

Posebno je zanimljiv film „Gari Kuperu koji si na nebesima“ (1981) koji predstavlja svojevrsnu autobiografsku ispovest u kojoj Pilar Miro kroz svoju glavnu junakinju preispituje i svoj život, posao, ljubavne i prijateljske odnose i donosi drastične odluke.

Ciklus otvara film „Beltenebros“ (1991) koji joj je osim deset nominacija za nagradu Goja doneo i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Publika će tokom narednih dana moći da se uveri zbog čega je Pilar Miro nezaobilazna na stranicama filmske i televizijske istorije ne samo Španije, već i cele Evrope.

12. Španski metar: Ženski ugao

Ciklus „Ženski ugao“ obuhvata raznovrstan filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku.

Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

Program otvara dirljiva priča „Karmen i Lola“ o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine. Uslediće pet kratkometražnih ostvarenja realizovanih između 2014. i 2018. godine, koji u svega nekoliko minuta prikazuju kratke isečke iz svakodnevice svih nas, iza kojih se kriju mnogo veće životne istine, problemi, izazovi i strepnje sa kojima se nosimo iz dana u dan.

„Ljubav i strah“, film koji je 2017. režirala Karmen Blanko prati mladu i nezavisnu Evu tokom letnjeg odmora koji provodi u rodnom gradu, gde ponovo biva oživljeno iznenada prekinuto prijateljstvo iz detinjstva. S druge strane, „Uz vetar“ (Merićel Kolelj, 2018) je film u kojem glavna junakinja ne stiže da se vrati na vreme u svoj rodni grad pre nego smrt zadesi njenog bolesnog oca. Tamo će je dočekati ostatak porodice predvođen njenom majkom koja joj sada izgleda prilično strano i daleko.

Ovo su samo neke od priča koje očekuju sve one dovoljno radoznale da zavire u jedinstveni ženski ugao na XII Festivalu filma na španskom jeziku.

12. Španski metar: Savremeni film

Da li izazovi pred kojima se nalazi svet današnjice zvuče jednostavnije ili složenije, ako ih slušamo na španskom jeziku? Ili su oni pak isti na kojem god se meridijanu nalazili i na kojem god jeziku pričali, razmišljali, sanjali?

Savremeni film i ove godine hvata se u koštac sa izazovima dvadeset prvog veka. Nedostatak inspiracije muči protagonistu drame „Autor“ (Manuel Matin Kuenka, 2017), opsednutog željom da napiše roman. Pošto joj porodica pomrsi sve konce, Marija pokušava po počne život ispočetka a kako to izgleda pogledajte u filmu „Marija (i ostali)“ (Neli Regera, 2016).

Tu je i argentinski hit „Moje remek-delo“, nagrađivana dugometražna drama „Karmen i Lola“ i meksička komedija „Cuando los hijos regresan“.

Početkom juna deo programa „Savremeni film“ biće održan i u Kulturnom centru Novog Sada.

Karte se mogu kupiti na biletarnicama Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane Kulturnog centra Beograda i Kulturnog centra Novog Sada. (danubeogradu.rs)

12. Španski metar – program

Filmovi Pilar Miro – Jugoslovenska kinoteka

Sreda, 15. maj 2019.
19.00… Beltenebros
21.00… Krila sreće

Četvrtak, 16. maj
19.00… Tvoje ime truje mi snove
21.00… Gari Kuperu, koji si na nebesima…

Petak, 17. maj
19.00… Vrtlarev pas
21.00… Pričaćemo večeras

Ženski ugao – Dom omladine Beograda

Subota, 18. maj
19.00… Karmen i Lola
21.00… Kratki metar iz ženskog ugla

Nedelja, 19. maj
19.00… Marija (i svi ostali)
21.00… Ljubav i strah

Ponedeljak, 20. maj
19.00… Na razmeni
21.00… Uz vetar

Savremeni film – Dvorana Kulturnog centra Beograda

Četvrtak, 23. maj
19.00… Autor
21.00… Moje remek-delo

Petak, 24. maj
19.00… Rosa Ćumbe
21.00… Karmen i Lola

Subota, 25. maj
17.00… Marija (i svi ostali)
19.00… Kada se deca vrate
21.00… Šampioni

Nedelja, 26. maj
17.00… Večnost
19.00… Zmajeva odbrana
21.00… Teret

Ponedeljak, 27. maj
19.00… Mama
21.00… Na razmeni

Savremeni film – Kulturni centar Novog Sada

Ponedeljak, 3. jun
19.00… Autor
21.00… Moje remek delo

Utorak, 4. jun
19.00… Rosa Ćumbe
21.00… Karmen i Lola

Sreda, 5. jun
19.00… Marija (i svi ostali)
21.00… Kada se deca vrate

Četvrtak, 6. jun
18.00… Večnost
19.30… Zmajeva odbrana
21.00… Šampioni

Petak, 7. jun
18.00… Mama
19.30… Na razmeni
21.00… Teret

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.